# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Winde
Leuciscus idus Winde record
Tico Wezenberg vangt 61 cm winde record 61 cm kg 9 juli 2021

De eerste, officiële 60 plus winde is een feit. Op 9 juli 2021 ving Tico Wezenberg deze schitterende recordvis: een 61 cm winde record! Ruim 2 cm langer dan het oude, 59 cm record van Radosław Wieczorkiewicz. We vroegen Tico naar het ‘hoe & wat’ achter deze vangst!

Het is zover de BNRZ weet de eerste 60 cm plus winde die in Nederland is gevangen! Men praat heel makkelijk over 60 cm plus windes, maar we hebben in de loop der jaren tientallen zogenaamde recordwindes voorbij zien komen; dit bleken keer op keer hybriden te zijn tussen roofblei en winde. Dus echt een unieke vangst en een mijlpaal!

We geven het woord aan Tico:

OP EEN BREDE SLOOT

“Vrijdagmiddag 9 juli stond ik op mijn favoriete visplek in het dorp. Een brede sloot met flink wat stroming en her en der een duiker, waar veel vissen zich schuilhouden. Het is de plek waar ik gebruikelijk de grootste snoeken vang. De dag ervoor ving ik op een spinner geen snoek, maar een winde. Daarom ging ik de dag erop terug met m’n spinhengel en wat brood om een voerplek te maken.”

OP DE KORST 

“Die middag viel mij meteen die grote winde op, die hongerig al het brood opslokte. Ik moest snel handelen voordat al het brood was opgegeten en hij weer wegging. Ik wierp mij korst in en met 10 seconden slokte hij mijn korst op. Ik gaf hem even de tijd, maar sloeg aan en hebben!”

winde record 61 cm

“Ik heb aardig wat records in mijn hoofd zitten en wist dat ik met deze winde een zeer grote kans had dat ik het Nederlands Record letterlijk in handen had.”

Biologie en achtergrondinformatie winde

Wil je meer weten over de levenscyclus van de winde en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Winde record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Winde
Leuciscus idus Winde record
Tico Wezenberg vangt 61 cm winde record 61 cm kg 9 juli 2021
2 Winde
Leuciscus idus Winde record
Radosław Wieczorkiewicz vangt 59 cm winde record 59 cm kg 29 maart 2021
3 Winde
Leuciscus idus Winde record
Jamie Steer vangt 57 cm record winde 57 cm kg 23 april 2017