MARTIJN DEKKERS – Na onze visdag van gisteren is het nog lang gezellig gebleven, heel gezellig zelfs. Hier is het ook gewoon zaterdagavond en de prachtige dag moest natuurlijk gevierd worden. Er wordt gebarbecued aan de picknickbanken, hier en daar staan vissers hun ervaringen te delen. Prachtige verhalen passeren, mooie momenten worden onder het genot van een hapje en drankje besproken en de foto’s worden rijkelijk gedeeld.

Misschien wel het allermooiste is dat echt alles gedeeld wordt om de andere vissers weer op weg te helpen. Stekken, technieken, dieptes en zelfs materialen worden uitgewisseld. Ondertussen hebben de gidsen de wensen van hun groep voor morgen weer besproken en een plan de campagne gemaakt. Dan is het toch echt tijd om naar bed te gaan, morgen wil iedereen weer vroeg vertrekken, the heat is on….

De kantvissers gaan wat later op pad, zij vissen over het hoge water heen. In de pilot-trips is gebleken dat dit het beste tij is hier. Om 10 uur gaan zij het aas snijden en om 11 uur vertrekken ze richting de stekken. Vandaag mag ik zelf ook de kantvissers begeleiden, ik heb er echt veel zin in.

Filip neemt 9 vissers onder zijn hoede, zelf neem ik er 7 mee op pad. We laden de huurauto’s en verdelen ons over twee stekken die niet te ver uit elkaar liggen. De stekken zijn gemakkelijk te bereiken en ver lopen is niet nodig.

We staan hier niet op een strand, maar op harde ondergronden. Een goede steun is dus een must, wie die niet heeft kan deze ter plekke huren. Ook de viskoffers zijn te huur zodat je deze niet hoeft mee te nemen op het vliegtuig.

De bootvissers varen direct naar de beste stekken van gisteren en driften er lustig op los. Dan blijkt al snel dat de ene dag de andere niet is. De aanbeten zijn beduidend minder dan gisteren en ook nog veel zwakker. Er worden meer vissen gelost en veel vissen zitten maar net gehaakt. Dat is toch wel een teken dat de vis niet echt los is. Gelukkig is een mindere dag in Noorwegen nog steeds een dag met vangsten waar we allemaal voor naar hier zijn gekomen.

Op de app komen echt hele leuke foto’s binnen. De koolvissen trekken de hengels weer hoepeltje krom en ook de pollakken zorgen voor ontzettend veel plezier op het lichtere materiaal.

Voor de kantvissers hebben we een stek uitgekozen aan de rand van een industrieterrein. Hier zijn al diverse mooie kabeljauwen en heilbotten op de kant gekomen. Ik mag niet klagen over de kennis van mijn groep, eigenlijk hebben ze allemaal ervaring in het vissen vanaf de kant. Hier en daar moet er wat bijgeleerd worden over de onderlijnen en aaspresentatie, maar ook dat wordt snel opgepikt.

Even blijft het rustig, maar als de top van Helmer begint te rammelen wordt iedereen zenuwachtig. Een mooie kabeljauw geeft goede sport op de strandhengel, maar als hij eenmaal over het talud komt kunnen we hem gemakkelijk landen. De kop is eraf voor vandaag.

Ondertussen heeft Filip het wel wat drukker, zijn groepje heeft iets meer aandacht nodig, maar Filip is niet voor niets mee, vissen kan hij zelf niet, maar hand en span diensten is aan Filip wel toevertrouwd.

Op deze stek is het eigenlijk dezelfde visserij als bij ons. Af en toe een aanbeet en af en toe een leuke vis. En ook hier bestaat de vangst vooral kabeljauw en wat schelvissen. Langs de kant zitten wat kleine koolvisjes die op de dropshothengeltjes voor plezier zorgen.

Aan het einde van de dag kunnen we weer vele soorten aan het lijstje toevoegen. Leng, kabeljauw, schelvis, polak en ontzettend grote makrelen. Geregeld komen er makrelen van 40 cm en groter aan boord. Deze worden allemaal bewaard en zullen als aas dienen voor de kantvissers. Met pieren en zagers wordt hier weinig gevist, maar makreel en haring werk prima.

Morgen wordt er weer gewisseld op de boten en gaan de deelnemers weer met een andere gids mee. Zo leren zij van alle gidsen verschillende technieken en materialen kennen, zodat zij in de toekomst zelfstandig.

Uiteraard gaan er vanavond ook weer wat deelnemers op pad. Vooral met de spinhengels wordt hier en daar een mooie vis gevangen. Kabeljauw, polak en koolvis zijn vanaf de kant prima met de spinhengels te vangen. Vooral in de smallere delen waar veel stroming staat blijkt actieve vis te zitten. Geoff weet een paar hele mooie vissen te vangen en in een decor met water, rotsen, bergen en groen is het de perfecte afsluiter van de dag!

Ons rest niets anders dan het avondeten en de voorbereidingen voor morgen.

 

Martijn.

|> Lees alle verslagen