Toen aan het einde van vorig jaar de kortere en koudere dagen hun intrede deden, gingen wij aan de slag midden in mijn geliefde stad: Brugge. Met recht urban fishing! Hoe tof is het om midden in de drukke straten mensen met hun dagdagelijkse bezigheden bezig te zien, terwijl onze lijven ook aanwezig zijn, maar onze geesten compleet gefocust zijn op onze stokken…  

Tekst & foto’s: Cyriel Endriatis 

Dressuur

Wanneer het kwik begint te dalen en de korte en donkere dagen er aan komen, bergen de meeste karpervissers hun materiaal op. Persoonlijk vind ik deze periode juist een heel effectieve en rustige tijd om te vissen. Er is bijna geen sprake meer van dressuur, en je bent er zo goed als zeker van dat je de wateren of stekken voor jezelf hebt. Door de jaren heen heb ik wel ondervonden dat niet enkel de aanpak van je visserij tijdens de winter belangrijk is. Het type of soort water waarvoor je gedurende deze koudere periode kiest, is nog veel meer van belang.

 

Gestage afkoeling

Wanneer het in het najaar kouder begint te worden, focus ik mij op grotere en diepere wateren. Dit type wateren koelt minder snel af en hierdoor blijven de vissen langer actief. Ook kanalen of rivieren bevis ik in het najaar langer dan ondiepe wateren. Vaak beginnen de kanaal- en riviervissen zich te verzamelen in verbredingen of diepere kuilen. Persoonlijk ben ik iemand die veel voert en veel voorbereiding in zijn visserij steekt. Ik ga dagelijks mijn stekken af om deze te onderhouden en te voorzien van allerhande lekkers. Ook gedurende het najaar blijf ik op de kanalen, rivierstekken en de grote wateren hier in de buurt goed doorvoeren. Tot oktober/november bleef ik goede resultaten boeken op de voerstekken. Eenmaal het december werd, kregen we te maken met nachtvorst en daalde het kwik flink onder nul.

 

Brugge!

De rivierstekken en het grote kanaal leverden veel minder actie op. Op de grotere zandwinningsputten bleef ik nog vis vangen, maar ook hier kwamen de aanbeten steeds minder vlot. Mijn voerstekken op de zandwinputten lagen tussen de 2,8 en 4 meter diepte. Ik begon weer vis te vangen door mijn focus te verplaatsen naar dieper water, onderaan het talud op 7,5 tot 9 meter diep en kon zo nog mijn laatste grootwater vissen vangen. Maar voor de feestdagen viel het volledig stil. Het was tijd om mij te gaan richten op een ander type water, de ‘urban’ wateren in mijn stad: Brugge!

Tot zover een deel uit het urban artikel van Cyriel Endriatis dat in de editie 138 van Karperwereld staat die deze week in de winkel ligt. Wanneer je voortaan als eerste dit magazine in de bus wil hebben, zorg dan dat je een abonnement hebt! Klik hieronder voor meer informatie.