# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 224 cm - Luuk de Keijzer 224 cm kg 23 mei 2021

En weer is het Nederlands record meerval verbeterd! Luuk de Keijzer ving op zondag 23 mei een meerval van ruim 224 cm. Zo’n vis vang je natuurlijk niet alleen en daarom feliciteren we ook zijn vismaten Stefan Tuin en Ronnie Jonker. Echte vismaten, die net zo blij met deze recordvis waren als Luuk zelf! Laat genoemde schreef een mooi vangstverslag van deze bijzondere vis, die een verbetering van 2 cm is ten opzichte van het oude record van Bart Castricum.

We gingen naar de waterkant voor een 2-nachtelijke sessie met Luuk de Keijzer, Stefan Tuin en ikzelf, Ronnie Jonker. Voor de eerste nacht vonden we een mooi plekje. In de avond gingen de hengels erin met wormen als haakaas.  Die nacht leverde ons drie meervallen op in dikke regenbuien; vissen tot ongeveer 135 cm.

Verkassen naar een nieuwe stek

De volgende dag moesten we alles weer opruimen, omdat we naar een nieuwe stek wilden. Alles weer in twee bootjes inladen en door naar een andere plek. De weg erna toe werd geblokkeerd door een stuw, dus er zat maar één ding op: alles uitladen, de bootjes eromheen lopen, weer inladen en doorvaren….

Dit is een dikke vis…!

In de avond liggen de hengels weer op scherp, en al snel vangen we 2 meervallen tot 130 cm. In de nacht blijft het stil tot het ochtendgloren, want dan knalt Luuk zijn hengel af… Bij aanslaan is het duidelijk: dit is een dikke vis!

Nederlands record meerval 224

Luuk de Keijzer (rechts) met het nieuwe Nederlands record meerval van 224 cm.

Met het uitvaarbootje vaar ik samen met Luuk naar de vis toe. De volgende 20 minuten worden we gewoon op sleeptouw genomen! Luuk heeft niks in te brengen… Wanneer de vis eindelijk boven komt schrik ik: die trek ik nooit de boot in! Dat past niet!

Wat een bak!

We varen met de onderlijn in de hand naar de kant, waarna we de vis kunnen landen en onthaken. Na meting blijkt de vis 224 cm te zijn! Ongelooflijk wat een bak! Een Nederlands record meerval 224 cm! We geven elkaar een paar high fives en na het maken van wat foto’s en filmpjes gaat de vis terug… wat een ervaring!

Biologie en achtergrondinformatie meerval

Wil je meer weten over de levenscyclus van de meerval en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Meerval record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 224 cm - Luuk de Keijzer 224 cm kg 23 mei 2021