Paul Garner krijgt meer vragen over pellets dan over welk aas dan ook. Deze gemakkelijke en veelzijdige aasjes zitten in het basispakket van zijn visserij, maar met zoveel opties kan het lastig zijn de juiste voor de omstandigheden uit te kiezen. Hij zet het nog even op een rijtje voor je in dit ‘Artikel van Toen’…

 

Gemalen granen

Als je je indenkt dat de meeste pellets zijn gemaakt van slechts een handvol ingrediënten, is het bijzonder dat hun eigenschappen zo kunnen verschillen. De meeste bestaan uit een basis van gemalen en geperste granen die de pellets bij elkaar houden, samen met wat toegevoegde eiwitten, ofwel van vis ofwel van granen, wat vitaminen en mineralen. Tot slot misschien wat smaakversterker, en dat is het wel ongeveer! Hieruit ontstaat een aas waarmee je ongeveer elke witvis en karper vangen kunt. Met zoveel keuzes komt ook verwarring kijken. Het juiste aas selecteren is essentieel, maar gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn als je de sleuteleigenschappen formaat, textuur, drijfvermogen en duurzaamheid goed in de gaten houdt. Mijn keuzes ‘welke soort pellet voor welke soorten’, licht ik in dit artikel toe.

 

Boosten

Het is de moeite waard te onthouden dat alle pellets als visvoer ontworpen zijn om maximale voedingswaarde tegen minimale kosten te bieden, ze hebben dus vaak een flauwe smaak. Op de viskwekerij is dit geen probleem, omdat de vis geen andere keus heeft dan deze pellets te eten, maar in een visvijver kan het betekenen dat de belangstelling voor de pellets verdwijnt. Voeg eens een nacht van tevoren een soeplepel liquids toe, zoals molasses, Lzero 30, Scopex Squid, om de pellets een smaakboost te geven

Blankvoorn op zachte expanders.

 

Blankvoorn

Er zijn veel overeenkomsten tussen het vissen op blankvoorn met hennep of met pellets. Verwacht veel bliksemsnelle aanbeten, zeker als je harde pellets gebruikt, net zoals bij het vissen met hennep. Ik denk niet dat blankvoorn graag harde aasjes heeft, ze spugen dit meteen weer uit. Het zal helpen als je de zachtste expander pellets gebruikt, je zult meer aanbeten verzilveren. Ik voer met dezelfde pellets als waarmee ik vis, 4 mm expanders, en strooi elke 30 seconden ongeveer 10 pellets

 

Barbeel

Geen discussie over pellets is compleet zonder dat barbeel ter sprake komt. Ik herinner het vissen in op de rivier Ribble, toen pellets nét opkwamen. De vangsten verdubbelden meteen, zo effectief waren ze! Toen voldeed vrijwel elke pellet, maar inmiddels zijn we er achter dat de afgeplatte 11 mm Elips pellets tot de effectiefste behoren. Ik denk vooral vanwege het hoge kwaliteit vismeel, waar barbeel gek op is. Vaak en weinig voeren is meestal effectiever dan veel voer in één keer. Mijn normale haakaas bestaat uit twee pellets, dat ik aan elkaar lijm op de hair zodat het aas langer meegaat.

Nu is de tijd voor zeelt!

 

Zeelt

Niet op alle wateren gaat zeelt voor pellets. Ik zou zeggen dat op wateren met een groot zeeltbestand, waar ze ietwat hongeriger zijn, een 8 mm expander moeilijk te verslaan is, in tegenstelling tot op de natuurlijkere wateren met een lagere bezetting. Ik gebruik een expander ofwel met de dobber of aan de method feeder. Meestal ga ik voor groene Swim Stim pellets of Krill smaken; zeelt heeft een zeer duidelijk voorkeur voor deze smaken.

 

Brasem

Brasems zijn gek op pellets, zeker die waar veel olie en enzymen in zitten. Kortom, ik ga vrijwel nooit brasemvissen zonder dit aas in de tas te hebben. Het formaat van het voer en haakaas hangt af van het formaat brasem waar ik op vis. Een goed startformaat is 10 mm, die makkelijk door een twee kilo vis wordt gepakt, maar ook een grotere zal dit niet laten liggen. Een brede strook pellets, met een spod aangelegd, is een uitstekende methode om een school brasems te lokken en op de stek te houden. Op de haak een enkele of twee pellets aan de hair als aas. Gebruik een pelletstopper om er zeker van te zijn de het haakaas niet voortijdig loskomt. Als je het haakaas in visolie laat soaken, zal dit tevens de wateropname en afbreektijd vertragen.

 

 

Commercial karper

Tijdens de warmere maanden van het jaar zal veel van mijn visserij zich afspelen met de method feeder, gevuld met 3 mm Sticky Method Pellets. Dit soort pellets, gemaakt met meer bindmiddel dan gewone pellets, doen wat op de verpakking staat: ze plakken! Gemengd met een beetje water krijg je het perfecte method voer; complete pellets die goed aan de korf blijven plakken. Zo ben je er zeker van dat ze nog steeds vast aan de korf de bodem bereiken en pas daar snel uit elkaar vallen. Op de hair doe ik een 6 mm of 8 mm harde ‘coarse feed’ pellet, afhankelijk van hoe actief karpers azen. Het grotere formaat zal zeker snellere aanbeten geven als ze druk op de stek bezig zijn. Op goede dagen is het niet nodig de pellets een smaakje te geven, maar als het wat minder gaat, dan zal een klein beetje flavour vrijwel zeker weer wat meer aanbeten opleveren.

 

Karper

Karper Op zoek naar een alternatief voor boilies? Waarom niet eens een keertje pellets gebruiken? Hoewel de meeste karpervissers niet aarzelen om aan het oppervlak met drijvende pellets te vissen, is het bij bodemvissen vaak één en al boilies. Waarom karper niet eens wat anders voorschotelen? Mijn keuze zijn 14 mm Coarse Feed pellets. Ze zijn in essentie ontworpen als voedsel voor karper, dus hebben de perfecte balans in voedingstoffen. Je zult echter snel merken dat sommigen eerder uit elkaar vallen dan anderen, oppassen als je de montage lang laat inliggen, bijvoorbeeld bij nachtvissen! De haakaas pellets duw ik vaak in doorzichtig krimpkous; zo nemen ze minder water op en splijten ze minder snel.

 

Meerval

Pellets hebben een revolutie in de meervalvisserij veroorzaakt. Dankzij hun grote bekken loont het meerval met grote pellets te bevissen. Formaten van 24 mm of groter zijn ideaal en het is niet ongewoon twee of drie van dit formaat op de hair te rijgen. Voer dit grote aas niet in grote hoeveelheden, een iets behoudende aanpak lijkt vaak meer succes op te leveren. Probeer een handvol Halibut pellets rond het haakaas te voeren, en dan om het uur een kleine hoeveelheid erbij voeren om een sterk geurspoor te houden.

Dit Artikel van Toen verscheen eerder in BEET november 2019 en kun je nu hier in zijn geheel lezen.