Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik het liefst op het grote water vis. Dit vraagt alleen veel energie en tijd. Energie heb ik gelukkig zat wat betreft vissen, alleen tijd is soms nog wel eens een dingetje. Maar door omstandigheden had ik dit voorjaar tijd zat, alleen waren de omstandigheden er nog niet naar om lekker op het grote water aan de slag te gaan. Tja, dan nog maar eventjes doorzetten op de ondiepere, kleinere wateren.

My second home…

 

Tekst & foto’s: Tobias van Ikelen

 

Opgewarmd

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat we midden in een corona-crisis zitten. Helaas heeft mij dat, samen met duizenden andere mensen, mijn baan gekost. Superklote natuurlijk… Het enige voordeel was dat er opeens meer tijd was om te gaan vissen. Maar door het ongekend koude voorjaar duurde het dit jaar opvallend lang voordat de watertemperatuur dusdanig hoog was dat de spijsvertering van de karper weer een beetje normaal functioneert. Naar mijn idee begint het voorjaar onder water bij een vrij constante watertemperatuur tussen de 12 en 14 graden. Zelfs start ik op het grote water pas met serieuze campagnes als het water ook echt goed opgewarmd is.

Het is inmiddels halverwege mei als ik via mijn goede vismaat Yair een baantje weet te fixen op de camping waar hij ook al een aantal jaartjes werkt. Aangezien ik een tijdje geen normaal inkomen heb gehad en wij karpervissers toch een vrij dure hobby hebben gekozen, is geld hard nodig. Ik besluit dan ook om gelijk flink aan de bak te gaan om even mijn bankrekening goed aan te vullen voor het aankomende visseizoen. Eén nadeel: weg is mijn vrije tijd. Als ik wil vissen moet ik het van hele korte nachtjes hebben in de buurt. En dat is ook precies wat ik dit voorjaar veel doe.

Zo zie ik schubs toch wel het liefst; wat een prachtbeest!

 

OUDE STRIJDER?

Voor mijn gevoel ben ik wel een beetje ‘uitgespeeld’ met het vissen bij mij in het dorp. Je begint vissen te dubbelen en merkt dat je toe bent aan nieuwe uitdagingen. Vandaar dat ik eigenlijk bijna nooit meer in mijn eigen buurt vis. Tevens is een vis van een kilo of 10 een serieuze vis bij mij in het dorp, dus voor de gewichten hoef je het hier niet te doen. Alleen spookt er altijd nog één bepaalde vis door mijn hoofd; een vis die ik een aantal jaar terug vanuit school onder een bruggetje bij mij in de wijk spotte. Een vis die vanaf de brug een hele goede schub leek; naar mijn idee een stuk groter dan de recordvis van dat waterstelsel…

Dit is het begin van een artikel van Tobias van Ikelen uit de huidige Karperwereld 139. Wil je er zeker van zijn dat je deze en andere interessante artikelen als eerste kunt lezen, zorg dan dat je geabonneerd bent op de KarperwereldKlik hier voor meer informatie.