Eindelijk na vele verplaatsingen door de corona is het dan zover: een delegatie van Visreis.nl gaat naar Saltstraumen in Noorwegen en wel met klanten van Raven en Wout van Leeuwen. De komende dagen hier op Beet.nl kun je een verslag van Joris van Visreis.nl; van Carl van Wout Van Leeuwen of Dennis van Raven tegemoet zien. Let’s go!

Een mooie ‘kelpy cod’… 

Hee, denkt de oplettende lezer; zijn dat geen twee concurrenten, die Raven en Wout van Leeuwen? Ja en nee. Beide bedrijven kennen elkaar goed en ze willen allebei hun klanten altijd zo goed mogelijk helpen. Toen bleek dat het eind van dit jaar mogelijk was om naar Noorwegen te reizen waren er veel enthousiaste deelnemers die graag wilden gaan in de geplande periode van 5 t/m 12 oktober voor Raven. Maar een grote groep van Wout Van Leeuwen wilde ook graag die kant op. Dus kwam het voorstel van Visreis.nl aan beide partijen: laten we samen gaan! En iedereen was akkoord. En zo zie je maar; vissen verbroedert.

De komende paar dagen dus een verslag van mij (Joris), Carl van Wout Van Leeuwen of Dennis van Raven.

We kunnen eindelijk weer de Noorse zee op!

 

Saltstraumen – de reisdag

Na een kort nachtje slapen wegens lichte spanning is het  om 08:15 tijd om de volledige crew van deze trip weer te ontmoeten. Iedereen verkeert in een opperbeste stemming en nadat al het papierwerk geregeld is, stappen we voor de eerste keer op het vliegtuig. We hebben een aantal stops. 1. Amsterdam – Kopenhagen, 2. Kopenhagen – Trondheim en 3. Trondheim – Bodø. Geen probleem; als je over vissen praat gaat de tijd snel. In no-time zijn we dan ook in Trondheim waar blijkt dat overstappen van een groot vliegtuig naar een klein vliegtuig overduidelijk problemen oplevert. Een groot deel van de bagage heeft de tweede vlucht niet gered en is dus niet aanwezig. Hoop gedoe, maar ikzelf, Carl en Dennis assisteren de gasten zo goed mogelijk met het aanmaken van een vermissingsrapport en binnen het uur zijn we opnieuw ingecheckt en zijn alle rapporten online aangemaakt. Daarna verloopt het allemaal weer voorspoedig en als we in Bodø aankomen staan er twee grote bussen voor ons klaar aangezien we met liefst 55 man reizen.

Met de soortenrijkdom zat het wel goed op de eerste dag…

Ik lobby als een gek aan de balie van de SAS en weet al snel dat de missende koffers diezelfde avond nog in Bodø aankomen. Na wat heen en weer gediscussieer krijg ik het voor elkaar dat de koffers diezelfde avond nog gebracht gaan worden. En om 23.30 uur staat de vrachtwagen voor de deur met alle koffers en kan iedereen aan de slag om de hengels in orde te maken. Kort nachtje dus, maar de volgende dag word prachtig weer en dus wil iedereen paraat staan.

Saltstraumen – dag 1

Ik start samen met Kurt, de campmanager, met een uitgebreide briefing waarbij veiligheid, huisregels, huur-overalls en andere zaken aan bod komen. Daarna worden de bootsleutels uitgedeeld en worden deze op volledigheid en eventuele deukjes en krassen geïnspecteerd. En daarna zijn de eersten binnen 15 minuten vertrokken voor een mooie dag vissen.

En het is inderdaad mooi weer. De wind is 2 Beaufort maar zal later aantrekken naar 4. Maar goed genoeg om er ook ver uit te kunnen gaan. Maar niets is wat het lijkt. Groepen die hier eerder zijn geweest en toen op de verre stekken goed hebben gevangen merken dat dit nu niet het geval is. Sporadisch komt er vis naar boven en het is meer werken voor de vis dan anders. Dat is inherent aan een andere periode dan normaal. Maar we gaan die code vast nog kraken de komende week.

  Dit is geen kleine makreel hoor… 

Ik was zelf vandaag op de boot met de ‘Dros’ groep. Heel veel gelachen en een hoop gezelligheid. We kregen een heilbot aan boord en wisten nog twee aanbeten helaas niet te verzilveren en kregen nog een spannende volger. Verschillende kabeljauwen kregen we wel in handen en  vanaf 12 meter diepte kwam nog een fraaie zeeduivel aan boord. Er was dus gelukkig voor iedereen wel iets te beleven vandaag.

De andere groepen verschilden nogal qua vangsten. Dennis had een goede dag met meer dan 50 vissen voor zijn groep. Geen reuzen, maar wel een mooi aantal. Carl wist met groep ‘Vroegop’ naast wat kabeljauwen nog twee mooie pollaken te vangen van 80 en 90 centimeter. Het was sowieso een soortenrijke dag! Leng, lom, kabeljauw, koolvis, heilbot, zeeduivel en makreel is zowaar een mooie diversiteit aan soorten. En nu snel naar bed want de wekker gaat om 06.00 uur…

Tot morgen!

Joris Nieuwenhoff