#VissoortRecordhouderLengteGewichtDatum
1Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Oscar Wissink vangt 87 cm roofblei87 cm kg16 september 2018

Op 31 maart 2005 ving Rinus Schutte een roofblei van 84 cm. Tot op de dag van vandaag staat dit nog steeds als het officiële Nederlandse record. Wie gaat dit verbreken?

Roofblei record

Rinus met zijn record roofblei van 84 cm.

 

Op 31 maart was Rinus Schutte de eerste die in 2005 het roofbleirecord verbeterde. Zijn visdag liet een heel herkenbaar beeld te zien. Er werd weinig tot niets gevangen en dan, alsof je erop zit te wachten, zegt iemand: “nog één keer ingooien en dan stoppen we er mee”. Veel grote vissen zijn met deze ‘laatste worp’ gevangen. Zo ook deze. Met een zilverkleurige lepel tussen de kribben vissend haakte hij de roofblei, die onmiddellijk de hoofdstroom opzocht en daar zijn reputatie als krachtpatser geheel waarmaakte.

Rinus vist met een eigenhandig tot spinhengel omgebouwde vliegenhengel, omdat deze zo’n mooie parabolische actie heeft. Met op de molen een nylon lijn van 17/00 moet je alle zeilen bijzetten om zo’n zware roofblei te bedwingen. Het duurde meer dan een half uur voordat hij voor het eerst een glimp van de vis opving en daarna nog dik een kwartier voordat de vis aan boord was. De meetlat gaf 84 centimeter aan! Een evenaring van zijn beste vangst (enkele jaren geleden) en tevens een nieuw BNRZ-record.

 

Tip van Rinus

Kijk of er op de punt van een krib reigers of meeuwen te zien zijn. Dit  is vaak een aanwijzing dat er zich roofvis ophoudt. De kleine visjes worden door de roofbleien naar de oppervlakte gejaagd. De reigers en meeuwen  weten dat en pikken ook hun graantje mee.

 

Biologie en achtergrondinformatie roofblei

Wil je meer weten over de levenscyclus van de roofblei en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Roofblei record

Recordhouders

#VissoortRecordhouderLengteGewichtDatum
1Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Oscar Wissink vangt 87 cm roofblei87 cm kg16 september 2018
2Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Roofbleirecord voor Han van den Eertwegh85 cm kg30 maart 2018
3Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Rinus Schutte vangt 84 cm roofblei84 cm kg31 maart 2005