De laatste dag van het gecombineerde Raven/Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2021 is al weer een feit. Het is een enorm cliché maar de tijd is werkelijk omgevlogen. Misschien omdat ik erg druk in de weer ben iedere dag maar ook de deelnemers geven aan dat de tijd te kort is. En tegelijkertijd lijkt het wel een maand geleden dat we hier aankwamen en we ruim 40 koffers misten op dag 1. Maar dat waren we bijna al weer vergeten… 

Een sterke afgetrainde kabeljauw.

Saltstraumen dag 6

Er is zoveel gebeurd en dat eindigde allemaal in een stijgende lijn qua vangsten. En dan is het toch heel gaaf om te zien dat de kennis en ervaringscurve van alle deelnemers hard omhoog is gegaan. Waar we aan het begin zoekende waren, werd er op deze laatste dag door velen grote koolvissen en kabeljauwen gevangen. Heel veel foto’s stonden er in de groeps-app vandaag. Ik word er oprecht blij van om dit proces te zien. En met een piek eindigen is natuurlijk altijd goed.

Opnieuw veel leuke soorten vandaag, al telt die zeester helaas niet voor de einduitslag.

Veel groepen kozen er voor om vandaag in de Straumen te blijven en voor ‘actie’ te gaan. Dat betekende wederom gillende molens en blije gezichten. Vandaag was daarin niet anders dan gisteren. De koolvissen en kabeljauwen waren minder blij maar mochten na het fotomoment gewoon weer terug. Het is echt heel bijzonder om dit soort visserij mee te maken op slechts twee minuten varen van je woning. Dat heb je nergens. Alleen in Saltstraumen.

Even de power erop bij de verplaatsingen… 

Wat een heerlijke sport gaven die vissen…

Er waren ook een paar groepjes die er voor kozen om naar zee te gaan. Ik was er daar een van – samen met Carl en onze gasten. Op zoek naar de grotere heilbotten hebben wij er buiten bij de eilandengroep Bliksvaer een weten te strikken van 114 cm. Nog steeds geen monster maar wel de grootste van de week. Hij vocht overigens als een vis van 140 dus dat was gaaf om te zien en te filmen.

We hebben het even nagevraagd, maar de brug en de horizon staan normaal gesproken wel waterpas in Saltstraumen…

En dan is het tijd om de balans op te maken met betrekking tot de grootste vissen. Het is een festival waarbij de sfeer en saamhorigheid voorop staan maar voor de grootste vissen is er toch een leuke prijs. En niet alleen voor de grootste vissen maar ook voor bijzondere vangsten.

De bijzondere vangsten waren:

Nick Schoen:  een baby zeewolf – Marcel de Ruimtes: pollak 77 cm – Arjan Welschot: leng 137 cm en Tom van Nieuwkoop: zeeduivel 87 cm.

De laatste drie kregen nog een leuke prijs hiervoor uitgereikt.

Daarnaast waren er natuurlijk nog de hoofdcategorieën koolvis, kabeljauw en heilbot. Deze kenden de volgende winnaars.

Koolvis van 103 cm: Michael Harms – kabeljauw van 120 cm: Leon Wijburg – heilbot 114 cm: Ronald Noordhuis.

Pijlsnelle rovers die door de slip gieren…

Hotel

De prijzen  werden uitgereikt tijdens het afscheidsdiner in het Saltstraumen Hotel. Dat was allemaal prima verzorgd en inbegrepen in het totaalpakket. Wil jij nu ook eens keer zo’n visavontuur meemaken in Saltstraumen als groepsreis? Dan zijn er twee opties:

  1. Het Wout Van Leeuwen Noorwegen festival in mei 2022
  2. Het Raven Noorwegen festival in oktober 2022

Wees er op tijd bij want de inschrijvingen zijn al begonnen en lopen lekker door. En van deze groep zijn er meerdere geluiden die aangeven komend jaar ook weer mee te willen gaan.

Een heerlijke week achter de rug… 

Verder rest mij de deelnemers te bedanken voor hun deelname aan dit festival en het vertrouwen dat ze ons hebben gegeven. We hebben het graag gedaan en het was weer een mooie week die een ieder schitterende herinneringen heeft opgeleverd. Wij gaan alle foto’s verwerken in een mooi fotoboek dat iedereen als aandenken krijgt.

En daarnaast natuurlijk Carl Greve van Wout Van Leeuwen, Dennis Rademaker van Raven Lelystad en John Smit voor hun ondersteuning en begeleiding van de gasten en de kennis en ervaring die ze hen hebben overgedragen.

Joris Nieuwenhoff – Visreis.nl

Bekijk ook de verslagen van de vorige dagen:

dag 1

dag 2

dag 3

dag 4

dag 5

 Nog een laatste gul…