# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Oscar Wissink vangt 87 cm roofblei 87 cm kg 16 september 2018

Het Nederlands record roofblei staat met 87 cm op naam van Oscar Wissink. Met zijn recordvis verbeterde hij de 85 cm record-roofblei van Han van den Eertwegh. We geven het woord aan Oscar, die speciaal voor jullie als lezers een uitgebreid vangstverslag maakte.

Roofblei record

Hierna besloten we dat de dag ten einde was… en wat voor een dag!

Oscar: Kort geleden heb ik samen met mijn vismaat Frans van de Putte een gedenkwaardige visdag op de rivier beleefd. Het plan was om deze zondag vroeg te beginnen en te kijken of we net als de vorige keren weer een mooi aantal snoekbaarzen konden verschalken. Ik had de weken ervoor, na veelvuldig overleg met Frans, een aantal nieuwe shads gemaakt die ik heel graag eens nat wilde maken.

De eerste uren was tam. Op de stekken waar we vorige keren worp na worp beet kregen, bleef het nu bij een paar tikjes. Ze zaten er, maar waren bepaald (nog) niet los. Ook lagen er meerdere boten op ‘onze’ stekken, waardoor wij besloten het ergens anders te proberen. Een beetje aanspraak is prima, maar boot aan boot vissen, dat vinden wij beiden helemaal niks.

 

Wat leuke baarzen

Op de nieuwe stek echter was geen boot te bekennen. Vol goede moed ging de fronttroller in het water en tasten wij met onze tungsten kopjes de bodem af op zoek naar snoekbaars. Deze tungsten kopjes ervaren wij trouwens als een geweldige meerwaarde. Doordat deze een veel hogere dichtheid hebben t.o.v. kopjes gemaakt van lood, kun je secuurder vissen en de bodem nog nauwkeuriger aftasten. Een 21 grams tungsten kopje heeft dezelfde omvang als een 14 grams loden kopje. Tel daarbij de milieuwinst en ’tungsten is de way to go’ verwachten wij.

Roofblei record

Het zelfgemaakte shadje, waar later de roofblei genadeloos hard op zou klappen!

Terug naar het vissen. Frans had al vrij snel een paar baarzen te pakken en besloot ze eens te belagen met wat ‘Ali’ Plugjes. Zo genoemd vanwege de Chinese winkel waar hij ze koopt. En Frans zou Frans niet zijn, als hij er meteen een mooie snoek op zou vangen. Helaas geen foto, omdat het kunstaas vlak voor de boot losschoot. Deze stek werd door ons tot slot trollend met kleine plugjes bevist. Dit resulteerde al snel in een handvol leuke baarzen.

 

De snoekbaarzen worden wakker

Tegen het middaguur besloten we weer terug te gaan naar onze favoriete stekken. Het aantal boten was intussen flink afgenomen. Dit kan natuurlijk een slecht teken zijn, maar dit hoeft niet zo, weten wij inmiddels uit ervaring. Een ook nu bleek vasthouden aan de tactiek, werpen met shads, uit te betalen. Heel gek, maar vaak zie je dat na verloop van tijd de snoekbaars toch wakker wordt als je maar volhoudt. De dieptemeter gaf duidelijke signalen af en dat is dan een houvast.

De ene na de andere snoekbaars pokte nu op onze shadjes. Inwerpen, contact zoeken met de bodem en met de slinger van de molen telkens een slag binnen draaien. Zo konden wij heel mooi het talud volgen en de diepere kuilen uitvissen. Normaal doen we dat met 10 of 14 grams kopjes, vandaag was dat door de wind niet mogelijk en moest het met 18/21 en zelfs 28 gram gebeuren.

 

Verwoesten beuk van roofblei record!

Het zal misschien wel de 500 ste worp van dag zijn geweest voor mij. Ik wierp mijn shad richting horizon en liet het met strakke lijn naar de bodem zinken… Maar al na een paar tellen kreeg ik een verwoestende beuk op mijn hengel. Gelijk begon de slip te gieren. “Das een beste!” zei ik tegen Frans. Mega snoek? Meerval, of een vals gehaakte brasem? We konden er de eerste minuten enkel naar gissen.

Roofblei record

Wat een gigantische, indrukwekkende roofblei. Dik 87 cm lang en beresterk!

Frans pakte het XL schepnet erbij en ik heb denk ik wel 5 a 10 minuten met zweet op het voorhoofd, staan drillen. Tot het moment dat de vis aan het wateroppervlak kwam en het bleek te gaan om een bak van een roofblei! Een niet zo maar één. Op de meetplank bleek het te gaan om een specimen exemplaar van 87,7 cm! Mooi hoog van bouw en kerngezond. Een verpulvering van mijn oude PR met meer dan 20 cm. En naar ik nu weet ook een verbetering van het oude Nederlands record wat stond op 85 cm. Wat een supervangst!  En gevangen op een eigenbouw shad, geeft dat nog meer voldoening. Hierna besloten we dat de dag ten einde was… en wat voor een dag!

Oscar Wissink en Frans van der Putte

Roofblei record

En terug gaat de vis; een dag, een moment en een vangst om nooit meer te vergeten!

 

Biologie en achtergrondinformatie roofblei

Wil je meer weten over de levenscyclus van de roofblei en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Roofblei record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Oscar Wissink vangt 87 cm roofblei 87 cm kg 16 september 2018
2 Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Roofbleirecord voor Han van den Eertwegh 85 cm kg 30 maart 2018
3 Roofblei
Aspius aspius Roofblei record
Rinus Schutte vangt 84 cm roofblei 84 cm kg 31 maart 2005