Terwijl de meeste waterkrachtcentrales in Nederland en de rest van Europa doorgaan met het vermalen van vissen als zeeforel, zalm en grote palingen in hun turbines, heeft de ministerraad in Montenegro vorige week besloten om de bouw van nieuwe kleine ‘hydropower’ centrales voorlopig stop te zetten tot nader onderzoek. Een overwinning voor de actiegroepen Balkan Rivers en Riverwatch.eu die zich inzetten voor het behoud van de laatste vrijstromende rivieren op de Balkan en het herstel van alle andere rivieren die gekanaliseerd zijn.

Acties tegen grindafgravingen en voorbeelden van slecht werkende vistrappen.

De stand van zaken op de Balkan is niet rooskleurig met 1480 bestaande waterkrachtcentrales, 108 in aanbouw zijnde centrales en 3431 geplande waterkrachtcentrales…

 

Montenegro

In december 2020 spraken de regeringen van Servië en Bosnië-Herzegovina zich al uit over het stopzetten van subsidies voor deze kleine centrales, en nu neemt ook Montenegro stelling tegen de bouw van nieuwe kleinere centrales. Die laatste beslissing is mede ingegeven door een onderzoek naar de concessies tot toestemming voor het verlenen van de bouw aan de zoon van president Milo Đukanović van Montenegro.

Protest cartoon van de vorig jaar overleden tekenaar Milenko Kosanovic; het beeld

van het toekomstige rivierenstelsel op de Balkan…

 

Riverwatch

De actiegroep Riverwatch.eu zet zich dagelijks in voor de bescherming van de rivieren. Ze proberen de rivieren vrij te houden van dammen en centrales en waar deze aanwezig zijn in de gekanaliseerde rivierlopen, deze waar mogelijk weer weg te halen. De actiegroep benadrukt de waarde van de vrije rivieren voor de flora en fauna en uiteraard de riviervissen qua biodiversiteit, maar ook de cultureel-historische waarde ervan voor de bevolking. Om deze ‘awareness’ uit te dragen, opereert de actiegroep steeds vaker wereldwijd en werkt samen met andere instanties aan hetzelfde doel. Riverwatch vindt dat de rivieren het ondergeschoven kindje zijn in vergelijking met de bescherming door NGO’s (non-governmental organization) van oceanen, regenwouden en natuurgebieden.

Meer weten over de activiteiten van Riverwatch.eu? Klik hier voor de website en hier voor de Facebookpagina met de actualiteiten. Ook op BalkanRivers.net van ‘Save the Blue Heart’ vind je info over deze vorm van ‘rivierbehoud’.

Klik hieronder om een filmpje te bekijken.