# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Roy Noom vangt 212 cm meerval 212 cm kg 15 mei 2016

15 mei krijgt de Beet redactie in de avond een bericht opgestuurd van Roy Noom. Geen tekst, alleen een foto van hem zelf in een ongelooflijke jubelstemming. Nu weten wij dat Roy flink het meervalvirus te pakken heeft en één en twee is drie. Een pr? Een Nederlands record misschien? Dat zal toch niet… Jawel hoor, een Nederlandse meerval van 212 cm; een nieuw Nederlands record!

Meerval record

Het ongekende Nederlandse record meerval van 212 cm, gevangen door Roy Noom.

 

We laten Roy aan het woord: Zondag 15 mei 2016, Voordat we aan het water arriveren genieten we onderweg met volle teugen van het verslag van de Formule 1 race in Barcelona die dag. Een half uur voor het einde van de race parkeren we onze auto op de parking van het lokale café, wetende dat ze hier weleens de televisie aan zetten voor de klanten. Zo hebben we zitten genieten van de laatste 12 ronden van de race met Max Verstappen op kop. Wij waren volledig in de veronderstelling dat onze snelle vriend nog wel even een pitstop ging doen en zodoende terug zou zakken. Maar nee, het is Max die als eerste langs het zwart wit geblokte vliegt en zowaar geschiedenis schrijft. Echt een bizar kippenvelmoment en iets om nooit te vergeten, niet wetende wat ons een paar uur later zou overkomen op het water.

Euforisch traileren we de boot en starten de buitenboordmotor. Onze trouwe Suzuki brengt ons binnen korte tijd naar de eerste hotspots op de rivier, maar nu moet ik het gas er vol afhalen. Wat een golven staan er om de bocht, een diepe zucht klinkt van ons beiden in de boot. Dat wordt een beperkt visavondje zo. De stekken stroomopwaarts zijn nu niet bereikbaar en we besluiten zo hoog mogelijk in de luwte van de dijk in een krib onze hengels klaar te maken. Het is niet ideaal om nu enkele drifts te maken over hetzelfde stuk rivier, maar ach. Laten we er maar het beste van maken op deze heftige rivier vandaag.

 

Stijgende meerval?

We hadden vooraf gekozen voor een dagje bootvissen met kwakhout en de hengels worden voorzien van een paar dikke dauwpieren. Het eerste uur dobberen we eigenlijk stuurloos langs een hele serie kribben, de fronttroller moet werkelijk overuren maken om de drift enigszins een bepaalde koers mee te geven. Met het kwakhout is het nauwelijks te doen om er geluid mee te produceren door de enorme golven die ons links en rechts passeren en de wind die tegendraads op de heftige stroom staat. Ergens tegen een uur of zeven begint de wind wat af te nemen en horen we het geluid dat het kwakhout ook dient te produceren; dit zijn de momenten waarop we vaak tegen elkaar zeggen dat het niet lang kan duren.

En inderdaad, ineens zien we op onze dieptemeter een vis van de bodem afkomen en ons aas, wat zichtbaar is op het scherm, op een haar na naderen. Daaronder komt er nog eentje omhoog. Beide vissen zien we na een achtervolgingsmanoeuvre van een seconde of 5 weer terug zakken naar de bodem; snel het kwakhout weer in het water en de laatste richt zijn zwemkoers wederom tot het aas, dat 2 meter boven de bodem hangt. Niet veel later zakt deze vis ook weer af naar de bodem en deze komt ook na hernieuwd gebruik van het kwakhout niet meer terug. Dat blijven van die momenten dat je hartslag even naar de 180 gaat.

 

Subtiele tikjes van de grootste rover

Dit scenario herhaalt zich een aantal kribben op rij. We weten inmiddels dat de vissen die naar ons aas stijgen voor 99% uit meerval bestaat. We hebben nog 2 kribben te gaan. Het voorlaatste krib slaan we het kwakhout door het water en zien vrijwel direct een vis van de bodem af komen, gevolgd door nog een vis. De handhengel, die voorzien is van een teaser gevuld met dauwpieren, wordt stevig vast gepakt, want de eerst stijgende meerval hangt nu op dezelfde hoogte als de gevulde teaser. We zien dat de top heel subtiel een aantal tikjes krijgt, maar we zijn het er allebei over eens dat we geduldig moeten zijn en dus wachten. Dikwijls kost je een aanslag op dit moment de vis.

 

Die zou wel eens de 2 meter kunnen halen

Twee tot drie seconden lang herhaalt dit zich, totdat de hengeltop langzaam doorbuigt en met een ferme aanslag wordt de haak gezet. Onszelf afvragend of de vis wel in de gaten heeft dat hij gehaakt is, zien we dat de lijn zich van de boot af beweegt en plots slaat de hengeltop met een gigantische beuk in het water. “Zo, dat gaat nogal”, zeggen we beiden. De vis heeft de diepte opgezocht en lijkt nog niet echt van plan te zijn om zich gewonnen te geven.

Inmiddels hebben we de andere hengels, voorzien zijn van een dobber, binnenboord gehaald om problemen te voorkomen. De I-pilot maakt overuren, nu we zo kort achter het krib vol in de keerstroom liggen; toch laat hij zich niet van zijn digitale anker af trekken. Inmiddels weten we allebei dat dit om een serieuze vis gaat, maar hoe groot? ‘Hij zou weleens richting de 2 meter kunnen gaan’, lachen we. Inmiddels zijn we ruim 20 minuten verder en lijkt het erop dat de runs van de meerval steeds korter en minder heftig worden. Niet veel later zien we de eerste staartslag door het oppervlaktewater schieten van deze hele sterke vis. Maar desondanks heeft de vis nog genoeg krachten over om weer 15 meter lijn van de molen af te scheuren.

meerval record

Die zou de 2 meter wel eens kunnen halen…

 

Schaakmat

Dit herhaalt zich nog een aantal keren, voordat deze prachtige meerval zich laat zien aan het oppervlak. De vis komt langs de boot en Bart geeft de vis nog een klap op de kop om aan te geven dat wij er klaar voor zijn en hij zijn bek open mag doen. De meerval geeft nog één uithaal en komt dan weer langszij. Met de ene hand heeft Bart de onderlijn vast en met de andere hand pakt hij zonder blikken of blozen de onderkaak van deze reus vast. Hij gript zijn andere hand nog een keer extra en plaatst zijn 2e hand erbij. Nu hebben we de vis schaakmat!

Een gigantische kreet van ons beiden galmt over het water, wat een teamwork! Snel handelen is nu een vereiste; de vis heeft een heftige dril achter de rug en moet snel op adem komen. Daarnaast liggen we nog steeds op een plek waar ik eigenlijk zo snel mogelijk weg wil. Honderd meter verderop zien we een zandstrandje en we snellen er met de boot naartoe. De vis moet zo snel mogelijk weer in het water om hem niet extra te belasten. Ikzelf richt binnen no-time een plekje in voor een fotomomentje. Ik kijk achterom en wordt verblind door een avondzonnetje die pal op ons schijnt vanaf de overkant. Mooier licht voor foto’s bestaat er niet! Hell yeah!

record meerval roy noom

Mooiere foto’s bestaan bijna niet.

 

Nederlands record

Snel haal ik de onthaakmat uit de boot en leg hem in de branding van de rivier. De vis dirigeert Bart in de mat en we vouwen hem vervolgens dicht. Een emmertje water staat klaar om de vis op de kant nog te voorzien van een afkoelende douche. Snel meten we de vis en het meetlint geeft officieel 212 cm aan. Wat een vis en dat op een topgewicht vlak voor de paai. De schatting van het gewicht zal ±80 kg zijn voor dit kaliber vissen. Wauw! Ongelooflijk!

meerval record

Ik kan me maar moeilijk beseffen dat ik hier het officiële Nederlandse record voor me heb liggen! Zelden heb ik me zo euforisch gevoeld. Nooit eerder zag ik in Nederland een twee meter vis: ‘It’s amazing’! Dat is het enige wat ik de dagen na de vangst kan mompelen. Tot slot wil ik de redactie en mijn vismaat Bart bedanken voor deze prachtige plek in het magazine. Samen uit, samen thuis. Man, man… wat een avondje he!

 

Biologie en achtergrondinformatie meerval

Wil je meer weten over de levenscyclus van de meerval en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Meerval record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Roy Noom vangt 212 cm meerval 212 cm kg 15 mei 2016