# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Brasem
Abramis brama Brasem record
Edwin Welhuis vangt brasem van 77 cm 77 cm 7.28 kg 13 augustus 2017

Een brasem als bijvangst, maar dan wel met de kapitale B. Edwin Welhuis ving tijdens het karpervissen een nieuw Nederlands record brasem van 77 cm! Het vorige record van 75 cm uit de BNRZ is daarmee uit de boeken gevist. Op naar de 80 cm!

Brasem record 77 cm

Edwin Veldhuis met het Nederlands record brasem van 77 cm!

Brasem is misschien wel de meest gevangen vissoort in de Lage Landen. Het moeten er honderdduizenden per jaar zijn, veelal door witvissers. Het zijn echter vaak de karpervissers die de grootste vangen. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het watertype dat ze bevissen; de biggenjagers vissen dagen achtereen op dunbezette, voedselrijke wateren. Wateren waar brasems kunnen uitgroeien tot monsters. Zo ook Edwin Veldhuis: “Op vrijdagmiddag 12 augustus ben ik samen met mijn maat Rob Tibbe gaan vissen bij Fishing Adventure Rutbekerveld op karper. De vangsten waren niet overweldigend en het weer was raar, van slag leek het wel.”

Monsterlijk grote brasem als bijvangst

“Het water was zaterdagavond spiegelglad, de luchtdruk 1018 mbar en het was muisstil. Te stil naar mijn idee, want er was ook weinig actie in het water. Tot ik om 21:00 uur een aantal piepjes op de beetverklikker kreeg. Gefocust op een dikke vis nam de vis lijn, ik sloeg aan en voelde gelijk dat het een niet erg grote vis was. Ik dacht even te zien dat het een schubkarpertje was, maar in  het net bleek het een monstergrote brasem te zijn! Dat zijn nog eens bijvangsten…  Zorgvuldig hebben we de vis gewogen: 7280 gram. Op de opblaasbare JRC Extreme opblaasbare mat lazen we een lengte van 77 cm af! Na maken van wat foto’s hebben de monsterbrasem gelijk teruggezet en een borrel op de vangst genomen.”

Hier is de recordbrasem gevangen…

Naast de gigantische brasems zwemt er een specimen bestand aan andere onontgonnen vissoorten. Tot nu toe is er grote snoek tot 122 cm gevangen en er zwemt ook grote baars tot begin 50 cm. Er huist een bizar bestand karper, gemiddeld 15 kg, maar ongeveer 40 vissen boven de 20 kg, met als topper een 28.2 kg spiegel. Daarnaast zwemt er ook steur en 2 meter plus meerval.

Op het water zwemmen ook veel en grote karpers!

Naam: Fishing Adventure Rutbekerveld
Waar: Rutbekerveldweg 275, Enschede
Meer info: www.fishingadventure.nl

Biologie en achtergrondinformatie brasem

Wil je meer weten over de levenscyclus van de brasem en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Brasem record

HOE VANG JE BRASEM? LEES DE ONDERSTAANDE ARTIKELEN

50 Brasemtips – deel 1

50 brasemtips – deel 2

Tactieken voor specimen brasem

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Brasem
Abramis brama Brasem record
Edwin Welhuis vangt brasem van 77 cm 77 cm 7.28 kg 13 augustus 2017