Warm weer betekent dat veel vissen de oppervlakte van het water opzoeken. Met name karpers zijn ‘zonaanbidders’ die vanwege zuurstof, zon en voedselaanbod vlak onder de waterspiegel hangen of cruisen. Een goede manier om deze vissen te vangen is gebruik maken van een zogenaamde ‘controller’; een werpdobber waarmee je licht aas als broodkorsten of drijvende brokken een flink eind kunt uitwerpen.

 

Diverse voorbeelden van controllers van onder meer Premier, ESP en Fox…

 

Vissen met de Korda controllers…klik hier

 

Online kun je veel info vinden over het vissen met controllers: klik hier. 

 

Karper, winde, geep

Deze ‘controller floats’ kun je gebruiken om karpers te vangen, maar ook winde is een targetvis waarmee je op rivieren uitstekend met broodkorsten kunt vissen. Zelfs op zee is een controller te gebruiken, met name wanneer je de geep op het oog hebt. In dat geval gebruik je in plaats van broodkorst of drijvende brok een zagertje, een flintertje makreelhuid of zalmhuid.

Controllers van Korum

 

Gewicht onder, oogje bovenop

Het gewicht zit bij een controller aan de onderzijde van de dobber. De lijndoorvoer bij een controller aan de bovenzijde. De lijn gaat door het ringetje aan de bovenzijde en wordt gefixeerd met stoppers, een stukje ventielslang of tube, en een warteltje. Aan het warteltje kun je de onderlijn bevestigen, die ongeveer een meter lengte heeft. Met een broodkorst, brok of een ander drijvend haakaasje kun je de vis gericht aanwerpen. Natuurlijk helpt het wanneer je voert met hetzelfde aas, zodat je de vis attent maakt op het voer.

Meerdere (karper)merken hebben controllers in hun aanbod en online kun je diverse artikelen vinden als voorbeeld. Een spannende manier van vissen, en precies wat je nodig hebt voor de aankomende hete dagen!

 Deze kun je net als de oude ‘buldo’ met water vullen om het juiste werpgewicht te bepalen.