# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Aal
Anguilla anguilla Aal paling record
Henk van Hasselaar vangt 118 cm paling 118 cm kg 29 augustus 2013

Henk van Hasselaar nam in juli contact op naar aanleiding van een gigantische record paling die hij al bijna vijf jaar geleden had gevangen. We geven het woord aan Henk:

Zo’n vijftien jaar geleden heb ik samen met mijn vismaat geregeld gericht op grote paling gevist. We kennen een afgesloten water waar ze niet uit kunnen trekken richting de Sargassozee en waar ook een flink witvisbestand op aanwezig is (en dus veel voedsel). We wisten destijds enkele flinke jongens te vangen, met als grootste een paling van 115 cm! Het was echter een erg taaie visserij, soms zat je vijf tot tien sessies zonder aanbeet. Kreeg je uiteindelijk een aanbeet, dan was het nog maar zeer de vraag of de vis niet los zou laten voor je de haak kon zetten, wat veelvuldig gebeurde. Op enig moment hadden we het wel gezien en zijn we ons op andere visserijen gaan richten.

 

De ultieme beloning: record paling

Toen, een jaar of tien later, in 2013, hadden we het idee opgevat om het nog één keer goed te gaan proberen. De palingen worden immers ouder en op een bepaald moment zijn ze simpelweg gestorven van ouderdom, wat in deze situatie zeker niet ondenkbaar was; deze vissen moesten al minimaal zo’n 30 jaar oud zijn!

Record paling

Na al die pogingen eindelijk resultaat: geweldig!

Na diverse sessies zonder aanbeet te hebben gezeten begon de twijfel wat toe te slaan. Zouden ze er nog wel zitten? Waren we al te laat? Inmiddels was het 29 augustus en de zoveelste sessie diende zich aan. Na een paar uur zonder aanbeet was het vertrouwen niet al te hoog meer. Tot ineens uit het niets de hengel afliep en jawel hoor, na het zetten van de haak het typische gekronkel van een paling! Na de dril zagen we al snel dat dit geen kleine was. Eenmaal op de kant kon ik hem niet snel genoeg meten en ja hoor! 118 cm! Yes!

Record paling

Henk van Hasselaar met zijn 118 cm record aal. Wat een gigantische vis, gefeliciteerd!

 

Biologie en achtergrondinformatie aal

Wil je meer weten over de levenscyclus van de aal en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Aal paling record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Aal
Anguilla anguilla Aal paling record
Henk van Hasselaar vangt 118 cm paling 118 cm kg 29 augustus 2013
2 Aal
Anguilla anguilla Aal paling record
Huseyin Jansen vangt aal van 115 cm 115 cm kg 8 augustus 2009