# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Karper
Cyprinus capio Karper record
Joop Butselaar vangt 108 cm karper 108 cm 31.4 kg 23 oktober 2000

Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als ‘de recordvis’. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 

Record karper

‘De recordvis’ van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar. De vis mat 108 cm en woog bij deze vangst 31,4 kg.

 

Op het moment van schrijven, bijna 2 decennia later, en zijn er al meerdere grotere vissen gevangen. Nu zijn karpervissers de enige groep sportvissers die veel vaker een vangst wegen, in plaats van opmeten. Zwaardere vissen zijn dus al gevangen, maar een lengte van 108 cm is uitzonderlijk. Het is ook een tank van een vis. Natuurlijk is de vis enorm dik, maar vooral de breedte en de lengte zijn indrukwekkend.

 

Terug in de tijd: Evert Aalten over de recordvis

We schrijven 2003. In de juni uitgaven van Beet Sportvismagazine blikt Evert Aalten terug op de vangst van de recordschub. We geven het woord aan Evert: Joop Butselaar was de gelukkige karpervisser die op 23 oktober 2000 deze uitzonderlijke kaper ving. Hij verbeterde het toenmalige karperrecord van 60 tot bijna 63 pond. Of dat niet genoeg was, ging ook het Benelux schubkarperrecord eraan. Dat was toen de Belgische karper Skup, met 60,5 pond. De lezers van Beet herinneren zich deze prachtige karper vast nog wel van de fraaie foto’s van Ronny de Groote. Zeer apart aan Joop’s vangst, was dat Joop zelf op dat moment het oude Nederlands record in zijn bezit had én dat het ook om dezelfde karper ging! Zo ontmoetten visser en karper elkaar twee keer op een historisch recordmoment!

 

De recordgeschiedenis van ‘de recordvis’

Deze karper is in Europa geen onbekende meer. Maar liefst vijf keer werd het Nederlandse karperrecord verbeterd met deze vis, soms verpletterde de vis het zelfs! Laten we in vogelvlucht naar een overzicht kijken:

  • In september 1997 was het de eerste karper die officieel aan de haal ging met een notarieel vastgelegd gewicht van 50 pond en 250 gram, de vanger was Marc Timmermans.
  • Nog geen jaar later, in juli 1998, ving het duo Helmut van Schaik en Joop van Kleef deze vis op wonderbaarlijke wijze op 54 pond en 250 gram.
  • Vervolgens kwam daar in één geweldige klap nog ruim vier pond bij door de vangst van Mark Schuringa in oktober 1999, die het record tilde tot 59 Pond. Daarna was het wachten tot het bereiken van de Nederlandse droomgrens van 60 pond.
  • Aldus geschiedde eind augustus 2000, toen Joop Butselaar de eer ten deel viel om de eerste 60-ponder in Nederland te mogen vangen.
  • Twee maanden later krik Joop het record op tot bijna 63 pond en dat staat nog tot op de dag vandaag! Niet verwonderlijk verwierf deze recordkarper de toepasselijke naam ‘de Recordvis”.

 

Waar is de recodvis gebleven?

Sinds Joops recordvangst in 2000 is deze droomkarper nauwelijks meer gevangen. De recordreeks is dus ook gestopt. Zeker is dat Hans Wowijs hem nog ving in 2001, naar ik meen op 57 of 58 pond. Sindsdien is er niets meer van deze karper vernomen. De vragen zijn talrijk. Is hij niet meer gevangen? Misschien weg? Of is hij dood? Of heeft iemand hem heimelijk op een nieuw recordgewicht gevangen? Al maandenlang circuleert nu in karperland het ondraaglijke gerucht, dat onze Recordvis gevangen zou zijn door Engelse karpervissers, die hem stiekem zouden hebben meegenomen. Dat zou gebeurd moeten zijn in het najaar van 2002 of begin 2003. Hierover kreeg ik tal van vragen.

Record karper

Op een uitgestrekt water als de Nieuwkoopse Plassen lijkt het vangen van een individuele karper als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

 

Geruchtenmachine: de Engelsen hebben de vis meegenomen

Ter geruststelling de volgende overwegingen. Dit soort geruchten vind vergezocht en het kenmerk van een gerucht is dat het nou eenmaal geen vaststaande feiten betreft. Dat superkarpers zelden gevangen worden is heel normaal en geen enkele reden om vreemde verhalen te geloven. Trouwens, deze karper was sowieso moeilijk vangbaar op het uitgebreide complex van de Nieuwkoopse Plassen, voor welke visser dan ook! Daarbij hebben Engelsen nou eenmaal niet dezelfde tijd en de beschikbaarheid over continue visboten, zoals veel Nederlandse karpervissers dat wel hebben. Zelfs bij een eventuele Engelse vangst, die ik trouwens zou respecteren uit oogpunt van vissen, heb ik nog mijn twijfels.

 

Wat mij betreft een fantasieverhaal

Kijk, geruchten rondstrooien is erg gemakkelijk. Iemand vertelt om wat voor reden dan ook een fantasieverhaal en binnen de kortste keren leidt leidt dat een eigen leven. Zelfs de brandstichter kan niet meer blussen. Zou trouwens de vanger en stiekeme versleper niet erg dom zijn door zijn daad aan de grote klok te hangen? Kun je enerzijds pronken met je mooie vangst en anderzijds geheimzinnig doen en grote risico’s nemen om diezelfde vis te verslepen naar een ander land?Bovenal , propageerden niet op de eerste plaats juist de Engelsen het weidelijk vissen en het fatsoenlijk behandelen van onze kamers? Liepen wij Nederlandse boerenpummels nog niet zolang geleden zelf nog vele jaren achter bij het gebruik van bijvoorbeeld onthaakmatten?! Juist van die nu zo verfoeide Engelsen konden wij in ethisch opzicht nog heel wat leren.

 

De waarheid komt altijd uit

Natuurlijk zijn er altijd kwaadwilligen, maar die zijn veruit in de minderheid. Ik ken veel Engelse karpervissers en die zijn stuk voor stuk van goede wil! Waag het maar eens in hun nabijheid geen onthaakmat te gebruiken. Zelfs al komt een kwaadwillige in de verleiding om een gigant mee te nemen, dan gaat dat echt niet zo gemakkelijk. Hij moet direct de mogelijkheden hebben om een grote karper honderden kilometers levend te vervoeren. Dan de douane door en waarheen in Engeland? Ik voorspel: het duurt kort of lang, maar de waarheid komt altijd uit.

karper record

Op het water waar de recordvis zwemt/zwom, de Nieuwkoopse Plassen, kun je vrijwel op geen één plek vanaf de kant vissen.

 

Als het stelen van een Rembrandt

De enorme bekendheid van de recordkarper draagt daar flink aan bij. Die bekendheid was voor mij een belangrijke reden om indertijd een uitgebreid artikel over deze vis te schrijven in het Engelse karpermagazine Carpworld. De individuele bekendheid van een grote karper bemoeilijkt namelijk ten zeerste het verslepen daarvan. Vergelijk het met de onmogelijkheid om het gestolen schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in een Engels museum op te hangen. Even onmogelijk is het om zonder problemen onze Recordvis in een Engels water uit te zetten, te vangen en vervolgens daarover te publiceren. Ik eindig met te zeggen: geen bericht is een goed bericht! Vast en zeker zijn we allemaal nieuwsgierig wanneer er in welk land de volgende vangst van onze fenomenale recordbreker zal zijn.

 

Biologie en achtergrondinformatie karper

Wil je meer weten over de levenscyclus van de karper en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Karper record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Karper
Cyprinus capio Karper record
Joop Butselaar vangt 108 cm karper 108 cm 31.4 kg 23 oktober 2000