# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zalm
Salmo salar Zalm record
Rob Krijns vangt zalm van 77 cm 77 cm kg 20 november 2017

Tijdens het kunstaasvissen ving Rob Krijns geheel onverwacht een schitterende zalm. Rob mat de vis op 83 cm, maar omdat de foto’s slechts deels gelukt waren besloot de BNRZ commissie de lengte op 77 cm vast te stellen.

record zalm

Niet de gehele vis is op de foto afgedrukt, daarom is het record op 77 cm vastgesteld.

 

We geven Rob het woord: Ik was aan het vissen met een Salmo Perch plug van 8 cm, eigenlijk met de hoop een snoek of roofblei te vangen. Midden in de stroming van een waterinlaat kreeg ik een harde beet. Aanvankelijk dacht ik een snoek gehaakt te hebben, want een roofblei geeft een nog hardere klap. Maar de vis bleef harder en langer vechten dan een snoek. Toen ik de vis voor de eerste keer even aan de oppervlakte zag wist ik niet wat ik zag! Aanvankelijk dacht ik een grote forel, maar toen ik de vis eindelijk op de kant had zag ik dat de vis er anders uitzag. De haakbek viel me op en ik zag een rode marmerring die ik ook niet kon thuisbrengen. Deze liep door tot en met de staart. De vis mat 83 cm, ik heb snel wat foto’s met mijn telefoon gemaakt en de vis weer vlug terug gezet.

 

Voor een record hebben we keihard bewijs nodig

De BNRZ Commissie over de inzending: helaas voor Rob bleken vrijwel alle foto’s mislukt te zijn; de staart stond niet volledig op de foto. Alhoewel de geclaimde 83 cm zeer geloofwaardig is, kunnen we dit op basis van het fotobewijs niet vaststellen. Wel kunnen we met zekerheid vaststellen dat de zalm minimaal 77 cm lang is. Omdat dit alsnog lang genoeg is voor een record heeft de commissie in samenspraak met Rob besloten dit als lengte vast te stellen.

 

Biologie en achtergrondinformatie zalm

Wil je meer weten over de levenscyclus van de zalm en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Zalm record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zalm
Salmo salar Zalm record
Rob Krijns vangt zalm van 77 cm 77 cm kg 20 november 2017