Toen Rico Stougie  en zijn vismaat Mischa van den Boom ruim zes jaar geleden begonnen met streetfishing, hadden zij nooit gedacht dat hun technieken vandaag de dag zó verder verfijnd zouden raken. Zwaardere spinhengels, grovere lijnen en grote loodkoppen behoorden destijds tot de standaard uitrusting. Destijds al behoorlijk licht voor hun gevoel, maar vandaag de dag pakken ze het toch heel anders aan:

Aan de hand van dit artikel willen we jullie meenemen in een nog vrij onbekende, nieuwe benadering binnen de roofvisserij, namelijk ‘Baitfinesse Style’ oftewel afgekort: BFS…

Tekst en Foto’s: Rico Stougie

BFS NAAR EUROPA

Baitfinesse is ontstaan vanuit de blackbass visserij in Japan. Met de standaard uitrusting werd daar minder gevangen en bleek de vis steeds vaker afgeschrikt door groot kunstaas en grof materiaal. Door lichter materiaal en kleiner kunstaas te gebruiken, leek het opeens weer goed mogelijk om ook de lastig te vangen vissen weer tot een aanbeet te verleiden. Deze verfijning werd al gauw opgepikt in de forelvisserij, ook wel ‘area fishing’ genoemd. Ook voor de forel, een toch wel schichtige vis, bleek het baitfinesse een meer dan geschikte methode.

Tijdens onze zoektocht naar nieuwe technieken en methodes, kwamen wij twee jaar geleden via een aantal Franse streetfishers in aanraking met baitfinesse. Toentertijd waren wij al behoorlijk bekend met de finesse technieken zoals lichte spinhengels, dunne lijntjes en klein kunstaas. Met deze lichte setups zijn een aantal softbaittechnieken zoals dropshot en jighead prima te vissen. Waar wij echter tegenaan liepen, is het feit dat dit type hengels vaak te zachte toppen hebben wat het vissen met bijvoorbeeld een Carolina-rig of een hardbait lastig kan maken. Een hengel waarmee dat wel kan, is al gauw minder gevoelig voor de specifieke finesse technieken.

BAITCASTER VERSUS SPINHENGEL

Toen wij met lichte baitcasters in aanraking kwamen, werd al snel duidelijk dat ze veel breder inzetbaar zijn dan spincombinaties met vergelijkbare specificaties. De BFS baitcasters hebben vaak een ‘medium-fast’ actie, wat betekent dat ze vrij strak zijn. Toch zijn ze soepel genoeg om een worp voldoende op te laden om licht kunstaas (4 gram of minder) te kunnen werpen.

Mooie lichte combinaties, de baitcasters hebben ondiepe spoelen.

Hierdoor kun je met één hengel op meerdere technieken inzetten. Met een baitcaster bedoeld voor de baitfinesse visserij kun je zonder moeite een dropshot vissen, maar ook net zo goed een Carolinarig  of een hardbait. Een goede hengel voor baitfinesse heeft een werpgewicht tot maximaal 1/4oz, oftewel 7 gram. Qua lengte zou ik niet langer kiezen dan  200 cm. Dit omdat de hengel te zwabberig wordt.

Meer lengte dan die 200 cm is ook weer niet nodig, omdat het een visserij is die je op korte afstand toepast en je dus de lengte niet nodig hebt om ver te kunnen werpen. Voor de forelvisserij op kleine stroompjes gebruiken wij nog kortere hengels tot maximaal 165 cm lengte. Bij deze visserij vis je vaak op kleine riviertjes tussen de bomen en struiken en maak je korte worpjes. Een korte hengel is hiervoor ideaal zodat je niet in de war raakt met het struikgewas.

REEL VERSUS WERPMOLEN

Dit alles kan echter alleen in combinatie met een geschikte reel. Eén van de belangrijkste kenmerken van een ‘BFS-reel’ is de spoel. Deze spoel moet zo licht mogelijk zijn, omdat we tenslotte ook met zeer licht kunstaas werpen; dus de spoel moet makkelijk op kunnen starten. Je komt dan al snel uit op een zeer ondiepe spoel, gemaakt van licht materiaal, zoals bijvoorbeeld aluminium. Het volgende belangrijke kenmerk in een ‘BFS-reel’ betreft de soort lagers die erin zitten. Om de spoel goed te laten draaien, is het van belang dat de lagers van hoge kwaliteit zijn. In de meeste ‘BFS-reels’ zitten uitstekende lagers. Mocht dit niet het geval zijn, zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om de lagers te vervangen door keramische lagers, zoals de ‘AIR BFS’ bearings van Hedgehog Studio. Deze lagers hebben veel kleinere kogeltjes die keramisch zijn, dit tegenover de standaard stalen lagers. Daardoor hebben deze lagers minder wrijving en zullen ze dus veel soepeler draaien dan de standaard lagers.

Enkele voorbeelden van BFS-reels:
– Abu Garcia Revo LTX- BF8
– Abu Garcia Revo LTZ
– Shimano Aldebaran BFS XG
– Daiwa SS Air
– Daiwa T3 Air

Over het algemeen zijn dit type reels lastig te verkrijgen in Europa. Ook hierbij zie je dat het echt een visserij is die uit Japan voortkomt. BFS-reels zijn ontwikkeld in Japan omdat ook de vraag naar dit type reels daar ontstaan is. De prijzen voor deze reels liggen al snel boven de € 350,-. Zijn dit dan de enige opties? Zeker niet! Ook andere fabrikanten hebben hier op ingespeeld en zo heeft DAM met de Quick D-lite een BFS-reel op de markt gebracht onder de € 200,-. Ook Abu Garcia heeft met de Revo LT een mooi instapmodel voor de baitfinesse visserij.

Maar waarom dan niet gewoon een werpmolen? Nou, een reel heeft meerdere voordelen. De positie van de reel op de hengel, tegenover die van een molen maakt dat het geheel erg comfortabel in de hand ligt. Tevens kun je met een reel veel preciezer werpen omdat je de lijn eenvoudig met je duim bij kan remmen tijdens een worp. En omdat je niet met je andere hand de beugel hoeft te openen, kun je dus efficiënter en sneller je stek afvissen.

Een fijne visserij met machtige drils van prachtige vissen.

GEVLOCHTEN’ VERSUS ‘FLUORO’

Binnen het kunstaasvissen is er de keus tussen gevlochten lijn en fluorocarbon als hoofdlijn, bij BFS is dit niet anders. De lijn die je kiest blijft uiteindelijk een persoonlijke voorkeur. Zo vissen mijn maat Mischa en ik met verschillende lijnen. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen?
Gevlochten lijn heeft als beste eigenschap dat er geen rek in zit, waardoor je directer contact hebt met het kunstaas, en dus scherper kunt vissen.

Ook heeft de lijn een hoge trekkracht ondanks een dunne diameter, waardoor onze lijnen 06/00 tot 08/00 zijn en daar worden met gemak zelfs de grotere vissen mee geland. Een nadeel is echter dat op een gevlochten hoofdlijn altijd nog een onderlijn geknoopt moet worden, hierdoor ontstaat er een zwakke schakel in het geheel. Een andere negatieve eigenschap is dat de lijn doorgaans een hoog drijfvermogen heeft, en daardoor remt de lijn het lichte zinkende kunstaas. Fluorocarbon heeft daarentegen een hoger soortelijk gewicht. Dit zorgt ervoor dat de lijn extra gewicht meegeeft aan het kunstaas tijdens de worp.

Een ander groot voordeel van ‘fluoro’ is dat het nagenoeg onzichtbaar is onder water, waardoor de vissen het minder snel opmerken. Echter is fluorocarbon wel een stugge lijn, en vergt daarom betere werpskills. Dat komt doordat de lijn makkelijk los komt van de spoel, en daardoor sneller in de war kan raken. Hoewel de kwaliteit van de moderne fluorocarbon lijnen er voor heeft gezorgd dat de rek tot een minimum beperkt is, zal dat nog altijd meer zijn dan die van een gevlochten lijn. Bij fluorocarbon hoofdlijn is een diameter van 18/00 tot 22/00 een prima uitgangspunt.

Gevlochten lijn geniet toch de voorkeur.

BFS IN DE ARDENNEN/AREA FISHING

Area Fishing is kort gezegd vissen in kleine stroompjes, tussen de bossen, soms op bijna onmogelijke plekken. Op het eiland Hokkaido ten noorden van Japan werd veel op de inheemse forel gevist, maar dan voornamelijk met de vlieg. Een groep fanatiekelingen is toen eens gaan experimenten met allerlei soorten kunstaas en dit bleek in sommige situaties zelfs beter te werken dan het vissen met een vlieg!

Toen in de ‘bass-visserij’ de switch werd gemaakt naar lichtere setups, werd dit eigenlijk al vrij snel overgenomen door de forelvissers. Korte spinhengeltjes werden verruild voor baitcasters van 150 cm lang en op de reels kwamen ragfijne nylon-lijntjes. Door middel van deze ultralight sets kon men nu ook op plekjes gooien waar men voorheen met een spinhengel nooit kon komen.

Dit heeft er tevens voor gezorgd dat ook de reels veel verder zijn verfijnd, met name specifiek voor deze visserij. Inmiddels is gebleken dat deze reels uiteraard voor meer doeleinden geschikt zijn. Na heel wat speurwerk en vooral veel filmpjes kijken, bedachten wij ons hoe wij dit in onze Nederlandse visserij toe konden passen. Over het algemeen vissen wij als moderne roofvissers in stedelijk gebied of in de polder. In eerste instantie niet bepaald interessant zou je denken… Of toch wel?

Area Fishing is ontstaan op het Japanse eiland Hokkaido, maar ook bij ons heel goed toepasbaar.

Afijn, gelukkig hebben wij Nederlanders het geluk dat wij redelijk dichtbij huis de schitterende Belgische Ardennen tot onze beschikking hebben. In minder dan drie uur rijden ben je in een prachtige omgeving met kleine stroompjes en kabbelende beekjes én uiteraard de vis waar we bij deze visserij op doelen, de forel!
Op de locatie waar wij vaak verblijven is de rivier over het algemeen niet al te breed en redelijk begroeid. De lijnen van langere spinhengels kwamen hier toch vaak in de war met de takken waardoor je meer tijd kwijt bent aan je lijn te ontwarren dan dat je daadwerkelijk vist. Dat moest toch anders kunnen…

Een tijd terug zijn wij wederom afgereisd naar onze vaste bestemming. Uiteraard gingen dit keer veel kortere hengeltjes mee en daarbij ook de baitcasters. Dat Area Fishing ook in Europa prima te doen is, bleek al snel uit de vangsten. Hoewel het water erg laag stond konden we met de ultralight baitcasters op plekken werpen waar dat voorheen echt niet mogelijk was! Ook smalle zijstroompjes tussen het struikgewas door vormden geen enkel probleem voor ons.

De combinatie die wij hier gebruikten bestond uit een baitcaster van 165 cm lang met een werpgewicht van 1 tot 6 gram met een medium actie. Op de hengel zit een Abu Garcia Revo LTX-BF8 en 50 meter 06/00 gevlochten lijn. Hiermee wisten wij perfect klein kunstaas weg te zetten. Ook de grotere forellen, en zelfs barbeel werden hier moeiteloos aan gedrild.

Met een baitcaster van 165 cm en dan aan 06/00 lijn, dan is elke aanbeet de moeite waard!

BFS IN NEDERLAND

Naast dat wij dus in België perfect uit de voeten konden met deze visserij, moest ook onze visserij in onze Nederlandse thuiswateren eraan geloven. Spinhengels werden omgeruild voor baitcasters en we zijn het eens gaan testen.
Wij vissen graag op baars en snoekbaars in kanalen en stadswateren. Ook hier zijn vele kleine gaatjes tussen boten, hoekjes, tunneltjes, duikers en ga zo maar door. Dit zijn natuurlijk dé plekken waar een hoop vis, zeker in stadswateren, zich graag ophoudt.

Omdat streetfishing toch een redelijk snelle manier van vissen is, is het fijn als je relatief snel, maar toch effectief een stek af kan vissen. Ook hierbij bleek dat een baitcaster vele malen sneller is. Met een molen heb je toch steeds weer die tweede hand nodig om je beugel te openen en je lijn af te remmen  tijdens je worp. Ook het peuteren in kleine gaatjes vormt geen probleem met een baitcastertje.

Ook op onze Nederlandse rovers zijn de mogelijkheden eindeloos!

Zijn er dan helemaal geen nadelen? O ja zeker wel! Zeker in het begin als je nog niet zo behendig bent met een reel kan het voorkomen dat je in bovenstaande situaties soms een pruik zult gooien. Daarbij: lichtere loodkopjes op water van meer dan 2,5 meter diep doen er op een reel langer over om naar de bodem te gaan, dan vanaf een werpmolen. Dit vanwege de weerstand van de spoel.

Daarom zetten we een baitfinesse combinatie het liefst in op ondiep stadswater of ondiepe kanaaltjes. Ook wordt er veel  gevraagd van je werpskills. Onder een boom gooien of even snel een tunneltje in gooien blijkt ineens een stuk lastiger dan met je vertrouwde spinhengel. Oefening baart kunst! De eenvoudigste manier om dit thuis te oefenen: hang een loodje aan je lijn hangen van een gewicht waar je graag mee vist en probeer dit in een leeg blikje te gooien. Probeer dit op verschillende afstanden en zowel met een ‘voorhandse worp’ als met een ‘achterhandse worp’. Je zult al gauw merken dat dit je ook tijdens het vissen enorm zal gaan helpen.

Qua gebruikte technieken is er bij ons eigenlijk niets veranderd. Alleen kunnen we nu met eenzelfde hengel makkelijker meerdere technieken moeiteloos inzetten en sneller/effectiever een stek bevissen.

Opperste concentratie, want of het nu in Japan is, de Belgische Ardennen of aan een Nederlands parkwater – de aanbeten zijn supersnel!

CONCLUSIE

Wij hebben zelf mogen ontdekken dat BFS in een hoop situaties een groot voordeel kan zijn. Nogmaals, het is een echte finesse visserij die goed afgestemde setups vergt tegenover de visserij met een spinhengel. Spiegel het eens af op je eigen visserij en hopelijk zien we je eens aan de waterkant met zo’n ultralight baitcaster!