# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Baars
Perca flufitilis baars record
Nederlands record baars 56 cm gevangen door Thomas Gronenwald 56 cm 3.05 kg 15 december 2019

Het was één van die records die er al een tijdje aan zat te komen, gezien de uitmuntende baarsstand in Nederland: een verbetering van het baarsrecord. Met ruim 56 cm was de baars van Thomas Gronewal een aanzienlijke verbetering van de 54 cm oude recordvis van Pieter-Bas Broeckx. Kom meer te weten over het Nederlands record baars 56 cm, de vanger en het verhaal achter de vangst.

Nederlands record baars 56 cm

Het officiële Nederlands record baars van 56 cm.

Vertel eens wat over jezelf?

Mijn naam is Thomas Gronewal en ik kom uit Duitsland, net over de grens ter hoogte van Roermond. Ik heb de groep ‘Percherry Fishing’ opgericht. We zijn een groep gepassioneerde, onafhankelijke baarsvissers en we zijn dol op het vissen vanuit de bellyboat. Je kunt ons volgen op Facebook en Instagram.

Waarom vis je in Nederland en sinds wanneer?

Als ik de grens met Nederland oversteek ben ik veel eerder aan de oevers van de Maas, dan wanneer ik in eigen land naar de Rijn moet afreizen. Sinds ik vis, vis ik al in Nederland. Het is mijn tweede thuis geworden en ik heb in Nederland veel vrienden gemaakt.

Naast de grote variatie in wateren, speelt ook de Nederlandse regelgeving een belangrijke rol waarom ik hier kom vissen. In Duitsland is het op veel wateren verboden om vanuit de bellyboot te vissen. Daarnaast is een catch & release visserij om onverklaarbare redenen in Duitsland controversieel dan wel soms verboden!

Tot slot heb ik het gevoel dat vissers in Nederland altijd welkom zijn; we hebben de gastvrijheid altijd ervaren. Dat zijn de redenen waarom we graag in Nederland vissen, van de mensen houden en de wateren.

Vis je vaak alleen of samen met een maat?

De meeste dagen vis ik samen met mijn maten Holger en Dirk. We hebben al geweldige dingen op het water beleefd en spenderen soms meer tijd met elkaar op het water dan met familie.

Gezien jullie ‘percherry’ groep nemen we aan dat jullie echte baarsliefhebber zijn. Vissen jullie ook nog op andere soorten?

We zijn inderdaad echte baarsfanaten. Het is onze absolute nummer 1 targetvis. Als je onze social media kanalen bekijkt zul je dat ook snel zien.

Nederlands record baars 56 cm

Twee eerdere units van baarzen!

Wat was je vorige recordbaars?

Mijn vorige recordvis was 55 cm. Ik had ook al eens een vis van 54 cm gevangen, dus met deze 56 cm baars erbij, is het lijstje flink compleet

Met welk aas heb je deze baars gevangen?

We noemen het ‘the gamechanger’. We ontwikkelen en produceren de meeste van het kunstaas dat we gebruiken zelf.

Nederlands record baars 56 cm

Wist je meteen dat je met een recordvis te maken had? Wat dacht je toen je de vis zag? Was het een sterke vis?

Het was een zeer taaie dag. Vanwege de hoge waterstand wilde de baars die dag niet echt meewerken. We kregen wel aanbeten, maar wisten de meeste niet te verzilveren. Met twee kleine baarzen en een snoek van 105 centimeter ging ik de laatste drift van de dag in. Het zou niet meer lang duren tot zonsondergang, maar alsnog kwam er een mooie aanbeet.

In eerste instantie dacht ik aan een snoek; de vis had veel kracht en het was een geweldige dril op de lichte baarshengel. Na een paar runs verscheen de vis aan het oppervlak, maar dook weer de diepte in. Op dat moment wist ik dat ik een grote baars had gehaakt, op zeker een 50 cm + unit.

Toen ik de vis lande wist ik zeker dat dit een nieuw persoonlijk record zou betekenen. Na een paar keer zorgvuldig te meten, konden we vaststellen dat de vis ruim in de 56 cm lang was, ongelooflijk!

Hoe reageerde je vismaat?

Holger staat ook wel bekend onder de bijnaam ‘ijsman’, maar die naam deed hij geen eer aaan na de vangst. Ook hij was dol van euforie!

Droomde je ooit van een baars zoals deze?

Jazeker! We hadden vorige winter al schitterend, grote vissen gevangen en eerlijk gezegd dromen we altijd van groter dan groot. Let wel, de beleving van het vissen en het samen vissen met goede vrienden staat uiteraard bij ons wel op één.

Denk je ooit een nog grotere baars te vangen?

Dat is heel moeilijk te zeggen. Er komt natuurlijk ook een grote portie geluk bij kijken. Maar ik verwacht dat er nog grotere baarzen te vangen zijn. Onze vangstgegevens laten zien dat de populatie grote baars sky high is. En de vissen worden nog steeds groter…

Aan de andere merken we ook dat baarsvissen erg populair is geworden. Het is daarom van het grootste belang om zorgvuldig met de baarsstand en gevangen vissen om te gaan. Gun de vissen ook rust als de paaiperiode is aangebroken in maart. Vorig jaar zijn we om deze reden het ‘save the perch’ initiatief opgestart.

Last-but-not-least: kun je een tip van de sluier oplichten waar je deze mega baars hebt gevangen? Natuurlijk hoeven we de stek niet te weten…

We vissen gedurende het jaar op verschillende wateren. We spenderen de meeste tijd op de rivier de Maas, en ook op de daar mee in verbinding staande plassen. Grappig genoeg vind ik deze vis op exact dezelfde plek als waar ik vorige winter mijn 54 cm monsterbaars ving!

Biologie en achtergrondinformatie baars

Wil je meer weten over de levenscyclus van de barbeel en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Baars
Perca flufitilis baars record
Nederlands record baars 56 cm gevangen door Thomas Gronenwald 56 cm 3.05 kg 15 december 2019