Binnen het roofvissen – en dan met name het wedstrijdvissen – is Jeremy Staverman geen onbekende. Hij heeft een palmares om u tegen te zeggen, met meerdere overwinningen van grote, meerdaagse toernooien. Wat drijft deze visser? En wat zijn de lessen na zoveel jaren wedstrijdvissen?

Soms ook vrij vissen om het ‘plezier’ te behouden…

 

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete water(type), en waarom?

Dat is snoekvissen op groot water. De aanbeten kunnen zo hard zijn en de dril bij grote vissen is fenomenaal. Mijn favoriete techniek is werpend vissen, bij voorkeur met shads tot medium formaat, zeg maar tot een centimeter of 18. Uit trollend vissen haal ik niet genoeg voldoening. Af en toe een keertje een ‘social sessie’ trollen gaat er nog wel in, maar na afloop heb ik niet heel erg het gevoel dat ik ‘echt’ aan het vissen ben geweest.

=================================================== 

Samen met Luc Coppens winnaar van de World Predator Classic…

EVEN VOORSTELLEN

Naam: Jeremy Staverman

Pr snoek: 131 cm

Pr baars: 52 cm

Pr snoekbaars: 101 cm

Palmares: Winnaar van de NKS 2013, 2014, World Predator Classic 2014, 2015 en de Predator Tour 2015 en 2016.

============================================== 

De visserij op snoek, baars en snoekbaars kan nogal verschillen. Wat is je startpositie en tactiek als je als deze soorten tijdens een wedstrijd moet vangen? Hoe bepaal je waar, op welke soort en met welke techniek te beginnen? Maak je een plan van aanpak, en een plan B, C?

Ik kijk eerst naar de omstandigheden van het water. Denk aan aspecten als helderheid, vegetatie, stroming en hengeldruk. Dit combineer ik met de weersomstandigheden, zoals wind en zon. Op basis daarvan probeer ik in te schatten op welke soort ik moet beginnen te vissen. Staat er bijvoorbeeld veel wind, dan vraagt dat om een visserij op snoek. Staat er weinig wind, dan maakt het de finessevisserij op snoekbaars weer makkelijker. Het mooiste is natuurlijk als je zoveel mogelijk back-up plannen hebt. Liefst een plan A t/m F voor alle soorten.

Niet alleen op de hotspots… 

Tijdens een wedstrijd kom je wellicht op ‘hotspots’ die al door meerdere boten zijn afgevist. Mijdt je die plekken of bevis je deze en pak je het dan anders aan dan anderen doen?

Dat hangt ervan af. Zoals ik eerder schreef vermijd ik de plekken die heel zwaar bevist worden. Maar dat een stek al bevist is, zegt niet altijd alles; je bent niet direct kansloos. Iedere soort heeft zo zijn bijtmomenten. Als je op het juiste moment daar bent dan kan – ook al is de zone eerdere bevist – het je toch vis opleveren, waar een ander er niks ving.

Tot zover een artikel dat in de tweede helft van november zal verschijnen in BEET Magazine. Houd dit nummer in de gaten als hij verschijnt, of neem alvast een scherp geprijsd abonnement om er niks van te missen: klik hier.