In het maart-nummer van Beet Rovers 2019 was al te lezen dat Florian Kappen en Maximiliaan Claus een zeer bijzonder avontuur tegemoet gaan. In juni vertrekken deze twee visgekken en Master studenten naar de jungle van Brazilië om daar onderzoek te doen naar de arapaima (en ook de roodstaartmeerval). Het uiteindelijke doel is het in kaart brengen van de effecten van stroperij op deze soort, zodat er nieuw management kan worden ingesteld en deze iconische vissoort in de toekomst ook nog te bewonderen zal zijn. Kortom een uniek project!

Het project

Aangezien maart toch al weer even geleden is, lijkt ons een korte samenvatting van onze plannen wel op zijn plek. Wij (Florian Kappen en Maximiliaan Claus) zijn twee diehard vissers bij wie de hobby iets te ver uit de hand is gelopen.Wij zijn momenteel bezig met het laatste stukje van onze Master in Biologie. We hebben ons  gespecialiseerd in visonderzoek en dan vooral onderzoek van bedreigde en bijzondere soorten.

arapaima onderzoek

Onze eerste alligator gar.

Na diverse projecten in binnen- en buitenland met allerlei soorten (van modderkruipers tot de alligator gar) is het nu tijd voor de ultieme uitdaging: de Amazone!

arapaima onderzoek

De onmetelijk grote ‘groene hel’.

In deze adembenemende jungle zijn meer soorten te vinden dan waar ook ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier de meest illustere zoetwaterreus ter wereld te vinden is: de arapaima.

arapaima onderzoek

De meest illustere zoetwaterreus ter wereld. (foto: Arnout Terlouw)

Stroperij

Aangezien deze soort sterk in aantal en verspreiding achteruit is gegaan door overbevissing, wordt de arapaima tegenwoordig beschermd. Desondanks vindt er nog steeds veel illegale visserij, stroperij dus, plaats, waardoor complete populaties worden uitgeroeid.

arapaima onderzoek

De stroperij slaat een flink gat in de arapaima populatie. (foto: Arnout Terlouw)

Maar er wordt niet alleen op de arapaima gestroopt, ook de iconische roodstaartmeerval is een geliefde prooi. Beide soorten zijn te vinden in ons onderzoeksgebied, het 90.000 hectare grootte Cantao State Park. Binnen dit gebied voert Instituto Araguaia al enkele jaren onderzoek uit naar de reuzenotter en de zoetwaterdolfijn.

arapaima onderzoek

Reuzenotters leven in familieverband. (foto: Arnout Terlouw)

Maar helaas vindt er dus ook hier stroperij plaats op de arapaima en roodstaartmeerval. Aan ons de taak om hier een onderzoek naar te starten!

arapaima onderzoek

Ons onderzoeksgebied.

Eerste stap

De eerste stap van ons onderzoek betreft het in kaart brengen van de arapaima- en roodstaartmeervalpopulaties. Waar zitten ze? Hoeveel zitten er? Wat voor omgeving is belangrijk? En wat voor effect heeft de stroperij van deze twee top predatoren op de rest van het ecosysteem? Om dit te doen zullen wij ze natuurlijk eerst moeten vangen. Aanvankelijk ging de voorkeur van het bedrijf uit naar netten, maar na het maken van enkele afwegingen werd besloten om het onderzoek volledig uit te voeren met hengels!

arapaima onderzoek

We gaan ze met een hengel vangen. (foto: Arnout Terlouw)

Naast dat dit natuurlijk een droom is die werkelijkheid gaat worden, biedt deze methode veel voordelen. Zo tasten wij het habitat niet aan, hebben we minder bijvangsten, kunnen we overal een poging wagen en is ons beeldmateriaal te gebruiken voor een van onze andere doelen…

Educatie

Dit andere doel betreft de tweede stap van ons onderzoek, het overbrengen van onze bevindingen. Het is immers zo dat wij resultaten verzamelen, maar dat hier ook na ons vertrek nog mee verder moet worden gegaan. Daarom zullen wij en de parkrangers de bevolking van educatie voorzien over de negatieve effecten van stroperij en de positieve effecten van bescherming. Hiermee kunnen de lokale bewoners zich gaan richten op alternatieve bronnen van inkomen, zoals natuuronderzoek, ecotoerisme en sportvisserij! Om te zorgen dat onze resultaten niet alleen lokaal worden verspreid, willen wij aan de hand van artikelen en video’s onze bevindingen delen met de rest van de wereld. Zo kan ook daar gewerkt worden aan het behoud van deze unieke dieren en hun leefomgeving!

Crowdfunding

Sinds het eerste artikel in maart is er nog veel gebeurd. Aangezien wij het project zelf vanaf 0 hebben opgezet en met ons eigen spaargeld hebben gefinancierd, waren wij namelijk niet in staat om de kosten voor de ranger op te brengen. De hulp van deze ranger is echter van cruciaal belang voor het onderzoek! De ranger is namelijk een ex-stroper die heeft ingezien dat bescherming veel meer oplevert dan stroperij. Tijdens het project zal hij ons voorzien van kennis over het gebied en de bevolking en zal hij onze veiligheid waarborgen. Om de kosten voor de ranger te dekken zijn wij een crowdfunding gestart. Gelukkig hebben wij veel enthousiaste reacties gehad om het onderzoek onder de aandacht te brengen!

arapaima onderzoek

Het project gepresenteerd op de Visma.

Zo hebben we met dank aan Natasja Hornemann het project op de Visma kunnen presenteren. Een erg leuke ervaring en prachtig om zoveel positieve reacties te ontvangen van het publiek. Natuurlijk zijn wij ook alle personen en bedrijven die hebben gedoneerd erg dankbaar, zoals Bellyboat.nl en Frako Techniek.

Een goede voorbereiding…

Voor we in juni kunnen vertrekken moeten we nog wel de nodige voorbereidingen treffen, een goede voorbereiding is immers het halve werk. We zijn hard op weg om alle materialen aan te schaffen, de taal (Portugees) te leren en ons onderzoeksplan tot in de puntjes uit te werken, zodat wij het maximaal haalbare resultaat kunnen boeken. Het verzamelen van deze gegevens is immers van cruciaal belang. Ondanks dat de soorten zo bekend zijn dankzij River Monsters en andere programma’s, is er nog nauwelijks iets over ze bekend. Sterker nog, er heeft nog bijna geen wetenschappelijk onderzoek naar deze iconische vissen plaatsgevonden!

arapaima onderzoek

Er lopen diverse projecten om de arapaima te beschermen.

Alle informatie de wij verzamelen kan dus gebruikt worden voor de bescherming van deze soorten. Maar omdat wij al jaren naar de uitvoering van dit project toe leven, maken wij ons geen zorgen dat wij echt alles op alles zetten om het project te laten slagen.

Ondertussen zitten onze ouders ook in een voorbereidingsfase, dit betekent vooral dat zij zich druk maken om alle andere diersoorten die we tegen kunnen komen zoals piranha’s, kaaimannen, sidderalen, pijlstaartroggen en nog veel meer. In onze ogen alleen maar meer bijzondere soorten om te bewonderen. Ook zij zullen profijt hebben van de bescherming van de leefomgeving van de arapaima en roodstaartmeerval.

arapaima onderzoek

Er zijn genoeg andere soorten, zoals deze zwarte kaaiman, te vinden die mee kunnen genieten van de bescherming voor de arapaima en roodstaartmeerval (fot0: Arnout Terlouw) 

Help mee en red de Amazonereuzen

Voor wij kunnen gaan hebben wij echter nog wel jullie hulp nodig! De crowdfunding staat momenteel op 64% van het doelbedrag, waarvoor wij onze huidige donateurs meer dan dankbaar zijn. Om het doelbedrag te halen hebben wij echter nog meer donaties nodig. Echt, ieder beetje draagt al bij aan de bescherming van de arapaima en roodstaartmeerval. Natuurlijk maak je als donateur ook kans op een leuke beloning, zoals een kunstaaspakket. Voor bedrijven zijn er ook speciale rewards. Kortom, wil je ook bijdragen aan het behoud van de Amazonereuzen of meer weten over het project en, kijk dan op: https://crowdfunding.wur.nl/project/save-the-arapaima.

arapaima onderzoek

Help mee deze iconische vis te beschermen (foto: Arnout Terlouw).

Wij gaan verder met de laatste voorbereidingen. Hopelijk kunnen jullie snel zien hoe het avontuur van start gaat!

Florian Kappen & Maximiliaan Claus