# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Blankvoorn
Rutilus rutilus Blankvoorn record
Geert van Schijndel vangt 48 cm blankvoorn 48 cm kg 9 november 2012

Geert van Schijndel uit St. Michielsgestel gaat regelmatig richting Brabantse Biesbosch in de hoop een grote karper te vangen. Helaas zijn het niet altijd karpers die je aas nemen. Velen zullen dit herkennen: je pieper gaat af, de vis is gehaakt, en daarna gaat het eigenlijk te gemakkelijk. Je weet het al, wel vis, maar in ieder geval geen karper. Zo ook begin november. Toen de vis in het net lag zag Geert een kapitale blankvoorn die zijn pop up boilie had genomen. Na meten en wegen bleek de voorn 48 cm lang en 1750 gram zwaar te zijn!

Record blankvoorn

Maar liefst 48 cm blankvoorn in handen van Geert van Schijndel, wat een record!

 

Bij elke aangemelde blankvoorn gaan we rechtop zitten. Het merendeel van de bij ons aangeboden blankvoorns zijn ofwel windes of hybriden. Zo niet deze keer, de voorn van Geert was er een van het zuiverste water! Hij verdringt hiermee Jan Westra van de recordlijst. Tip voor hen die de volgende, nog grotere blankvoorn aanmelden: kijk als eerste of er een oranje vlek in het oog zit, zo niet dan heb je tien tegen één een winde of hybride te pakken. Overigens mag je altijd een foto van de vis insturen. In samenwerking met Sportvisserij Nederland kunnen wij in bijna alle gevallen beoordelen of het een raszuivere vis betreft. Wel graag duidelijke foto’s meesturen waarop de schubben op de zijlijn, de vinnen en als het even kan de kop duidelijk zichtbaar zijn.

Soms zijn vissen niet zo zuiver als je denkt

Is het geen raszuiver exemplaar dan heb je te maken met een hybride, ofwel een kruising van twee vissoorten. Van welke dat zijn is enerzijds moeilijk te achterhalen en aan de andere kant niet van belang omdat ze voor de BNRZ lijst niet meetellen. Hybriden zijn niet vruchtbaar en brengen geen nakomelingen voort. Zij vormen dus geen nieuwe vissoort. Het jammere is wel dat juist hybriden vaak groter worden dan hun ouders en doordat ze sterk op één van beiden lijken liggen vergissingen op de loer en moeten we nogal eens een inzender teleurstellen. Datzelfde geldt trouwens ook voor Geert, want hij meldde nog een grote bijvangst, een vis van 68,5 centimeter die op het eerste gezicht best voor een winde kon doorgaan. Het aantal schubben op de zijlijn klopte, de vis zag er uit als een winde, maar…… zijn bek liep te ver door, tot voorbij het oog. Overigens een prachtige vis die we maar roofwinde hebben genoemd.

Biologie en achtergrondinformatie blankvoorn

Wil je meer weten over de levenscyclus van de blankvoorn en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Blankvoorn record

HOE VANG JE VOORN? – LEES HIER ALLES OVER HET VISSEN OP VOORN:

Hoe vis je met de feederhengel op voorn?

Hoe vis je met de matchhengel op voorn?

Welk aas voor het vissen op voorn?

Wanneer vang je voorn?

Wat zijn de beste voornstekken in de winter?

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Blankvoorn
Rutilus rutilus Blankvoorn record
Geert van Schijndel vangt 48 cm blankvoorn 48 cm kg 9 november 2012