Van Sophie Neitzel kun je veel leren. Over zeebaarsvissen, over vistechnieken & over passie. Een interview met haar tijdens het vissen is onmogelijk. Vergeet het, daar is ze veel te fanatiek voor. Na twee sessies op de Vislingboot had John Willems nog geen woord op papier staan. Dat lukte uiteindelijk toch, zonder een hengel in haar hand en zonder uitzicht over zee. Een portret van een visfanaat met een aanstekelijk enthousiasme.

Sophie Neitzel: sportvisser in hart en nieren.

Tekst John Willems – foto’s Yoeri van Es en John Willems 

 

Het begin

“Mijn allereerste keer vissen is alweer zo’n 17 jaar geleden. Omdat niemand in mijn familie vist was het niet makkelijk om mijn ouders te overtuigen. Maar op mijn twaalfde gebeurde het dan toch: ik kreeg van mijn vader een hengel, een molen en wat zagers. De eerste sessie was een feit. Dat was op het toen nog brakke Veerse Meer waar we een vakantiehuis hebben. Verder dan een zwarte grondel kwamen we niet, maar wat was het leuk! Daarna bleef het zeevissen een tijd uit beeld. Ik begon met studeren en de tijd die ik aan de waterkant doorbracht, richtte ik me op snoek. Tot ik mijn huidige vriend leerde kennen, die voor die tijd een fanatiek zeevisser was. Omdat ik wel nog fanatiek viste op zoet water is hij ook weer begonnen: ik liet hem zijn eerste snoek vangen en hij zette me op het spoor van mijn eerste zeebaars, schar en wijting. Ik kreeg al gauw door dat ik mijn passie voor roofvis ook prima op zout water kon uitleven.

Werk & hobby

Ik werk als projectmanager in het vis- en visserijonderzoek bij Wageningen Marine Research. Ik ben dus eigenlijk altijd met vis en visserij bezig: mijn werk heeft veel raakvlakken met mijn hobby en andersom. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie biologie en visserij en tijdens mijn werk kan ik goed gebruiken in het sportvissen. Andersom is de kennis die ik aan het water opdoe zeer waardevol om bijvoorbeeld eigen ervaringen in te brengen in mijn werk. Ook mijn andere hobby duiken is waardevol: ik leer hoe de onderwaterwereld eruit ziet, waar vissen zich ophouden, wanneer en hoe ze eten en wat ze triggert. Daarnaast kan ik andersom weer een steentje bijdragen door de stekken waar ik duik (en vis) weer op te ruimen en lijnen, lood en haken te verwijderen.

Softbaits…

…of toch maar pluggen?

 

Vissen op zeebaars

Ik ben helemaal verknocht aan het zeebaarsvissen. De zomer en herfst staan voor mij dus in het teken van de zeebaars. Wil je op zeebaars vissen, staar je dan niet blind op het perfecte kunstaas of duur materiaal, maar ga vooral zelf veel naar de waterkant en leer het water lezen. Waar zie je meeuwen jagen? Wat gebeurt er met het getij en waar zou jij je verschuilen als je een zeebaars was? Pak ook vooral de kaart er eens bij: op de satellietfoto’s kun je vaak al structuren, riffen en strekdammen vinden. Verder kun je natuurlijk veel leren van je medevissers: maak eens een praatje, vraag of ze tips hebben, kijk eens hoe zij vissen en vangen. Zeebaarsvissen is uren maken en de voldoening is groot als je een ‘eigen’ stek hebt ontdekt.

‘Heb je die vis echt zelf gevangen?’

 

Vrouwen in de hengelsport

Er vissen steeds meer vrouwen. Een positieve ontwikkeling die tevens aangeeft dat vissen voor iedereen is weggelegd: jong en oud, vrouw of man, beginner of expert. Geslacht zou geen rol moeten spelen, dus ik verbaas me dan ook nog steeds over het feit dat hier vaak op wordt aangesproken langs de waterkant. Verbazing over het feit dat ik als vrouw in mijn eentje sta te vissen. “Vang je ook wel eens wat?”. Nee meneer, ik sta al jaren voor Jan Lul aan de waterkant, maar ik vind het buiten zijn zo fijn, nou goed?. “Heb je die vis echt zelf gevangen?” Nee meneer, die had ik al meegenomen in mijn tas vanuit huis. Wat denken ze nu… Nee, ik hoop dat wij als vrouwen ook de komende jaren aantonen dat vissen voor iedereen is weggelegd, ervaren of niet, man of vrouw. Het verschil met mannen bij het vissen? Misschien zijn wij vrouwen wat subtieler. Dat zie je vooral terug in het vliegvissen: niet alles hoeft met brute kracht, daar gaat het juist om techniek. Verder denk ik dat vrouwen vaak georganiseerd zijn en meerdere zaken tegelijk kunnen. Een nadeel is dan wel weer dat ik bijvoorbeeld kunstaas verzamel zoals ‘normale’ vrouwen schoenen verzamelen. Ik verzamel overigens beide…”

Wil je dit gehele artikel lezen? Neem dan een abonnement op Zeehengelsport die nu in de winkel ligt, of koop dit nummer los in de winkel zodat je dit gehele artikel kunt lezen! Klik hier voor een aantrekkelijk abonnement.