Slow Pitch Jigging: bij vissers die tropische streken bezoeken gaat er wellicht een lichtje branden. Deze techniek is in veel tropische zeeën een effectieve manier om pelagische jagers langszij te krijgen. Dave Lewis gebruikt ‘SPJ’ ook boven Noordzeewrakken op zeebaars. Een techniek die ook aan onze kant van de Noordzee bij de wrakvisserij een plekje gaat bemachtigen.

Even het juiste kunstaas en de juiste hengels zoeken voor deze techniek…

 

Door Dave Lewis

 

Het is een visserij die vooral wordt geassocieerd met Bermuda-broeken, snelle ‘game boats’ en koraalriffen in een azuurblauwe zee. Maar Slow Pitch Jigging (SPJ dus) werkt ook op de Noordzee en dan vooral op zeebaars. Afgelopen zomer had ik een geweldige visdag met mijn Matt Forrester. Vanaf charterboot Silver Halo zouden we wrakjes bezoeken om zeebaars te belagen. Matt had niet alleen de gebruikelijke langere spinhengels mee, die we hier gebruiken. Uit het foedraal kwamen dunne stokjes, van nog geen twee meter lang. Op de reelhouder schroefde hij kleine, maar stevige reeltjes. Het kunstaas heet ‘slow pitch jig’, en houdt het midden tussen een lepel en een pilker.

Prima ‘SPJ’ kunstaasjes…

 

Goede balans

Matt is een groot ambassadeur van de SPJ-visserij op koud water. Aan onze kant van de Noordzee begint de techniek steeds populairder te worden, maar SPJ werkt ook al voor de Nederlandse en Vlaamse zeebaarsvisserij.

Het werkt!

 

High sticking

We zijn nog niet op de stek, dus Matt neemt de tijd om meer te vertellen over onze uitrusting. “Deze hengels zijn gebouwd om het kunstaas ideaal te voeren; ze zijn vrij zacht en daarom niet geweldig geschikt om vis mee te drillen. Les één als je een vis haakt is wel dat je de hengel nooit hoog mag houden. We noemen dat ‘high sticking’. Zet je de hengel wel onder een scherpe hoek, dan is het risico op een gebroken hengel aanzienlijk. Drillen doen we met de reel. Het is niet voor niets dat SPJ-reels een zware en fijn afstelbare slip hebben, gemaakt voor zware omstandigheden, van het ‘lever’- of het stertype.”

Double hook-up…

 

Luie vissen verleiden

Slow Pitch Jigging bestaat nog maar een aantal jaren. Het is een visserij die met een duidelijk doel is ontwikkeld. De Japanse sportvissers Norihiro Sato ergerde zich aan de momenten op zijn visdagen, dat de vis er tijdelijk de brui aan gaf en het vertikte om te jagen en te eten. Hij ging aan de slag met het ontwikkelen van een techniek en materiaal waarmee hij de dode momenten kon omzetten tot succesvolle vismomenten.

Tot zover dit artikel uit de charterboten-special in Zeehengelsport 377 die nu in de winkels ligt. Wil je voortaan niks missen van deze artikelen en ze als eerste lezen, neem dan een abonnement: klik hier.