Je hoeft niet per se een soortenjager te zijn om hartkloppingen van de adrenaline te krijgen bij de aanblik van een vangst als deze. Het overkwam Marcin Kantor die deze Pilotfish (‘loodsmannetje’) aan de haak kreeg aan de Ierse westkust. Een zeldzame vangst, zo’n Naucrates ductor, want normaal gesproken maak je in de subtropische delen langs de Amerikaanse oostkust nog de meeste kans op deze vissoort.

De Pilotfish (foto Marcin Kantor)

 

Zeven strepen

Dat Marcin Kantor deze soort aan de hengel ving en niet als dood aangespoeld exemplaar, maakt het nog mooier. De vis was levend en wel en werd ook weer teruggezet, waarbij de zwart gestreepte flanken duidelijk zichtbaar bleven. Dat laatste is opvallend, want het gebeurt nogal eens dat de vis een maal gevangen – of overstuur – zijn (zeven) strepen tijdelijk kwijtraakt.

 

Geen Remora

Deze Pilotfish (familie van de horsmakreel moeten we niet verwarren met de Remora (Remora remora) die we eveneens kennen van hun ‘meelift-gedrag’ bij haaien of andere gastheren. De gevangen Naucrates ductor is in staat om de symbiose met de gastheer te verlaten en solitair te leven. Hij staat er zelfs om bekend dat hij schepen volgt (met name wanneer hun gastheer door de bootbemanning gevangen wordt) en zodoende nog wel eens uit de koers raakt. Vandaar wellicht de eerdere waarnemingen aan de Ierse, Engelse, Noorse en Spaanse Atlantische kusten, maar ook in Italië op de Middellandse Zee.

 

Tekening uit ‘Sea history for kids’.

 

Record

Het Engelse record van een vanaf de kant gevangen Pilotfish is sinds 1997 in handen van Mr. J. Richards die in Wales een exemplaar ving van 283 gram. Het blijft hoe dan ook een fantastische vis om te zien én om te vangen in Europa!