Met de Pulse Realistic heeft Berkley een nieuwe serie softbaits gelanceerd die ontworpen zijn door iemand die weet wat er bij komt kijken om vis te vangen. Simon Torenbeek, productmanager voor Berkley, weet als geen ander hoe je vis vangt en waar een shad aan moet voldoen. Het team van Beet stelde hem een aantal vragen hoe de ontwikkeling van de Pulse Realistic Shad in zijn werk is gegaan en wat de beweegredenen voor hem waren om de serie shads te maken zoals hij nu is.

– Waarom deze kleuren?

In principe wilde ik een kleine line-up met écht goede kleuren neerzetten. Het zijn natuurlijke kleuren die goed passen bij de geïmiteerde vissoort, maar ook met een wat fellere twist om een brede doelgroep aan te spreken en op alle mogelijke situaties voorbereid te zijn.

Ook op het ondiepe te vissen

– Waarom deze modellen/soorten?

De voorn, baars en grondel zijn de meest voorkomende ‘prooivissen’ en staan in bijna heel Europa op het menu van de grote roofvissen. Daarnaast hebben ze alle drie een totaal andere vorm / profiel. De Roach is wat hoger van model, maar wel vrij plat. De Perch is wat lager van model en al iets ronder. De Goby is langgerekt met de typerende ronde / bulky vorm. Dit om de verschillende aasvissen zo goed mogelijk te imiteren en om te zetten in drie totaal verschillende softbaits die elk geschikt zijn voor bepaalde situaties.

– Hoe lang ben je hiermee bezig geweest?

Van eerste schetsen tot het moment dat ze in de winkel liggen heeft het iets meer dan anderhalf jaar gekost. Veel nieuwe actie samples, verschillende vormen van de staarten. Verschillende hardheden in het materiaal natuurlijk. Dan nog de kleuren, dat duurde ook wel even voor we die naar onze zin kregen. Er zijn zo veel verschillende soorten bruin en verschillende soorten glitters, dat het heel wat kleur rondes heeft gekost tot we uit kwamen op wat nu in de winkels te koop is. Een groot deel van deze anderhalf jaar is natuurlijk ook het wachten op bijvoorbeeld de mallen die gemaakt moeten worden, het wachten op de productie en transport vanuit Azië naar Europa.

– Was er een specifieke actie die je per se wilde hebben?

De drie verschillende modellen lenen zich perfect voor drie verschillende acties, die ook daadwerkelijk passen bij het gedrag van de drie verschillende soorten vissen. De Roach heeft een flankende, vrij lompe actie. Als je een groep voorns ziet zwemmen onder water maken ze met z’n allen ook flink wat waterverplaatsing, dus dat past perfect. De Perch heeft al een wat subtielere, dunnere staart om het schichtige gedrag van de baars te imiteren en de Goby heeft al helemaal een subtiel staartje. Grondels bewegen vaak vrij rustig en maar kleine stukjes, dus de Pulse Realistic Goby hebben we zo gemaakt dat hij zich perfect leent voor langzaam vissen. De subtiele schoepstaart ‘zwemt’ op elke snelheid!

– Is er nog iets bijzonders aan het materiaal of is het generiek soft pvc?

Het is plastisol vrij van weekmakers en in een hoge kwaliteit. Dat zie je ook aan de transparante kleuren, het is kristalhelder materiaal.

– Eventuele andere bijzonderheden?

Ze laten zich op echt heel veel manieren vissen. De kleintjes (7 cm) hebben zich al heel vaak bewezen op de Carolina Rig bijvoorbeeld. De grote 15 cm Perch en Roach gebruik ik heel graag pelagisch op snoekbaars & snoek. De middelste maten (11/12 cm) zijn super allrounders op gewoon een loodkopje. Daarnaast hebben we ook pre-rigged setjes gemaakt met bijpassende loodkoppen alvast in de shad. Dat zijn Berkley’s Fusion19 loodkoppen, super kwaliteit koppen voor de moderne snoekbaars-/baars-/snoekvisser.

Een zeer breed inzetbare line-up aan softbaits die zich al meer dan bewezen heeft!

Simon Torenbeek

Product / Brand Manager

De Berkley Pulse Realistic shads zijn verkrijgbaar bij de betere hengelsportzaken.