BRON: AD – Het besluit om de staandwantvisserij te verbieden langs de Scheveningse boulevard is bij jet beroep niet in goede aarde gevallen. De Nederlandse Vissersband gaat het verbod op de staandwantvisserij in Scheveningen mogelijk aanvechten. De Haagse raad nam dinsdag een voorstel daartoe aan. ,,De belangenafweging lijkt zeer onzorgvuldig te zijn geweest”, zegt Derk Jan Berends van de Vissersbond. 

Staandwantvissen langs Scheveningse Boulevard is vanaf nu verboden. Het verbod geldt vanaf de Havenhoofden tot aan de Scheveningse Pier. De staandwantnetten zijn niet meer toegestaan. De Haagse gemeenteraad stemde in met het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Vol trots vertelt raadslid Robin Smit van de Partij voor de Dieren dat zijn initiatiefvoorstel met een grote meerderheid werd aangenomen door de Haagse gemeenteraad. ,,We kregen het juridisch niet rond om het staandwantvissen te verbieden op grond van dierenwelzijn”, geeft hij toe.

Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen wijst uit dat het gevaar voor bijvangst, zoals bruinvissen of zeehonden, bij het staandwantvissen verwaarloosbaar is en ook binnen de ethische en wettelijke grenzen past. ,,Toch maken we het voor de dieren ook wat beter. Dat is fijn.”

Zijn voorstel komt na een langlopend conflict tussen surfers en sportvissers enerzijds en staandwantvissers anderzijds. Meerdere surfers zouden verstrikt zijn geraakt in de netten die door de staandwantvissers onderwater worden gespannen om bodemvis op te halen. Om hoeveel surfers het gaat, kan Smit niet precies zeggen. ,,Ze hebben geen melding gedaan bij de politie.”

Bloedlink

Visser Rems Cramer noemt het ‘klinkklare onzin’ dat de netten voor surfers en zwemmers gevaarlijk zouden zijn. ,,De netten staan tegen de grond aan, daar komen surfers niet. Het is bijna onmogelijk om in die netten verzeild te raken, daarvoor liggen ze gewoonweg te diep”, vertelt visser Rems Cramer.

,,De gemeente zou het surfen bij het havenhoofd en de pier juist moeten verbieden. We hebben onlangs nog gezien dat daar vijf surfers om het leven zijn gekomen. Het is voor surfers bloedlink, maar dat komt niet door de staandwantvissers.”

MEER LEZEN  AD.NL