# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Snoek
Esox lucius Snoek record
Nederlands record snoek: Siegfried Schön vangt 138 cm snoek 138 cm kg 13 oktober 2019

Een van de meest tot de verbeelding sprekende records is die van de snoek. Nico Molkens ving in 2017 een snoek van 134 aan een streamer en met de vliegenhengel.

Snoek record

Nico Molkens met zijn 134 cm lange monstersnoek; gevangen aan de vliegenhengel!

 

Volgens de geruchten had de Vlaming Nico Molkens begin 2017 een 134 cm snoek gevangen. Bovendien had hij een perfecte meetlintfoto om deze lengte te kunnen controleren. En zo geschiedde het. De meetlintfoto was overtuigend genoeg en we laten Nico zelf over deze vangst aan het woord: “In maart 2017 ging ik tijdens een sessie op groot water met de vlieg aan de slag. Een visserij voor bikkels; vaak is het alles of niets. Deze dag had ik geluk en wist ik de snoek te haken waar ik altijd van droomde: 134 cm en in perfecte conditie!”

 

Een snoek om nooit te vergeten

“De manier waarop maakte het enkel maar mooier, maar desondanks besef ik dat ik erg veel geluk had. Deze dames kun je niet zomaar effe gaan vangen. Enkel door veel en doordacht te gaan vissen heb je misschien ooit het geluk dat zo’n vis je pad kruist, maar zelfs dan nog heb je veel geluk nodig om haar te kunnen en mogen vangen. Qua omstandigheden en materiaal kan ik vertellen dat deze vis van het grote water kwam en dat ik haar haakte op een ondiepe plaat van 1,5 meter met wat plantenresten erop van het vorige seizoen. Ik ving haar aan een vliegenhengel aftma 9, met daarop een intermediate lijn en aan de onderlijn had ik een zelf gebonden streamer uit geel konijnenbont. Alleszins, het is een droom die uitkwam en dit moment wat ik samen met maatje Luc Leysen beleefde zal ik nooit vergeten!”

 

Een omstreden record uit het verleden

Misschien vraag je jezelf bij het lezen van dit item of het snoekrecord niet langer was, 137,5 cm toch? Ja, dat klopte. Echter werd dit record met mysteries omhuld en waren er de nodige twijfels omtrent deze ongelooflijke afmeting. Nog voor de officiële BNRZ werd opgericht stond het Nederlands record snoek op 137,5 cm, gevangen door Ton Kurver. Tevergeefs werd het afgelopen jaar gezocht naar het ultieme bewijs, namelijk een meetlintfoto. Tot op de dag van vandaag blijft het onduidelijk of deze er überhaupt is geweest. Bovendien was er op basis van de man-vis foto bij veel bekende en minder bekende snoekvissers de overtuiging dat deze snoek nooit 137,5 cm kon zijn. Kortom, een eindeloze discussie. In ieder geval was er alle reden om dit record te schrappen.

oud snoek record

De BNRZ commissie besloot deze vis, geclaimd op 137.5 cm, vanwege het ontbreken van overtuigend bewijs uit de recordlijst te halen.

 

Biologie en achtergrondinformatie snoek

Wil je meer weten over de levenscyclus van de snoek en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Snoek record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Snoek
Esox lucius Snoek record
Nederlands record snoek: Siegfried Schön vangt 138 cm snoek 138 cm kg 13 oktober 2019
2 Snoek
Esox lucius Snoek record
Nico Molkens vangt snoek van 134 cm 134 cm kg 15 maart 2017