Vissen is vaak een kwestie van zoeken naar hetgeen dat op die dag het beste werkt. Dat geldt onder meer voor het haakaas, voerpatroon en ook voor de visdiepte. Presenteer je het haakaas boven of op de bodem, en in het laatste geval: hoeveel centimeter van de onderlijn leg je plat neer? Of ga je misschien voor een zogenaamde ‘staande haak’. Dit laatste is één van de technieken die vijverspecialist Vico Baltissen tot in de puntjes heeft geperfectioneerd.

Secuur peilen, secuur voeren. Met de  Middy Grip-Flex Tower Pots klik je het deksel eenvoudig open en dicht.

 

Tekst & foto’s: redactie

 

Als we het hebben over vissen met een ‘staande haak’, dan doelen we op een dobbervisserij waarbij het haakaas op de bodem ligt of ‘staat’ en de onderlijn niet. De kleinste beroeringen van het haakaas zie je direct op de dobber. Op visvijvers als ’t Rijnbroek, net buiten Tienray (Limburg), wordt veel gevist; vissen worden schuw en hebben trucjes om het haakaas te pakken. Met een staande haakafstelling van de montage kun je snel reageren en dus heel scherp vissen

 

VAARWEL MAAS

Visvijver ’t Rijnbroek is een plaatje van een visvijver. Prachtig onderhouden oevers en visstekken door de vrijwilligers van HSV de Vriendenkring. Gelegen aan de rand van het bos. Ongeveer zeven jaar geleden streek Vico definitief neer op visvijvers als deze, die qua visbestand nog het meeste van een commercial weg heeft. Daarvoor viste hij zoals velen op witvis in openbaar water als de aas. “Vroeger werd hier veel gevangen, maar de vangsten werden een op een gegeven moment dramatisch slecht. Mijn feederhengels zijn toen de deur uit gegaan”.

Variëren en aanpassen, tot het klopt, is deels de essentie van vissen.

 

Vico: “Kortom, ik ging aan de slag op dit soort vijvers en vond het vangen en plezier in mijn visserij weer helemaal terug. Vandaag zijn we op deze vijver, wellicht mijn favoriete locatie, maar het had net zo goed een ander water kunnen zijn, want in de regio liggen nog veel meer van soortgelijke vijvers. Het zijn allen verenigingswateren waar veel vis is uitgezet.” Wat een luxe! In België heeft zowat elk dorp zo’n water met een club om de hoek liggen.

Vico begon op deze vijvers aan wedstrijden deel te nemen. Vanaf 2016 tot heden sieren vele finaleplaatsen van grote competities op zijn palmares, inclusief meerdere NK-overwinningen met zijn team Goverde. Dat valt op en een jaar geleden werd hij door het Engelse merk Middy benaderd.

 

UNIEKE AFSTELLING

Vico besluit vandaag om in eerste instantie drie stekjes aan te maken op volle lengte, dat is op 13 meter visafstand. De gedachte is dat hij ze één voor één kan afvissen. Zo krijgen twee stekken altijd rust. En rust betekent vaak vis die met meer vertrouwen op de stek aast. Een gekend principe binnen deze tak van vissen. Plek nummer één en twee liggen beide ongeveer recht vooruit, met zo’n twee meter afstand tussen elkaar. Omdat deze plekken met dezelfde topset worden bevist, is het belangrijk dat de visdiepte gelijk is. Op veel vijvers is dat geen probleem, want de waterbodem is meestal zo plat als een pannenkoek. Op deze vijver is de ‘rechter’ stek wat dieper, door de hengel een tikje dichterbij vast te houden vist Vico op dezelfde diepte als ‘links’.

Meer lezen? Dit artikel staat in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Als abonnee kun je de artikelen natuurlijk altijd als eerste lezen en voor de aanbiedingsprijs hoef je niet naar de winkel. Interesse: klik hier.