Je zult maar een werpmolen zijn van een fanatieke sportvisser; je wordt danig op de proef gesteld in alle varianten van de sportvisserij; op zoutwater, onder de slijm en voerresten bij het feederen en spodden bij het karpervissen, of bij het honderden keren ingooien van een roofvisfanaat. Maar ja, als er ‘Shimano’ op jouw body staat, wordt er natuurlijk ook wel iets van je verwacht…

Je maakt wat mee als werpmolen…

 

ONDERHOUD

En dat laatste is zeker waar. De vereiste kwaliteit en de duurzaamheid van dit molenmerk is zeker één van de grootste redenen voor sportvissers om ervoor te kiezen. Maar kwaliteit is één ding; onderhoud en het ‘vertroetelen’ van je molen is stap twee, en die telt bij de factor duurzaamheid. Het onderhoud van je molen is voor veel mensen een grote stap om zelf uit te voeren. Ook al is het geen ‘rocket science’; de technische hoogstandjes in een high-end Shimano molen willen velen toch liever overlaten aan een specialist. En dat is geen slecht idee. In de aanbevelingen hieronder kun je lezen wat je zelf kunt doen (en wat je beter níet kunt doen). Maar als gezegd is het aanbevolen om je molen naar je winkelier te brengen, die hem vervolgens opstuurt naar het servicecenter van Shimano in Nunspeet voor een professionele onderhoudsbeurt.

 

Een onderhoudsbeurt via het Service centre wordt aanbevolen…

 

Elk onderdeeltje krijgt de aandacht…

 

Het juiste vet en de juiste olie…

 

Waarom? Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de juiste olie en vet gebruikt worden, maar ook dat de tandwielen op exact dezelfde positie weer in elkaar grijpen, anders bestaat de kans dat de molen of reel daarna veel minder soepel loopt. Die tandwielen zijn op elkaar ingesleten en als je de positie verandert, is dat anders dan voorheen.

 

WAT KUN JE ZELF DOEN?

In de bijgaande serie foto’s kun je zien waar de gespecialiseerde onderhoudsman van Shimano op let en waar hij het ‘doe het zelf’ onderhoud precies uitvoert en hoe je de molen na het vissen het beste schoonmaakt. In het bijgaande filmpje kun je dat goed zien.

Dit kun je zelf doen… 

Schoonborstelen met een tandenborstel of zachte borstel en vervolgens droogblazen…

Even vertroetelen…

 

SCHOONHOUDEN

Goed, je komt bezweet en vies terug van het vissen en je stapt onder de douche. Jouw molen is er eigenlijk net zo aan toe. Bij de feedervissers zit de molen vol voerresten en slijm, en de zeebaarsvissers heeft er het nodige zoute water overheen gekregen. Dit is wat je kunt doen:

– Draai de slipknop dicht en spoel de molen rechtop af onder lage druk met kraanwater.

–  Draai de spoel met de klok mee tijdens het afspoelen gedurende15-20 seconden.

– Gebruik een tandenborstel om de slinger, de lijnroller en de slipknopschoon te borstelen.

– Draai de molen snel rond om overtollig water weg te voeren.

– Gebruik een luchtspuitbus o.i.d. om water van moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen.

– Gebruik een droge doek om de buitenkant van de molen af te drogen.

– Verwijder de slipknop en dep overtollig water op de spoel en rond de rotor weg.

– Schroef de slipknop terug (maar niet strak!) en leg je molen weg op een koele, droge

plaats.

 

DOEN…..

  • Is de molen ernstig vervuild, of ga je hem lange tijd niet meer gebruiken? Verwijder dan de hoofdlijn bijvoorbeeld na het diepzeevissen om de spoel schoon te spoelen
  • Doe 1-2 druppels Shimano molenolie op de hoofdas, lijnroller, slingerknop lager, drive gear lagers en schroeven na 2 a 3 keer intensief gebruik
  • Stuur bij intensief gebruik ieder zes maanden je molen in bij de Shimano dealer voor een servicebeurt.

Olie op de juiste plekken…

 

NIET DOEN…..

  • Spoel de molen niet af als de slipknop los zit
  • De slinger niet verwijderen tijdens het schoonspoelen
  • Spoel de molen niet op z’n kop af of met water onder hoge druk
  • Dompel de molen niet helemaal onderwater in een emmer tijdens het schoonmaken
  • Plaats de molen niet in direct zonlicht na het wassen
  • Plaats de molen tijdens het varen op zee niet op hengelhouders aan de zijkant van de boot om opspattend zeewater te voorkomen

Bij Shimano gebruikt men speciale (Shimano) reel olie voor het ‘zelf onderhoud’ en het smeren van de lijnrol, beugel, slinger, as etcetera. Daarnaast worden twee soorten vet gebruikt. Eentje die wat ‘plakkeriger’ is voor o.a. onder de slipmoer, zodat die goed op zijn plaats blijft zitten (niet gebruiken voor de slipplaten!) en een iets minder plakkerige voor het binnenwerk en tandwielen.

Een (half)jaarlijkse onderhoudsbeurt is aanbevolen…

 

 

Juni molenmaand

Tip: juni is de SHIMANO-molentechnologiemaand! In de komende weken gaat het merk in detail enkele van de unieke engineering-technologieën uitleggen die alleen in SHIMANO-molens te vinden zijn, en hoe ze je viservaring, prestaties en plezier daadwerkelijk verbeteren.

Blijf op de hoogte en klik hier voor meer info.