Eindelijk is het zo ver, zondag 9 oktober, de trainingsweek is van start gegaan voor het WK Streetfishing 2022. Al snel werd duidelijk dat de andere landen zich uitermate goed hadden voorbereid.

Tekst: Dennis Horvath, foto’s Sander Boer.

Hier draait het allemaal om.

Hier draait het allemaal om.

Enkele landen zijn al twee weken voor de daadwerkelijke wedstrijd vertrokken naar het mooie Zwolle. Andere teams waren een tijdje geleden één of twee weken al wezen trainen en waren nu ook weer een week van te voren aanwezig. Ook zagen we vrijwel meteen een aantal visboten door de grachten heen varen, daar horen ze natuurlijk helemaal niet thuis dus gingen we even checken hoe dat zat. Ons vermoeden werd al snel bevestigt. Ze voeren uitermate langzaam en aan de zijkant van de boot was duidelijk de stang van een livescoop te zien. Elke vierkante centimeter onder water werd goed in kaart gebracht.

Flinke vis tijdens de trainingsdagen.

Flinke vis tijdens de trainingsdagen.

Natuurlijk weerhoudt dit ons niet er van om ons eigen plan te trekken. Voorzichtig begonnen ook wij aan de laatste trainingen en wel op een zodanige manier dat we niet te veel van onze ‘geheimen’ prijs zouden geven.

Een van de boten die werd gespot.

Een van de boten die werd gespot.

De eerste wedstrijddag

Op de eerste wedstrijddag verschenen er tien fanatieke landenteams om die felbegeerde titel te pakken te krijgen. Alle teams bestonden uit vier personen die vervolgens weer werden gesplitst in koppels van twee personen, die beide in hun eigen zone moesten blijven. Voor team Holland traden aan: Bart van de Walle en Johannes Elzinga als team 1 en Gerben Jorritsma met Tim Kunst als team 2. Team 1 viste de eerste dag in zone 2 en team 2 begon in zone 1. Een half uur voordat de wedstrijd van start ging klonk het eerste startsignaal. Het signaal dat we ons mochten verplaatsen richting onze eerste stek. Het complete deelnemersveld spatte uiteen en al rennend probeerden de verschillende teams hun eerste, allerbeste stek te claimen.

De stek waar hard voor gelopen moest worden.

De stek waar hard voor gelopen moest worden.

Om tien uur klonk het tweede startsignaal en mocht het kunstaas los gelaten worden. De strijd barstte los!!! Al het mogelijke werd gedaan om zoveel mogelijk vis op de kaart te krijgen. Gedurende de dag werd er hard gestreden, tot de laatste minuut bleef het spannend. Uiteindelijk wist team 2 Holland de dag af te sluiten als winnaar, team 1 wist de vijfde plek te bemachtigen. Dit resulteerde in totaal 6 (straf)punten. In eerste instantie iets teleurstellend, maar toen de dag score bekend gemaakt werd bleek dat team Holland aan de leiding stond met in hun kielzog Roemenië 7 (straf)punten en Oekraïne 8 (straf)punten. Met dag twee nog te gaan lag alles nog open.

Score dag 1.

Score dag 1.

De tweede wedstrijddag

Bij aanvang van de tweede dag verzamelde alle teams zich weer en visten de verschillende koppels in de andere zone. Ook deze dag stoven de deelnemers om half tien het parcours op om de meest begeerde stekken te pakken te krijgen. Om tien uur barstte de strijd weer los en mocht het aas weer ‘zwemmen’. De stand werd gedurende de dag weer goed in de gaten gehouden en zo nodig werd daar ook de strategie op aangepast. Al snel wisten beide Nederlandse teams de kaart bijna vol te vissen (vijf maal baars, drie maal snoekbaars en drie maal overig). Alleen die verdomde snoek wilde niet. Wel was duidelijk dat beide teams de snoeken toch echt wel nodig hadden om de dag goed af te sluiten.

Mooie baars voor Gerben en Tim.

Mooie baars voor Gerben en Tim.

Vijf kwartier voor het einde van de wedstrijd zag Gerben een flits onder zijn aas, maar die beuk bleef uit. Blijven werpen was het motto, maar er gebeurde niets. Gekozen werd voor de zogenaamde ‘reset’ methode. De snoek even met rust laten om op een later tijdstip terug te komen. Een half uur later stonden we weer op de spot, en daar was die dan, die beuk, die doffe harde beuk die het adrenalinepeil in het lichaam binnen 0,02 seconden op 240% bracht, wat direct gevolgd werd door een kromme hengel.

Video: Landing snoek van Gerben en Tim.

De ontlading was groot toen de snoek in het net lag, een kleine tachtig centimeter mocht op de kaart bijgeschreven worden en dat leverde op dat moment meteen de koppositie in zone 2 op. We realiseerden ons wel dat de nummers twee en drie van deze zone met het vangen van ook een snoek weer over ons heen zouden gaan. Fanatiek doorvissen op snoek dus!!

De uiterst welkome snoek van Gerben.

De uiterst welkome snoek van Gerben.

De climax, ongeëvenaard spannend!!

Toen kwam er een half uur voor het einde van de nog een grote ontlading!! Bart heeft ook een snoek weten te landen en het koppel wist daarmee ook de koppositie te pakken in zone 1.

Video: Ontlading van Bart en Johannes tijdens het landen van hun winnende snoek.

Met beide Nederlandse koppels aan de leiding werd het wel heel erg spannend, nu hopen op nog een snoek erbij, of hopen dat de andere landen geen snoek weten te haken. Het laatste half uur kroop tergend langzaam voorbij, spannend tot de laatste minuut. Beide koppels van het Nederlandse team wisten geen snoek bij te vangen, maar ook de andere landen, die in onze nek zaten te hijgen, kregen het niet voor elkaar!! Dag twee werd dus afgesloten met Holland team 1 winnaar in zijn zone en Holland team 2 ook winnaar in hun zone. Dat kan dus niet anders dan dat we die titel te pakken moeten hebben!

De Belg Ivo Krabbe toen hij hoorde dat Nederland wereldkampioen was geworden.

De Belg Ivo Krabbe toen hij hoorde dat Nederland wereldkampioen was geworden.

De score werd ook na de wedstrijd gecheckt, gecheckt en gecheckt of er wellicht nog veranderingen doorgevoerd werden, je weet maar nooit, het gebeurt wel vaker dat door een internetstoring een gemelde vis na het einde van de wedstrijd binnen komt en alsnog geschreven wordt. Dit gebeurde gelukkig niet, en rond half zes kon team Holland zijn gouden plakken ophalen, jazeker, meerdere plakken en bekers, Gerben en Tim wisten het evenement met slechts 2 (straf)punten te beëindigen, met op beide dagen winst in beide zones, hiermee verdienden zij goud als koppel.

Video: Huldiging Gerben en Tim.

Bart en Johannes grepen net mis voor de top drie en werden vierde. Maar met slechts 8 (straf)punten in totaal, wist team Holland de wereldtitel Streetfishing 2022 op zijn naam te schrijven! Team Oekraïne werd tweede met 14 (straf)punten en team Roemenië plaatste zich als derde met 17 (straf)punten.

 

Video : Huldiging team Holland.

Eindscore.

Eindscore.

Bart van de Walle visser team 1.

Bart van de Walle visser team 1.

Johannes Elzinga visser team 1.

Johannes Elzinga visser team 1.

Gerben Jorritsma visser team 2.

Gerben Jorritsma visser team 2.

Tim Kunst visser team 2.

Tim Kunst visser team 2.

Martijn Leus reserve visser.

Martijn Leus reserve visser.

Félix Sens Reserve visser.

Félix Sens Reserve visser.

Jan-Jaap van Heiningen assistent bondscoach.

Jan-Jaap van Heiningen assistent bondscoach.

Dennis Horvath, de super trotse bondscoach van team Holland, wereldkampioen Streetfishing 2022!!

Dennis Horvath, de super trotse bondscoach van team Holland, wereldkampioen Streetfishing 2022!!