Het is alweer heel wat jaren geleden dat de laatste afleveringen van Rex Hunt’s Fishing Adventure op de Nederlandse buis te zien waren. Het programma had een groot aantal trouwe kijkers. Zij zapten ‘s middags naar Discovery Channel of pikten op een ander tijdstip een herhaling mee. De drie vaste presentatoren waren ook in de Lage Landen bekendheden. Zeehengelsport zocht ze op en vroeg hoe het nu is met Steve ‘Starlo’ Starling, Kaj ‘Bushy’ Busch en natuurlijk ‘The bearded burbler’ Rex Hunt. In dit deel 1 komen Starlo en Bushy aan het woord.

Rex Hunt (rechts) en zijn sidekick Bushy. Bushy: “Toen hij me vroeg om mee te doen aan een nieuw visprogramma, twijfelde ik niet.”

Door Jeroen Schoondergang – photo credits Steve Starling

Een immens succes, zo mag je Rex Hunt’s Fishing Adventures toch wel noemen. Het hengelsportprogramma haalde van 1991 tot en met 2004 hoge kijkcijfers op de Australische tv. Maar daar stopte de populariteit niet; de show werd in maar liefst 158 landen uitgezonden, waaronder Nederland en België.

 

Ierland en Nederland

“Het programma was in heel wat landen populair”, zegt Steve Starling, de vaste, technische side-kick van Rex. “Maar twee landen staken er qua populariteit toch zeker bovenuit: Nederland en Ierland.”

 Steve Starling: “Ik mocht in het begin altijd de ‘tackle talk’ segmenten aan elkaar praten”.

 

Echte vissers

Rex Hunt’s Fishing Adventures was amusement voor jong en oud. Dat maakte de show waarschijnlijk een wereldwijd succes. Maar het was zeker ook een programma waar je als rechtgeaarde hardcore visser aan je trekken kwam. Waar Rex vooral de rol van entertainer op zich nam, zorgden Starlo en Bushy ervoor dat het ook over de technische kant van verschillende visserijen ging.

“Ik mocht in het begin altijd de ‘tackle talk’ segmenten aan elkaar praten”, zegt Steve. “Daarna zou ik misschien promoveren naar vissen.”

===========================

Het was een programma waarmee de rechtgeaarde hardcore visser aan zijn trekken kwam

===========================

 

Bushy en Starlo: ‘Rex was de entertainer…’

 

The Black Death

Waar Steve de meer filosofische aanpak had, was Bushy de man die meteen liet zien hoe het moet. “Het was een overweldigende ervaring, toen ik voor het eerst mocht meedoen met de show”, zegt Bushy. “Voor de show begon, kenden Rex en ik elkaar al een tijdje uit de visserij. Toen hij me vroeg om mee te doen aan nieuw visprogramma, twijfelde ik niet. Het kwam erop neer dat ik lekker mocht doen wat ik leuk vond, en dat ik de mooiste locaties mocht bezoeken en er ook nog iets mee verdiende. Al was dat in het begin niet veel meer dan een onkostenvergoeding.”

Bushy was de man die af en toe gekke dingen probeerde in het programma. Veel kijkers herinneren zich zijn speciale hengel: The Black Death. De ogen had hij er spiraalsgewijs op gezet. Bushy: “De blank was van Silstar. Het was voor mij echt een vrij lichte stok waarmee ik grote en sterke vissen wilde drillen. Dat is wel gelukt, tot de hengel tijdens het filmen doormidden brak met een haai aan mijn Rapala. Die vis had ik moeten hebben. Het onderstuk van die hengel heb ik hier nog ergens liggen als een soort aandenken.”

Tot zover een deel uit het eerste artikel over  de Rex Hunt’s Fishing Adventures voor Zeehengelsport magazine nummer 377 dat rond 18 mei aanstaande zal verschijnen. Wil je dit magazine als eerste lezen, neem dan een abonnement. Klik hier voor de mogelijkheden.