Ook in Denemarken heeft de visstand te maken met nieuwe grondelsoorten. Vanaf 2008 kampen de Denen net als Nederland met de nieuweling zwartbekgrondel, een invasieve soort uit de Zwarte Zee en Kaspische Zee. Om deze nieuwe soort een halt toe te roepen zijn er onlangs 10.000 tarbotten uitgezet in het zoute water in zuidoost Denemarken…

Zwartbekgrondel, ook in Denemarken een invasieve soort. 

De tarbotten worden als ideale grondeljagers beschouwd bij deze biologische bestrijding. Men hoopt dat de tarbotten flink zullen huishouden onder de grondeltjes. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, want de tarbot is een geliefde consumptievis, die op termijn weer gevangen kan worden door beroepsvissers en sportvissers. De uitzetting vond plaats in de Smålandzee, waar het grondelprobleem het grootst is. De zwartbekgrondels (die zowel in zoet als zout water kunnen leven) vormen hier een bedreiging voor het ecosysteem en de visserij.

Project EMFF

Een dag na de uitzetting werden enkele tarbotten terug gevangen die al met het eten van de grondels waren begonnen, zo wees onderzoek uit. De uitzetting, die komend jaar zal worden herhaald, werd gedaan in het kader van een project van het European Maritime and Fisheries Fund (EMFF).

(Bericht van de website Fisk & Fri)

Klik hieronder om een filmpje te bekijken van Fiskeatlas.