RIJNMOND NIEUWS – Onderzoekers van Rijkswaterstaat hebben een bijzondere vondst gedaan in de Haringvlietdelta. Daar vingen zij meerdere volwassen elften; een vissoort die tot voor kort als uitgestorven werd beschouwd in Nederland.

Ecoloog André Breukelaar is in een jubelstemming. “Het is heel bijzonder”, zegt hij over de vangst. De elft is al langere tijd verdwenen uit Nederland en paait ook niet hier, maar in Duitsland. Daar is sinds begin deze eeuw veel inspanning gedaan om de elft terug te krijgen. Leuk dat we nu kunnen zien dat dat effect heeft.”

De elft is een haringachtige trekvis, die in de negentiende eeuw veel voorkwam in de Rijn, Maas en IJssel. Door onder meer overbevissing en een slechte waterkwaliteit raakte de elft tussen 1930 en 1940 praktisch uitgestorven in Nederland, Duitsland en België.

“Duitse onderzoekers hebben sinds 2004 jonge elften en eitjes van elften uit Bordeaux gehaald en die in Duitsland uitgezet. Nu zien we eindelijk voor het eerst volwassen beesten.”

Haringvlietsluizen op een kier

De onderzoekers vingen twee elften in zogeheten zalmsteken. “We hebben een experiment lopen, om te kijken hoe zalm en zeeforellen de Haringvlietdam passeren”, legt Breukelaar uit. De Haringvlietsluizen staan sinds begin vorig jaar op een kier, waardoor dergelijke vissen de sluizen kunnen passeren om te paaien in gebieden stroomopwaarts.

MEER LEZEN | RIJNMOND NIEUWS