Ruim vijftig bedreigde haaiensoorten krijgen internationale bescherming. Daar stemden 183 landen unaniem mee in op een conferentie in Panama. De beslissing wordt gezien als een stap die de handel in haaienvinnen kan terugdringen.

De handel in hamer- en requiemhaaien en verwante soorten komt nu onder streng toezicht van CITES, dat toeziet op de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten.

Volgens een Panamese afgevaardigde betekent het "historische" besluit dat een groot aantal haaien (goed voor 90 procent van de markt) beschermd wordt.

Volgens een Panamese afgevaardigde betekent het ‘historische’ besluit dat een groot aantal haaien (goed voor 90 procent van de markt) beschermd wordt.

Als een land wil handelen in producten die op de CITES-lijst staan, dan moet het een vergunning afgeven aan exporteurs. Daarvoor moeten wetenschappers eerst vaststellen dat er door de handel geen schade wordt toegebracht aan wilde populaties.

Haaienvinnen goed voor zo’n 500 miljoen euro per jaar

In landen als China, Taiwan en Japan wordt haaienvinnensoep als een delicatesse gezien. In de wereldwijde handel in haaienvinnen gaat jaarlijks zo’n 500 miljoen euro om. Een kilo kan tot wel 1.000 euro opbrengen. Jaarlijks worden tussen de 63 miljoen en 273 miljoen haaien gedood. Vissers zijn vooral geïnteresseerd in hun vinnen en gooien de rest van het dier vaak terug in de oceaan.
“Dit zal worden herinnerd als de dag waarop we het tij keerden om het uitsterven van haaien en roggen in de wereld te voorkomen”, reageerde Luke Warwick, directeur haaienbescherming van de Wildlife Conservation Society. Volgens hem dreigen meerdere haaiensoorten uit te sterven.

Bron: NU.nl
Lees verder op NU.nl: https://www.nu.nl/nu-klimaat/6238541/ruim-vijftig-haaiensoorten-worden-beschermd-om-handel-in-vinnen-tegen-te-gaan.html.