De seizoensopening voor het roofvisseizoen met kunstaas is wellicht de mooiste tijd van het jaar. Sinds afgelopen zaterdag is het weer zover. Welke technieken en kunstaasjes zullen we het eerst proberen? Voor Quantum prostaffers Gerald Vierhout en Hendry Vis is dat eveneens de vraag. Welke roofvis wil je vangen?

 Lekker vroeg naar de waterkant op de openingsdag!

 

De maand juni staat op aanbreken bij het nieuwe ‘kunstaasseizoen’. Het water is opgewarmd en de roofvissen zijn lekker agressief. Gerald en Henry vissen op snoek, snoekbaars en baars en passen verschillende technieken toe. Waar letten zij nog meer op wanneer zij aan de gang gaan?

 

  1. Werpen

De hoofdtechniek die aan het begin van het nieuwe roofvisseizoen in onze visserij centraal staat is werpen. Werpen blijft toch wel een van de mooiste manieren om de rovers te vangen. De harde aanbeten en de verscheidene aanbeten (en missers) vlak voor je voeten maakt het werpen echt prachtig. Ondanks we dan ook veel in de voorbereiding zitten van de verscheidende roofvistoernooien, blijft werpen onze hoofdactiviteit.

 

  1. Omstandigheden

Let goed op de omstandigheden. Zo is over het algemeen altijd goed op de kant waar de wind op staat, dus houd de wind in de gaten. Hoe helder is het water en zitten er verschillen qua helderheid? Snoek en baars zijn dan in de heldere stukken te vinden en de snoekbaars juist in de troebelere gedeeltes.

 

  1. Zonnig of bewolkt?

Is het zonnig of juist donker weer? Dit heeft vaak ook invloed op de activiteit van de vis. Vooral op de heldere wateren maakt dat een verschil, en zijn de vissen meestal actiever met donkerder, bewolkt weer, terwijl de troebelere wateren juist vaak goed zijn met zonnig weer.

Een middelgrote shad zoals deze Q-paddler blijft goed voor zowel snoek als snoekbaars.

 

  1. Werpen op snoek: shad

De snoeken zijn begin juni allang uitgepaaid en zijn weer op jacht naar voedsel. De snoeken zijn dan goed te vinden bij de opkomende plantenbedden. Eenmaal op zo’n veelbelovende  plek aangekomen kunnen de eerste worpen van het seizoen gemaakt worden. De diepte waar de rovers zich bevinden is altijd nog afhankelijk van de omstandigheden. Daarom is een grote shad met een jigkop van15-20 gram als verzwaring een goed aasje om mee te starten. De Q-Paddler is een mooie allround shad voor deze klus.

 

  1. Werpen met jerkbait & swimbaits

We blijven bij het werpen. Naast de shad is het prachtig om ook de jerkbait in te zetten als de roofvis niet te diep ligt vanwege kou. De zichtbare actie van dit kunstaas blijft geweldig. De grotere dames zijn altijd goed te verleiden met de swimbaits. Deze hebben een wat langzamere actie en daar zijn de grote dames gek op.

Een flinke langzame swimbait; dat lust de snoek heus wel.

 

  1. Snoeken is zoeken

Met de opening is het vaak  wel even zoeken waar de snoeken zich bevinden. Na twee maanden rust kan er altijd veel gebeuren. Daarom is gespreid vissen altijd een uitkomst. Dit wil zeggen: meerdere dieptes afvissen. Dus tijdens het varen/driften langs het talud, dat er één van de inzittenden voor de planten langs vist op net wat dieper water en de andere erover heen op het ondiepe over en/of tussen de planten. Gedurende de dag kom je er wel achter wat het beste werkt.

 Snoekkunstaas: (van links naar rechts) Yolo Shad, 4street Pike Chatterbait, spinnerbait, Yolo Curly Shad en Freak of Nature Tench. Te vinden in de Quantum catalogus. 

 

Werpen op snoekbaars, het blijft geweldig om te doen. 

 

  1. Werpen op snoekbaars

Rond deze periode zijn de snoekbaarzen lekker agressief. Net klaar van de paai en op jacht naar voedsel. Hierdoor zijn ze meestal niet vies van groot kunstaas. Zoek voor snoekbaars nu naar de ondiepe platen. Denk hieraan ondiepere oevers of obstakelrijke ondieptes. Grote shads van rond de 15 cm met lichte loopkopjes. Hiermee kun je mooi meters maken en vang je er eentje, dan kun je er meer verwachten. Laat de shad lekker iets boven de bodem dwarrelen. De shad hoeft niet eens de grond te raken, de snoekbaarzen zijn fel genoeg om de shad te komen halen. Zijn ze echter toch passief dan is er nog een tip om ze wakker te maken, zie tip 10.

 

  1. Werpen op baars

Baarzen zijn vaak erg wispelturig. Soms kun je niks verkeerd doen en springen ze bijna de boot in en soms hang je alles eraan en vang je ze nog niet. Over het algemeen liggen ze nu superondiep op zoek naar speldaas, achter de opkomende plantvelden en tegen de stenen aan. Dit is vaak waar de mooie dikke baarzen zich ophouden. Die stekken zijn supereffectief te bevissen met kleine spinners of chatterbaits. Hiermee kan er makkelijk door het plantrijke viswater gevist worden. Gooi je aas echt strak tegen de stenen aan. Vaak is het na de eerste slag van de reel of molen al raak.

Maar soms zijn ze ineens spoorloos verdwenen van de ondieptes en dan liggen ze gewoon lekker op de diepere stukken voor de planten op 3-5 meter diepte. Vis hier overheen met kleine shadjes met een lichte kop (5-7 gram) Nog steeds geen actie? Probeer dan eens de C-rig of een dropshotmontage.

 

Hendry heeft er weer een weten te verleiden.

 

  1. Pelagic

 Met werpen kun je over het algemeen al goede resultaten boeken. Maar er zijn ook andere technieken die erg lonend kunnen zijn in deze periode. De pelagische visserij, de visserij op half water, lijkt misschien iets typisch voor de winter, maar kan eigenlijk het hele jaar worden uitgevoerd. De snoekbaarzen hebben al twee maanden geen shad gezien en zijn dan weer super agressief naar elke shad. Ook zwemmen de rovers vaker op half water als de temperatuur stijgt. Met een goede dieptemeter die ze weergeeft ben je natuurlijk in het voordeel!

 

De favoriete 4street Thinking van 2,06 meter en 5-18 gram voor dropshot en C-rig…

 

  1. Dropshotten

Een techniek die ook in de zomer goed werkt voor met name baars en snoekbaars is het dropshotten. Hierbij wordt de haak met een speciale knoop boven een dropshotgewicht gemonteerd. De haak wordt vervolgens voorzien van een langwerpig gevormde softbait. Meestal kiest Hendry voor een softbait met V-staart, maar shads met een niet al te grote schoepstaart werken ook goed. De techniek zet Hendry vooral in wanneer het werpen met een shad geen actie oplevert. Een langzaam geviste dropshot kan dan echt het verschil maken. Belangrijk is om de montage stapje voor stapje naar je toe te vissen met telkens een tussenpauze waarop het loodje stil op de bodem staat. Vervolgens beweeg je met subtiele tikjes het kunstaas zonder dat je hierbij het loodje van de bodem tilt. Doe je dit voor het eerst? Oefen de techniek eens in ondiep helder water en kijk hoe het aasje reageert op jouw bewegingen!

 

Dropshot wil de moeilijke vis nog wel eens lostrekken!