Wat is er in Enkhuizen aan de hand? In de gracht langs de Zuider Havendijk zwemmen tienduizenden vissen schouder aan schouder, alsof ze met veel te veel in een te ondiep water proberen te vluchten. Zijn de aalscholvers de reden voor hun paniek? Er lijkt een reddingsactie op gang te komen.

De  gracht aan de Zuider Havendijk zit vol met vis momenteel… (beelden o.a. uit video op NH Nieuws)

Zuurstofgebrek

Met een zuurstofpomp wordt geprobeerd om de vissen in leven te houden, maar mocht dat niet lukken dan zouden ze gevangen kunnen worden en in het IJsselmeer worden uitgezet. Ook wordt nagedacht over andere reddingsplannen. Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de vissen futloos en door zuurstofgebrek niet meer in staat terug te zwemmen, aldus een artikel op NH Nieuws.

Stress

Dat aalscholvers de reden kunnen zijn voor dit opmerkelijk natuurverschijnsel, lijkt niet onlogisch. De behendige visvangende vogels kunnen in linies jagen en de vissen in een bepaalde hoek drijven om hun slag te slaan, in dit geval een doodlopende gracht. De vissen zijn door stress – en op den duur voedselgebrek – niet meer energiek genoeg om de terugweg naar open water in te slaan.

In Enkhuizen gebeurden eerder al aparte verschijnselen door talloze aalscholvers die het zelfs ‘vis lieten regenen’ in de stad en overlast veroorzaakten. Ook werd al eens met opblaasdolfijnen geprobeerd te aalscholvers te verjagen.

Klik hier of op onderstaand plaatje om een artikel te lezen op de website van N-H.