# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Jeroen Breur vangt 243 cm meerval record 243 cm kg 2 november 2021

De Nederlandse meervallen worden groter en groter, want wederom is er een gigantische vis gevangen, een nieuw Nederlands record meerval! Met een vis van 227 cm verbeterd René Gouka het nog maar net staande record van 224 cm op naam van Luuk de Keijzer. Lees hier het verhaal achter de vangst.

Kun je iets over jezelf vertellen; vis je al lang?

Ik ben René Gouka, 55 jaar, en woonachtig in de Bilt. Ik vis nu vijf jaar gericht op roofvis met de boot, waarvan ongeveer 1,5 jaar op meerval. Daarnaast vis ik ook veel op snoek, snoekbaars en baars.

Hoe verliep de visdag?

Met een piepschuimdoos vol dauwpieren, twee korte baitcasters (elk voorzien van 300 gram lood, een onderlijn met dreg en een trailerhaak), dachten mijn broer Ton en ik wel even een meerval te vangen. Getrailerd bij Lage Zwaluwe en onderweg naar een bekende stek waar zoveel grote vissen gevangen worden, verbeelden we ons de kromme hengel met gierende slip.

Aangekomen op de stek direct de haken vol pieren geprikt en varen tot we en mooi symbool troffen. Soms zie je wat minder vis en dat geeft niets, maar deze avond was anders. We zagen werkelijk helemaal NIETS! Meerval was niet te traceren en de grotere snoekbaarzen, die hier toch ook zeker huizen, leken te zijn verdwenen! Wat is er aan de hand?

WAT DOEN WE HIER?

Vissen is volhouden weten we inmiddels, dus na drie uur rondjes varen spraken we nog steeds hoopvol over de vis die nog komen ging. Na vijf uur varen zakt de moed een beetje weg en na zes uur varen vraag je je af: “Wat doe ik hier?”.

Basta, finito, mooi geweest. We stoppen ermee. Volgende keer beter. We draaien de boot en varen net buiten het beviste stuk terug naar de heling en ineens… Op de Garmin dieptemeter verschijnt een enorm signaal dat lijkt op een dicht bij elkaar zwemmende school aasvis, er komt geen eind aan. De 2d sonar vertelt echter dat het hier niet om aasvis gaat! Een tweede bijna gelijk signaal verschijnt en we realiseren ons dat dit twee vissen zijn van een formaat, dat wij in ons korte bestaan als meervalvisser, nog niet hebben gezien.

EERSTE BEET?

We laten op circa 8 meter water de pieren zakken tot ongeveer 2 meter boven de bodem. En zien beide vissen reageren op onze vier clonkjes. Broer Ton krijgt direct een aanbeet waarbij hij alleen de lijn naar rechts ziet verplaatsen, maar geen echte aanbeet voelt. Hij slaat! Een gat in de lucht…

We ankeren de boot op spot-lock en wachten geduldig tot de vissen weer terug komen. Dat duurt niet lang. Als ze weer in beeld komen clonken we zenuwachtig drie keer en zien een vis direct reageren.

ONGEKENDE DREUN

Ik krijg een duidelijke aanbeet en sla, net als broer Ton, een gat in de lucht… De vis blijft echter exact op zijn plek en als ik mijn pieren weer boven zijn kop laat zakken krijg ik een dreun op mijn hengel die ik nooit zal vergeten.

Het half uur daarna is één grote adrenaline rush. Wat een oerkracht bezit dit beest! Ik moet de hengel af en toe kort uit handen geven om even op adem te komen. Als we het monster voor de eerste keer zien schrik ik me rot.

WAT EEN LENGTE!

Hij heeft zich een aantal keer om de lijn gedraaid en ik ben bang hem te verliezen. Omdat hij redelijk stil ligt kan ik de lijn van de vis afdraaien en kan het laatste deel van de dril beginnen: het landen! Alleen is de vis niet aan boord te trekken. We tellen tot drie en tillen de vis met vierhanden over de rand van de boot. Wat een lengte!

Nederlands record meerval 227 cm

Uitgeput, maar nog vol adrenaline, varen we snel naar de kant waar we de vis meten zo snel mogelijk weer laten zwemmen. Onze vangst blijkt na meerdere keren meten 2.27 meter te zijn! De volgende dag check ik op de site van Beet het BNRZ record. Blijkt onze vis een nieuw Nederlands record… prachtig!

Biologie en achtergrondinformatie meerval

Wil je meer weten over de levenscyclus van de meerval en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Meerval record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Jeroen Breur vangt 243 cm meerval record 243 cm kg 2 november 2021
2 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Tobias Stuurman vangt nieuw NL record meerval – 237 cm 237 cm kg 17 augustus 2021
3 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 227 cm - René Gouka 227 cm kg 26 juni 2021
4 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 224 cm - Luuk de Keijzer 224 cm kg 23 mei 2021
5 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Bart Castricum vangt 222 cm meerval 222 cm 82.500 kg 24 augustus 2018