# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Barbeel
Barbus barbus Barbeel record
Joost van Diepstraten vangt barbeel van 88 cm 88 cm kg 17 maart 2012

Joost van den Diepstraten uit Lage Zwaluwe is al jarenlang een fervente barbelenjager. Met de Biesbosch voor de deur zou je hem daar al vissend verwachten. Helaas valt de barbeel visserij in de Biesbosch behoorlijk tegen. Onvoldoende grindbedden achter de kribben, volgens Joost. Vandaar dat hij de afgelopen jaren veel tijd heeft gestoken in het ontdekken van potentiële stekken voor barbeel in de rivierenland van Maas en Waal. Al dat zoeken heeft resultaat opgeleverd, met op 17 maart 2012 de ultieme beloning: een BNRZ barbeelrecord!

Barbeel record joost van diepstraten

De officiële record barbeel van 88 cm gevangen door Joost van Diepstraten.

Gedurende het barbeelseizoen trekt Joost er vrijwel elk weekend met zijn zoons Valentijn en Merlijn op uit om te vissen. Eén van zijn favoriete stekken voor barbeel ligt in de Waal in de buurt van Zaltbommel. Op 17 maart was het weer zover, de eerste barbeel sessie van 2012 stond op stapel. Altijd weer spannend, zo’n eerste keer na de winter. Is het niet te vroeg in het jaar? Zouden ze willen bijten? Is het niet te koud? Op de plek aangekomen werden er drie hengels opgetuigd, voor ieder één. Achter de 120 grams voerkorf knoopte hij een onderlijn van een meter fluorocarbon met daaraan een haak en hair. Op de hair kwam een blokje oude kaas, ook in het voer ontbreekt oude kaas, in geraspte vorm niet. En nu maar wachten.

 

Bijna misgelopen

Als je na meer dan drie uur vissen aan geen enkele hengel een stootje hebt gezien en het daarbij ook nog behoorlijk koud is, dan ga je de moed langzaam opgeven. Net op het moment dat je wilt gaan inpakken gebeurt het, velen zullen dat herkennen. Uit zijn ooghoek ziet Joost een paar kleine tikjes op zijn hengeltop en even later weer. Hij zet de haak en voelt direct dat hij een beste vis heeft gehaakt. Een spannende dril volgt en uiteindelijk geeft de barbeel zich gewonnen. Als hij aan de oppervlakte komt zien ze pas hoe groot hij is. Joost weet dat het lengterecord op 86 centimeter staat en op de onthaakmat meten ze 88 centimeter! De vis had een zware dril achter de rug en moest zo snel mogelijk weer terug het water in. Daarom wilde hij de vis niet wegen en zelfs nu had Joost in het ijskoude water bijna een half uur nodig om de vis volledig te reanimeren, maar uiteindelijk is hij op eigen kracht weer weggezwommen.

 

Gaat de barbeel westwaarts?

Tot nu toe kwamen de meldingen van grote barbelen voornamelijk uit de Gelderse IJssel en het oosten van het land. Dat er nu een recordvis is gevangen in de buurt van Zaltbommel betekent dat de kans op het vangen van een barbeel in het midden en wellicht zelfs in het westen van Nederland toeneemt.

 

Biologie en achtergrondinformatie barbeel

Wil je meer weten over de levenscyclus van de barbeel en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Barbeel record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Barbeel
Barbus barbus Barbeel record
Joost van Diepstraten vangt barbeel van 88 cm 88 cm kg 17 maart 2012