Heb je gisteren al een kunstaasje uitgeworpen tijdens de openingsdag van het kunstaasseizoen? Zo ja, dan heb je het vast en zeker even geprobeerd op een van je favoriete stekken. Misschien wel onder diverse bruggen; dat zijn namelijk echte roofvis-hotspots. Vooral net na de ‘gesloten tijd’…

Op hun hoede

Vooral dat laatste is belangrijk. Bij bruggen wordt namelijk vaak gevist en de kans is groot dat er dressuur optreedt onder de roofvis, met andere woorden: de roofvissen die eronder schuilen, zijn extra op hun hoede. Maar wanneer de gesloten tijd twee maanden heeft geduurd, en er dus twee maanden niet met kunstaas is gesmeten, zijn de meeste rovers deze ‘herinnering’ weer kwijt. Wanneer er na een tijdje weer meer onder bruggen wordt gevist, zal de roofvis weer extra alert worden en zijn er soms wat trucs nodig om ze om de tuin te leiden.

 Vanuit de schaduw onder de brug… 

 

Hieronder een tiental ‘brugtips’ uit een eerder artikel uit Dé Roofvis, getiteld ‘Battle of the bridges’ (Berend Masselink & Gwyll Mead).

 

Niet elke roofvis is zo dol op felle zon…

 

Brugtip 1

 Schaduw

Benader de brug op kousenvoeten. Sla niet met autoportieren. Kijk naar de stand van de zon en pas op dat je eigen schaduw niet over de stek valt. Ook al denderen er de hele dag vrachtwagens en bromfietsers over de brug, alle afwijkende geluiden en schaduwen worden opgemerkt.

 

Brugtip 2

 Geluid

Het geluid van een – om de 20 seconden – in het water vallend stuk kunstaas is voor de slimste vissen al een signaal om argwanend te zijn en dubbel op te letten. Varieer de tijden dat je ingooit en probeer ook de ‘plons’ van het vallende kunstaas zo stil mogelijk te houden. Vind je dat overdreven? Dat vonden wij vroeger ook…

 

 Brugtip 3

Stromend water of niet

Bruggen vormen de hogeschool voor dressuur. Als het stromend water betreft (rivier) is die dressuur minder dan bij stilstaand water. Bij stromend water arriveren geregeld ‘nieuwe’ vissen bij deze schuilplek en verkassen de roofvissen vaker. Bij stilstaand wateren zul je onder bruggen je best moeten doen en moet alles kloppen om (ook) de slimmeriken te pakken.

 

Brugtip 4

Handig regeltje

Heb je al enkele (voorzichtige) aanbeten gekregen, dan hebben ze je door. Schakel over op een ander kunstaasje dat ze nog niet voorbij hebben zien komen, of wacht 10 of 15 minuten. Laat de stek met rust en keer na een tijdje terug om het nog eens te proberen. Een handig regeltje is ook dit: gooi vijf keer onder de brug door vanaf de ene kant, en daarna vijf keer vanaf de andere kant van de brug. Geen aanbeet? Pak de volgende brug.

Ook bruggen over de grote rivieren zijn hotspots, zoals deze over de IJssel bij Zwolle onder de A28…

 

Brugtip 5

Niet de duurste aasjes

Denk eraan dat je niet je allerduurste kunstaasjes inzet, tenzij je geld genoeg hebt natuurlijk. Met snelheid onder een lage brug doorgooien is precisiewerk. De kans dat je deze kapot gooit tegen de brug, is groot. Kies liever voor een goede shad, die kan er tegen. Vis je diep, dan kom je bij bruggen geregeld fietsen tegen. Ook daar verlies je kunstaas mee. Wanneer je de fiets eruit weet te krijgen (zie kader), krijg je er vaak ook een handvol vastgelopen kunstaasjes gratis bij ‘geleverd’.

 

Brugtip 6

Gebruik de stroming

Maak gebruik van de stroming, wanneer die er is. Roofvissen staan met hun kop tegen de stroming in. Pas je snelheid aan op het gooien met de stroom mee, of tegen de stroom in. Bij stroming kun je een drijvende plug soms 10 meter onder de brug door laten drijven alvorens hem binnen te draaien. Dan hoef je niet eens te werpen.

Hadden we al gezegd dat er vaak fietsen in het water liggen onder bruggen?

 

Brugtip 7

 Wissel technieken af

Bij een brug kun je alle roofvissen tegenkomen, zowel snoek, baars, snoekbaars, meerval en roofblei. Wissel af met technieken die gericht zijn op de specifieke soorten. Sta niet raar te kijken wanneer je een roofvis vangt die niet bij jouw techniek ‘past’. Een van de leukste manieren is met de dropshot. Hiermee hou je je aasje langer in de striking zone en kun je misschien wat baarsjes buitmaken. Maar ook hier geldt: niet te lang met één aasje of één techniek, wissel geregeld af.

 

Brugtip 8

Snel én langzaam

Je kunstaas snel of langzaam binnenvissen is niet één keuze. Probeer altijd beide uit. Ook in de winter is een snel geviste of getwitchte shad soms een prooi voor een getriggerde roofvis. Zeker wanneer het water helder is, is een langzaam binnen gevist kunstaas juist beter door de roofvis te ontmaskeren als een ‘nep-aas’. Wanneer ze hetzelfde kunstaasje op dubbele snelheid langs zien komen, zijn er altijd vissen bij die zich niet kunnen inhouden; ze slaan toe onder het motto: ‘Pik in, het is winter: ik kijk straks wel wat ik in mijn bek heb.’ Maar naast snel en langzaam is het soms ook effectief om je kunstaas zo lang mogelijk in de ‘striking zone’ te houden. In dat geval werkt een kleine jerkbait, een suspending plug of een shad met lichte loodkop erg goed.

Gebruik niet je duurste aasjes…

 

Brugtip 9

Helder water

Nogmaals helder water: is het water superhelder, zorg dan dat je je kunstaas verder van je vandaan laat werken. Met helder water ziet de roofvis jou nog beter staan en houdt de kaken eerder op elkaar. Bij slimme baarzen is die grens zelfs precies te bepalen. Gooi je bijvoorbeeld verder dan 8 meter, dan vang je ze. Gooi je dichterbij, dan zien ze jou en vang je niks. En je weet: natuurlijke kleurpatronen werken bij helder water vaak beter dan felle kleuren.

 

Brugtip 10

Striking zone

En dan valt het donker in en zijn de vele nadelen van dressuur en argwaan ineens een stuk minder. Als de bepalingen in je vergunning het toelaten, kies dan voor de avond of de nacht, zeker als het om snoekbaars gaat. De rovers voelen zich veilig, komen uit hun schuilplaatsen en gaan op jacht. En ze zijn ineens ook goed te vangen omdat veel van de hiervoor geschetste nadelen wegvallen. Is er veel straatverlichting rond de brug, dan pak je in donker naast snoekbaars ook soms een baars of snoek mee. Succes!

 

Gwyll Mead en Berend Masselink

 

In het donker pak je vooral de snoekbaarzen die overdag de kaken op elkaar houden onder de brug.