Uitgedrild te midden van de herfstbladeren.

Uitgedrild te midden van de herfstbladeren.

Paul Bosvelt, de technisch manager van Go Ahead Eagles, is al heel wat jaren ook een fanatiek vliegvisser, die de forel probeert te belagen op meren en rivieren in Nederland en in het buitenland. Samen met John Huussen (bladmanager van Beet) gingen we gedrieën met de bellyboot in de laatste week van oktober de vliegvisplas op van de Berenkuil in Putten.

Tekst en foto’s Rudy van Duijnhoven

Paul Bosvelt is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Als speler kwam Bosvelt in Nederland uit voor Go Ahead Eagles, FC Twente, sc Heerenveen en Feyenoord. In het buitenland speelde de middenvelder voor Manchester City. In zijn periode bij Feyenoord had Bosvelt als aanvoerder een aanzienlijk aandeel in de winst van de UEFA Cup in 2002. Als international kwam Bosvelt tussen 2000 en 2004 uit voor het Nederlands voetbalelftal, waarmee hij deel uitmaakte van de Oranje-selectie voor het EK 2000 en 2004. (Informatie van Wikipedia).

Vroeg in de morgen plaatst Paul Bosvelt zijn eerste worpen.

Vroeg in de morgen plaatst Paul Bosvelt zijn eerste worpen.

De Catch & Release plas van de Berenkuil is een ruim vier hectare grote zandwinplas, het doorgaans glasheldere water is tot een meter of twaalf diep. Rondom staan veel bomen van waaruit inwaaivoedsel, zoals kevers, langpootmuggen en andere insecten, in het water kan belanden. Het water bevat naast allerlei insectensoorten ook veel kleine prooivis, waarop de regenboogforellen, bruine forellen en andere forellensoorten goed groeien en een prima conditie opbouwen. In de vliegvisplas kun je verder ook karper, baars, snoek en graskarper aantreffen.

Hans van Klinken drilt een mooie forel vanaf een van de steigers.

Hans van Klinken drilt een mooie forel vanaf een van de steigers.

De vliegvisplas is ideaal voor het vissen met de bellyboot, ben je niet in het bezit hiervan, dan kun je ook een ponton huren of vanaf een van de vijf lange, drijvende steigers je geluk proberen. De pontons zijn voorzien van een elektromotor plus anker, je kunt gemakkelijk met twee vliegvissers tegelijkertijd vissen vanaf zo’n ponton.

Bijna klaar voor het landingsnet.

Bijna klaar voor het landingsnet.

Er is op de plas een plek waar je met de bellyboot gemakkelijk te water kunt gaan en hier was het kort na de opening al een drukke bedoening met het oppompen van de bellyboten, het opbouwen van de vliegenhengels en het aantrekken van de waadpakken en andere viskleding. Na een uurtje of zo lagen we dan toch alle drie te dobberen op het water.
Op een van de steigers zag ik een bekend gezicht, mijn vriend Hans van Klinken was ook aanwezig om op forel te vliegvissen en ik peddelde naar hem toe om even een praatje te maken. Staand op de steiger had hij een beter zicht op het gedrag van de forellen en met een kleine Klinkhamer (een droge vlieg die Hans ontwikkeld heeft en inmiddels over de gehele wereld bekend is) wist hij de nodige interesse te wekken bij de forellen. Nadat hij enkele forellen had weten te landen, schakelde hij over op een Leadhead (verzwaarde imitatie van een kokerjuffer, ook een patroon van Hans van Klinken), maar dit leverde hoofdzakelijk volgers op.

John Huussen vist tegen een decor van fraaie herfstkleuren.

John Huussen vist tegen een decor van fraaie herfstkleuren.

Er dreven nogal wat afgewaaide bladeren op het wateroppervlak en de forellen aasden hier tussen, op zoek naar bladluizen en ander klein spul. Wierp je zo’n forel aan dan moest je een beetje geluk hebben om geen blad te haken.

Vliegvissen wil niet zeggen dat je vist op springende forel…

Vliegvissen wil niet zeggen dat je vist op springende forel…

Gewapend met wat tips en enkele vliegen die ik van Hans kreeg, peddelde ik weer de plas op. Paul en John hadden allebei al aanbeten gehad, maar in de meeste gevallen bleven de vissen niet hangen na het zetten van de haak. Schijnbaar hadden ze al wat ervaring opgedaan met ‘fake’ insecten.

De eerste forel van de dag voor Paul nadert het landingsnet.

De eerste forel van de dag voor Paul nadert het landingsnet.

We visten met drijvende en intermediate vliegenlijnen met imitaties van nimfen en met streamertjes. Ik probeerde het ook dieper met enkele buzzers (je mag hier met twee kunstvliegen vissen), die ik tot een diepte van vijf meter onder een beetverklikker aanbood. Maar ondanks dat ik het op verschillende dieptes probeerde, resulteerde niet in een plotseling onderduiken van de beetverklikker. John probeerde het ook met twee buzzers aan een snelzinkende vliegenlijn, een soort verticalen met de vliegenhengel, maar verder dan het parkeren van de vliegen en leader aan de bodem en aan een stuk touw kwam hij hiermee ook niet.

Een fraaie beekforel voor Paul.

Een fraaie beekforel voor Paul.

Voor de lunch gingen John en ik naar het recentelijk geheel verbouwde restaurant op het terrein, dat nu bekend staat als Pannenkoeken Boerderij De Wildenburg. De ruimte binnen is flink uitgebreid, het pand beschikt over een open keuken en rondom het pand kun je ook op het terras plaatsnemen, zodat je een mooi uitzicht hebt over de vijvers. Pannenkoeken Boerderij De Wildenburg is geopend van donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 21.00 uur (de keuken is tot 20.00 geopend). Het adres is hetzelfde als van de Berenkuil, op de website www.dewildenburg.nl vind je meer informatie, ook over de gerechten die naast de pannenkoeken geserveerd worden.

Het restaurant is recentelijk geheel verbouwd.

Het restaurant is recentelijk geheel verbouwd.

We hadden de lekkere pannenkoek nog maar net verorberd, toen ik zag dat Paul met een fraai doorgebogen vliegenhengel in zijn bellyboot zat. Snel de camera gepakt en na een kort sprintje kon ik een prachtig gekleurde beekforel op de plaat vastleggen, met een tevreden kijkende Paul erachter.
Korte tijd later lagen ook John en ik weer op het water en nu werden de resultaten beter. Nog aardig wat missers op de vlieg, maar er bleven er nu ook meer hangen, gelukkig. Paul ving vooral regenboogforel, John en ik beekforel.

Ook John weet vis te haken in de bovenste waterlaag.

Ook John weet vis te haken in de bovenste waterlaag.

Omdat de forellen net onder het wateroppervlak actief leken te zijn, verving ik het streamertje voor een onverzwaarde, donkere natte vlieg. Dit bleek een goede greep te zijn, want dit leverde nog aardig wat volgers, kolken achter de vlieg en aanbeten op. Hoewel we geen wedstrijd hielden, waren we toch blij dat we alle drie zo goed wisten te scoren!

Deze beekforel pakte een zwart streamertje.

Deze beekforel pakte een zwart streamertje.

Het vissen op de vliegvisplas van de Berenkuil komt op vijf euro per uur, het eventueel huren van een ponton voor maximaal drie personen komt op € 4,50 per uur. Een 25-uren kaart, wel zo handig wanneer je hier regelmatig wilt gaan vissen, komt op 110 euro, een 50-uren kaart op € 197,50.

Terecht blij met zo’n kleurrijke vangst.

Terecht blij met zo’n kleurrijke vangst.

Van november tot en met februari kun je doordeweeks op de Berenkuil terecht van 10.30 tot 17.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Van maart tot en met oktober kun je dagelijks (met uitzondering, zoals de rest van het jaar, voor de zondag) terecht van 8.00 tot 17.00 uur, van mei tot en met augustus kan er zelfs tot 21.00 uur gevist worden.

Natte vliegen kunnen effectief zijn wanneer de forel vlak onder het oppervlak aast.

Natte vliegen kunnen effectief zijn wanneer de forel vlak onder het oppervlak aast.

Je kunt niet meer terecht in het restaurant om viskaartjes te kopen. Voor deze zaken is ‘De Lodge’ ingericht. Deze is te vinden aan de overkant van de vijver, bij het Snake Lake en de werkplaats. De Lodge is te herkennen aan haar rode afdak. Koop jouw tickets zo veel mogelijk online: https://berenkuil.briqbookings.com/. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer een vijver verhuurd is of wanneer er een wedstrijd is. In de Lodge kun je op bepaalde uren van de dag terecht voor kaartverkoop: van maandag tot en met vrijdag van 7:30 – 8:30 & 11:30 – 13:30 uur, op zaterdag van 7:30 tot 17:00 uur en op zondag is de Lodge gesloten.

Nog een mooie forel voor John.

Nog een mooie forel voor John.

De grootste verandering op de vliegvisvijver is dat je, op dit moment, niet achteraf kunt betalen. Je kunt de uren afrekenen wanneer de lodge geopend is. Of je boekt de uren online. Urenkaart–houders kunnen de geviste uren per WhatsApp doorgeven. Het is niet toegestaan om zonder betaling op de vijver te vissen. Ook op zondag kun je op de vliegvisplas terecht, maar alleen wanneer je online boekt!

De laatste vis voor de auteur voordat de visdag afgesloten werd.

De laatste vis voor de auteur voordat de visdag afgesloten werd.

Op de website van de Berenkuil vind je de voorschriften voor het vliegvissen op de plas, plus nog meer tips voor een succesvolle visserij en voor een zorgvuldige behandeling van een gehaakte vis.

Visvijvers De Berenkuil
Berencamperweg 11,
3882 SP Putten
Tel. +31 (0)33 – 245 2950
E-mail: info@berenkuil.com
Website: www.berenkuil.com