# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Ivo Van den Berghe vangt 232 cm record meerval 232 cm 76.5 kg 9 november 2019

232 cm record meerval

Het was in de warme zomer, juli 2019. Van een vriend had ik opgevangen dat op dit water grote meerval moest zwemmen. Ik begon wat wandelingen langs het water te maken en praatjes aan te knopen met de plaatselijke vissers. Verdere verkenning vond plaats vanuit mijn rubberbootje; dankzij de visvinder kreeg ik een duidelijk beeld van de bodem. Campagne grote meerval kon van start gaan!

Tekst & foto’s Ivo Van den Berghe

Op 29 juli ging ik voor de eerste keer op dit water vissen. Helaas, na een nacht zonder teken van vis trok ik huiswaarts. Een weekend later vertrok ik vol moed naar de waterkant, maar na weer een nacht zonder aanbeet begon ik me enige zorgen te maken.

Nadat ik alles had ingepakt besloot ik om een wat plaatselijke vissers aan de tand te gaan voelen. Bij iedereen hetzelfde plaatje; “het is slecht”, zelfs karpervissers vingen al twee maanden geen vis meer. Wat was hier gaande? Het water was inmiddels 27 graden, dat is uiteraard voor geen enkele vis goed, en dan ook die blauwalg…

VOLGENDE POGING

Na een weekje erover te kunnen nadenken besloot ik het iets verderop, tegen de sluis aan, te proberen. Er was hier wat meer waterbeweging en tevens zuurstof in het water.

meerval record

Wachten op die verlossende aanbeet…

Met zelfs 1 hengel middels een breeklijn aan de sluisdeur bevestigd, dichter kon niet, ging ik de nacht in. En ja hoor, weer een nacht geblankt; 3 sessies zonder enige aanbeet… Ik besloot dit water te laten voor wat het is en terug te keren bij dalende watertemperaturen.

VANGDRANG

Terug op het andere water begon ik meteen weer te vangen; nachten met 3 tot 4 meervallen waren geen uitzondering… Het was intussen eind september en elke vissessie werd een succes, met uitschieters tot 190 cm; het kon niet op!

De grootste kan ik me nog goed herinneren. Twee uur na zonsondergang kreeg ik enkele tikken op de hengel. Toen ik naar de hengel keek sloeg deze onmiddellijk krom. Zo krom dat ik deze bijna niet uit de steunen kreeg. De bijna dichte slip krijste als een gek.

record meerval

Drillen doe ik vrijwel altijd vanuit mijn kleine rubberboot.

Ik sprong met de hengel in mijn rubberbootje en werd voortgetrokken alsof ik met een elektromotor aan het varen was: dit moest een grote zijn! Na een dril van zo’n 30 minuten kwam hij voor het eerst boven, wow die is groot! Snel handschoenen aan, koplampje op en landen in het bootje…

RECORDJACHT GEOPEND

Zoals ik schreef was ik van plan om terug te keren naar het eerste water voor nog een poging, op zaterdag 9 november. De watertemperatuur was inmiddels gezakt naar 9 graden.

Ik besloot daarom dicht tegen de bodem aan te vissen. Met het nieuwe ‘dead bait puncher systeem’ van Black Cat balanceerde ik mijn aasvis (een zeelt van 25 cm) zodanig uit dat deze net boven de bodem zweefde.

rig record meerval ivo

Deze rig heeft zich in de praktijk meermaals bewezen!

Op de onderlijn monteerde ik nog twee kleine drijfdobbers van 3,5 gram, zodat de onderlijn met de stroming mee één gestrekte lijn vormde.

AANBEET VAN DE RECORDVIS

Op deze hengel kreeg ik in de nacht enkele tikken, waarna de hengel recht zwiepte, een terugzwemmer! Snel greep ik de hengel en draaide als een gek aan de reel tot ik contact had met de vis. Vlug sprong ik in mijn rubberbootje en trok mij richting de vis.

Na zo’n 200 meter bevond ik me boven de vis en begon het gevecht; 20 meter naar links, dan weer 30 meter naar rechts, terug naar rechts en dit bleef maar doorgaan… Na zo’n 20 minuten kreeg ik de vis eindelijk wat van de bodem.

Ik kreeg langzamerhand pijn in mijn rug, dit moest wel een hele grote zijn. Tien minuten later kreeg ik hem voor de eerste keer te zien. Wow, weer een monster! Toen ik de vis in mijn bootje trok en de staart wel 50 cm over de achterkant van de boot bleef hangen, besefte ik dat dit wel eens een recordvis kon zijn…

meerval record

Snel naar de kant, waar een vriend de hele dril had gevolgd. We maten de vis snel in het donker op, de rolmaat gaf ongeveer 235 cm aan. We besloten de vis in het water bij te laten komen en bij het eerste licht nauwkeurig op te meten.

meerval record

Wat een schitterende meerval, wat een jaar!

Logischerwijs kon ik die nacht niet meer in slaap vallen! Een paar uur later lazen we precies 232 cm af en klokte de naald 76,5 kg! Lengte en gewicht die even later nog eens officieel bevestigd werden door een gerechtsdeurwaarder. Een nieuw Belgisch record is een feit. Wat een jaar!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Ivo Van den Berghe vangt 232 cm record meerval 232 cm 76.5 kg 9 november 2019
2 Meerval
Silurus glanis Meerval record
G. Deweirdt vangt 210 cm meeval 210 cm 73 kg 6 februari 2018