# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zeelt
Tinca tinca Zeelt record
Ruud Berkhuizen vangt zeelt van 65 cm 65 cm 5.1 kg 4 juni 2010

Al sinds bijna 20 jaar is Ruud berkhuizen verslingerd aan de jacht op grote zeelt en dito brasem. Aanleiding daartoe waren enkele Beet artikelen begin 90’er jaren, geschreven door Arnout Terlouw. Arnout is in zijn optiek de godfather van het specimenhunten. Hij was degene die aantoonde dat ook in Nederland gericht op grote zeelt en brasem gevist kon worden. Ruud kon destijds niet vermoeden dat hij ooit Nederlands grootste zeelt zou vangen: 65 cm en 5.1 kg!

Zeelt record

Ruud Berkhuizen met een gigantisch mooie en grote zeelt: 65 cm en 5.1 kg, het officiële Nederlandse record.

 

We laten Ruud aan het woord: Tot zo’n 20 jaar geleden viste ik voornamelijk op witvis, maar na 40 jaar was ik wel aan een nieuwe uitdaging toe. Kortom, ik ging specimen hunten. Op mijn thuiswater had ik al flink wat mooie zeelten gevangen. Maar om de een of andere reden bleven de vissen daar steken op zo’n 58 cm en maximaal 3,8 kg; niemand ving daar grotere of zwaardere zeelten. Natuurlijk prachtige vissen, maar in de Engelse pers verschenen er  regelmatig berichten over zeelten van meer dan 12 pond! Nu vind ik een zeelt pas een echte specimen als deze minimaal 60 cm lang is en tegelijkertijd meer dan 3,5 kg zwaar, met andere woorden de verhoudingen moeten een beetje kloppen. Maar hoe en waar te vangen?

 

Een gouden greep

Op een gegeven moment hoorde ik een gerucht over een water met zeer grote exemplaren en besloot daar eens een poging te wagen, alhoewel het water niet bepaald dicht bij huis lag. Op een mooie dag midden april ging ik beladen met tent en stretcher naar het water voor een eerste 24-uurs sessie. Na enig peilwerk vond ik plateautje op een geschikte  stek in de wind. Ik begon met boilies en maïs, maar het duurde tot diep in de nacht voordat de eerste aanbeet kwam: een prachtige spiegel van 24 pond, maar geen zeelt. ’s Ochtends verwisselde ik de boilie voor maden en dat bleek een gouden greep want tot 12 uur ’s ochtends ving ik 10 prachtige zeelten.

Geweldig, maar het formaat en gewicht van de vissen was niet anders dan ik gewend was op mijn thuiswater. Mooie vissen maar de twijfel sloeg toe: zouden er wel grotere zitten? De geruchten hielden echter aan en ik bleef doorzetten. Inmiddels had ik aardig door bij welke weertypes de zeelten het beste aasden, zodat ik mijn planning daar op kon richten en zodoende weinig heb geblankt. Op een gegeven moment echter begonnen de zeelten te paaien en hield ik het dat eerste jaar voor gezien. Op de meeste wateren zijn de zeelten na de paai moeilijk vangbaar en in tegenstelling tot bijvoorbeeld brasem en karper levert ook het najaar maar weinig resultaat op. Zodoende schakel ik zomers over naar de jacht op grote brasems, my second love.

 

Nog geen specimen

Het jaar daarop was een koud voorjaar. Aangezien de plas redelijk diep is besloot ik daar pas half mei te beginnen. Bovendien zijn in het vroege voorjaar meestal de mannetjeszeelten als eerste actief. Die worden nu eenmaal minder groot en zwaar als de females. Ik beviste consequent een stek vlakbij een plek waar ik de zeelten het jaar daarvoor had zien paaien. En weer viel ik met mijn neus in de boter: 7 zeelten kwamen op de kant en geen enkele onder de 3 kg, met zelfs 2 vissen van 3,8 kg! En alles gevangen met maden… Boilies moesten ze niet en dat is toch wel bijzonder voor een water waar zo enorm veel werd gekarperd. Maar nog steeds geen specimen…

Zeelt record

Het water en de stek waar Ruud zijn recordzeelt ving.

De week erna had ik een blank, maar 2 weken later in een warme periode was ik weer present; de paai zat er nu echt aan te komen. Verwachtingsvol zat ik achter mijn hengels maar de piepers bleven ’s avonds en ’s nachts geluidloos, overigens wel gebruikelijk op dit water. Zelfs tijdens het eerste ochtendgloren gebeurde er helemaal niets en tegen het eind van de ochtend zat ik al aan opruimen te denken toen plotseling mijn linker swinger naar boven kroop en de baitrunner lijn begon af te geven. Ik sloeg aan en ontmoette een zware weerstand die langzaam maar gestaag vele meters lijn door de slip trok. Dit kon niet anders dan een karper zijn en dan waarschijnlijk een spiegel aangezien een schub veel sneller is.

 

Gigantische zeelt!

Het was een lastige dril, enkele malen probeerde de vis de hoek om te zwemmen en in een rietkraag te duiken maar met de nodige moeite kon ik dit gelukkig verhinderen. Na 10 minuten drillen waarbij mijn Fox 0,75 lb tot het uiterste gebogen stond kwam er eindelijk een grote schim langzaam naar het net. ‘Zie je wel, een karper’, dacht ik op dat moment gezien het formaat van de vis. Toen de vis echter dichterbij kwam kreeg ik de schrik van mijn leven: het was een zeelt en wat voor een, deze was gigantisch en veel groter dan ik ooit had gevangen!

Plotseling schoten de zenuwen door mijn lijf, trillend dirigeerde ik de vis in het net en tilde de vis op de onthaakmat. Tijdens het liften merkte ik al dat de vis erg zwaar was. En daar lag ze dan, wat een beauty, mooi gebouwd en ‘skin perfect’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Dit was van een compleet andere categorie dan al mijn vorige zeeltvangsten: 65 cm lang! En om mijn droomvangst nog eens compleet te maken was ook het gewicht fenomenaal: 5,1 kg. In Engelse termen kom je dan ruim over de 11 lb! Snel werden foto’s gemaakt en de vis voorzichtig teruggezet.

 

Terug naar mijn thuiswater

Het jaar daarna wist ik nog een prachtige 60’er van 4,2 kg, maar vissterfte en reconstructiewerkzaamheden hebben het water helaas de das omgedaan en ik heb er nooit meer gevist… Gelukkig lijkt het erop dat de zeelten op mijn thuiswater eindelijk wat verder groeien, want enkele weken geleden ving ik ook daar voor het eerst een 60’er; een prachtige en goed gebouwde vis. Ondanks dat deze al was afgepaaid lag het gewicht toch nog op ruim 7 pond. Wie weet gaan we daar de komende jaren nog grotere vissen vangen. Maar mocht dit niet gebeuren, dan niet getreurd, een zeelt blijft nu eenmaal een fantastische vis om op te vissen.

 

Biologie en achtergrondinformatie zeelt

Wil je meer weten over de levenscyclus van de zeelt en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Zeelt record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zeelt
Tinca tinca Zeelt record
Ruud Berkhuizen vangt zeelt van 65 cm 65 cm 5.1 kg 4 juni 2010