ALEX BOOM – Velen zullen de naam Predator Tour wel eens gehoord hebben, dit initiatief van Evert Oostdam van Pike Master Lures is inmiddels al een aantal jaren de grootste roofviswedstrijd in binnen en buitenland. De winnaar van deze wedstrijd mag zich terecht tot de topvissers van Europa rekenen. Ook dit jaar was het weer dringen voor een plek in de wedstrijd en werd er  gestart met een internationaal zeer breed start veld met  148 boten!  Wie gaat hem dit jaar winnen?

In de haven van Europarcs de Biesbosch is het om 6:30 ’s ochtends al een drukte van belang, vandaag is de eerste dag van de inmiddels legendarische Predator Tour, de grootste roofviswedstrijd van Europa, bijna 300 vissers zijn van binnen- en buitenland gekomen om dit event dit jaar te vissen.

Aan de steigers zijn vissers druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de wedstrijd, straks om 6:45 is de captains briefing waar de organisatie de laatste belangrijke regels en eventuele bijzonderheden voor die wedstrijddag meedelen aan de deelnemers.

’s ochtends word de captains briefing gehouden om de laatste bijzonderheden voor die dag nog een keer door te nemen.

Daarna is het verder klaarmaken en naar de start lijn. Voor Evert Oostdam is als organisator, veiligheid een van de belangrijkste dingen, werd er in voorgaande jaren met alle boten op een lijn gestart bij de Moerdijkbrug, is dit met zo’n groot gemêleerd veld aan deelnemers niet meer verantwoord en is er sinds vorig jaar gekozen voor een veiligere gefaseerde start. De deelnemers gaan in 3 groepen van 50 boten naar buiten waarbij ze een voor een de haven mogen verlaten.

De Predator Tour is heeft als regel voor de vangsten dat er eerst 3 snoeken dan 3 snoekbaarzen en uiteindelijk 3 baarzen gevangen moeten worden. Maar! Daar zit ook het addertje onder het gras, de snoekbaarzen gaan pas mee tellen in de punten op het moment dat er 3 snoeken zijn gevangen, en dit zelfde geldt voor de baars deze tellen pas mee op het moment dat er 3 snoekbaarzen gevangen zijn. Heb je bijvoorbeeld 2 snoeken en 3 snoekbaarzen en 3 grote baarzen dan vang je spreekwoordelijk ook bot en tellen alleen de 2 snoeken mee in de puntentelling…

Gefaseerde start van dag 1, deelnemers kunnen niet wachten om het water op te gaan

De weergoden zijn de vissers vandaag zeer goed gezind, lekker zonnetje met hier en daar wolkenvelden, windkracht 2 die zorgt ervoor dat er een lekker kabbeltje op het water staat, eigenlijk gewoon de beste omstandigheden die je kunt wensen. Dat vandaag een goede dag gaat worden blijkt uit het feit dat al slecht enkele minuten in de wedstrijd de eerste vis wordt gemeld, een snoek van 116cm voor team 50 uit Zwitserland met Kai Löke en Pirmin Schuler dat is er een om mee te beginnen!

Maar ook de andere teams beginnen vis te vangen. Team 16 met Jelle de Jong en Mitchell Croese weten net even over 12:30 een baars van 53,2 cm te vangen een vis die voor veel vissers een utopie is voor Jelle en Mitchell zijn dit broodnodige centimeters die uiteindelijk op dag drie het kaf van het koren zal scheiden.

Iedereen kan een grote vis vangen maar juist dit formaat vissen maken het verschil aan het eind van de wedstrijd. Vaak komt het dan neer op centimeters verschil en dat maakt het dat de predator tour tot het laatste uur spektakel is.

Wat opvalt is dat er veel kleine snoek gevangen wordt, veel vissen tussen de 60 en 80 cm met een paar uitschieters richting de meter, het aantal metersnoeken valt gezien het aantal vissers een beetje tegen maar omdat het systeem van de Predator Tour is dat je eerst snoek daarna snoekbaars en dan baars moet vangen, is de snoek een vissoort waar je de laatste dag nog grote slagen kunt maken.

Als een team 3 snoeken van gemiddeld 70 cm heeft dan levert een metersnoek vangen een winst van 30 punten op. Door eerst op safe te spelen en te proberen je snoeken vol te vissen (of het liefst de kaart zoals een paar teams vandaag gedaan hebben) heb je 2 dagen over om je score te verbeteren!

Team 88 Pierre Johnen en Patrick Wischermann met een snoekbaars van 66,5 cm

Als klap op de vuurpijl komt er om 15:23 een snoekbaars binnen van team 142 met Johannes Gasser en Leon Fischer en wat voor een! 99 keiharde centimeters dit is met recht een kasteel van een snoekbaars.

Uiteindelijk hebben 6 teams vandaag de kaart vol weten te vissen en zitten 37 teams ze op de hielen met nog maar een of twee vissen die ze moeten vangen om de kaart vol te krijgen.

Morgen kunnen we een behoorlijke verschuiving in het klassement verwachten, het komt niet vaak voor dat een team de eerste plaats 3 dagen lang weet vol te houden, maar je weet nooit!

>|LEADERBOARD

Wil je de Predator Tour live volgen? Dat kan! De Predator Tour zend live uit op de volgende kanalen: 

Youtube

Twitch

Facebook

Twitter 

Is Nederland niet een van de mooiste vis bestemmingen van Europa?

Morgen posten we het verslag van dag 2