Toen Jurgen Spierings de rivier ‘De Noord’ als decor van deze reportage voorstelde werden we een beetje zenuwachtig. De riviervisserij kan namelijk grillig zijn en vangen is niet altijd vanzelfsprekend… Maar wat een succes werd het; een ware masterclass driften met de vaste hengel!

Voer verzwaren? Gebruik fijn grind uit de aquariumhandel.

 Tekst & foto’s: Mark Pijnappels

 De Noord is een getijderivier gelegen tussen Dordrecht en Kinderdijk. Dit gebied is een wirwar van grote rivieren. Kijk je op de kaart, dan zal je zien dat deze negen kilometer lange rivier de link tussen de Beneden Merwede/Oude Maas en de Nieuwe Maas is. Daarmee is het ook een zeer drukbevaren scheepvaartroute. Kortom, een heel bruut water waar het stroomt en klotst. En niet geheel onbelangrijk: er zwemt een heel fraai bestand witvis en wie een VISpas heeft mag hier vissen.

 Een prachtig bruut water met een hoop witvis!

DICHTBIJ VISSEN

De golven beuken op de oever en de watermassa stroomt langs de keien. Deze oeverbescherming zorgt ervoor dat de dijk niet wegspoelt. Op deze keien dien je de uitrusting neer te zetten. De eerste tip van Jurgen is om goed na te denken over de visafstand, met het getijde /waterstand als belangrijkste variabele. “Begin je te vissen met laag water, dan zal het water gedurende je visdag opkomen en dien je op een gegeven moment je viskist naar achteren te verplaatsen om het droog te houden. Start je met de vaste hengel op 13 meter afstand, en moet je de opstelling drie meter naar achteren verplaatsen, dan raak je nooit meer op de voerplek en visstek…” Op de visafstand staat ongeveer 2,5 meter water. Dat klinkt weinig, zeker als je bedenkt dat in de vaargeul acht meter water staat. Toch zoeken de vissen de oevers en ondieptes op.

 Ik dacht het niet! Nog één poging van een sterke riviervis om aan het net te ontsnappen…

BLOKKEN OF DRIFTEN

Als haaks op de oever een denkbeeldige ‘12 uur’, gaan op ‘10 uur’ de voerballen te water. Na het voeren is het doorgaans even wachten op de vis, maar al bij de tweede drift wordt de dobber onder getrokken en schiet het elastiek uit de top. Het voer ligt er pas één minuut in, dat is snel! In de stroming is het een aardig gevecht om de vis voor het net te krijgen. Behoedzaam komt de vis dichterbij en blijkt het een winde van circa 40 cm te zijn.

Bij een dobbervisserij op stromend water kun je kiezen tussen blokkend of driftend vissen. Als de vis een voorkeur heeft voor haakaas dat stil gepresenteerd op de bodem ligt, dan vis je blokkend, vaak bij een pure brasemvisserij. Maar dat wil niet zeggen dat je geen brasem vangt bij een driftende visserij, integendeel! Hier vangt Jurgen ook winde en voorn en werkt een actieve visserij het beste.

Tot zover een deel uit het lezenswaardige artikel dat je kunt lezen in de BEET Magazine die binnenkort uitkomt. Houd hem in de gaten in de winkels of natuurlijk in de brievenbus als je abonnee bent. Ben je dat nog niet? Voor een mooie aanbieding, klik hier.