Nog een maandje en de mooiste tijd van het jaar staat op het punt van aanbreken; de seizoensopening staat weer voor de deur. De periode dat de ‘leukste’ visserijen kunnen worden uitgeoefend. Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak maar voor Quantum prostaffers Gerald Vierhout en Hendry Vis is dat zeker waar. Het water is opgewarmd en de roofvissen zijn lekker agressief. In dit artikel beschrijven zij hun visserij op snoek, snoekbaars en baars met verschillende technieken. Hendry komt tot slot met een leuke, verrassende techniek die soms zeer effectief kan zijn.

Ze zijn gretig en agressief, dus groot aas mag best…

 

Tekst & foto’s: Gerald Vierhout & Hendry Vis

 

De hoofdtechniek die aan het begin van het nieuwe roofvisseizoen in onze visserij centraal staat is werpen. Werpen blijft toch wel een van de mooiste manieren om de rovers te vangen. De harde aanbeten en de verscheidene aanbeten (en missers) vlak voor je voeten maakt het werpen echt prachtig. Ondanks we dan ook veel in de voorbereiding zitten van de verscheidende roofvistoernooien, blijft werpen onze hoofdactiviteit. Per vissoort zal ik in gaan hoe deze in onze optiek het beste werpend te belagen is. Maar eerst wat algemene tips waar je altijd al voordelen mee kan doen.

 

Troebel

Let goed op de omstandigheden. Zo is over het algemeen altijd goed op de kant waar de wind op staat, dus houd de wind in de gaten. Hoe helder is het water en zitten er verschillen qua helderheid? Snoek en baars zijn dan in de heldere stukken te vinden en de snoekbaars juist in de troebelere gedeeltes. De helderheid heeft ook vaak te maken met de afvoer, hoe hoger de afvoer hoe troebeler het water. En hoe staat het met het tij op rivieren die daar onder invloed van staan? Meestal worden vissen bij afgaand water actief. Is het zonnig of juist donker weer? Dit heeft vaak ook invloed op de activiteit van de vis.

Snoekbaars vind je vaak in het troebele water…

 

De snoeken zijn begin juni allang uitgepaaid en zijn weer op jacht naar voedsel. De snoeken zijn dan goed te vinden bij de opkomende plantenbedden. De planten zijn goed waar te nemen op de nieuwere type fishfinders. Met de sidescan of livescan/scope bijvoorbeeld. Eenmaal op zo’n veelbelovende  plek aangekomen kunnen de eerste worpen van het seizoen gemaakt worden. Een grote shad met een gram of 15-20 als verzwaring is dan een goed aasje om mee te starten.

Benieuwd hoe het hele artikel eruit ziet? Hij staat in de nieuwe BEET Magazine sie uitkomt op 27 april 2021, dus zorg dat je hem in huis haalt of via een abonnement op de deurmat – zodat je hem als eerste kunt lezen. Klik hier voor de mogelijkheden.