De alarmbellen over de hoeveelheden van het schadelijke PFAS in de Westerschelde rinkelen steeds harder. Nadat bekend werd hoeveel PFAS er wordt uitgestoten door onder meer de 3M fabriek, net over de grens in België langs de Westerschelde, en de hoge hoeveelheden van deze stof in het bloed van omwonenden, is er ook grote vrees over het consumeren van Westerschelde-vis. Sportvisserij Zuidwest Nederland wijst op het belang van de charterboten en de urgentie van het probleem.

Hoe houden we de vis uit de Westerschelde zo gezond mogelijk? 

Op NOS.nl zegt Björn Schutz, directeur van Sportvisserij Zuidwest Nederland, dat hij ‘urgentie wil zien op dit dossier omdat de sportvisserij een belangrijke recreatieve sector is in Zeeland waarbij veel sportvissers de zelfgevangen vis consumeren. Zeker nu de geliefde wintervissen en consumptievissen als wijting en schar de Westerschelde binnentrekken.

Charterboten met hun opstappers keren terug naar de Vlissingse haven na een dagje vissen. 

Ook Frank Smits, schipper van de Nautilus, merkt al de gevolgen en denkt dat er al veel minder mensen opstappen op zijn charterboot die vanuit Vlissingen vertrekt, net als veel andere charterboten. In het artikel geeft hij aan dat het waarschijnlijk al zo’n 40% aan opstappers scheelt…

Meer lezen? Klik hier om het artikel te lezen of klik op het logo hieronder.