OMROEP BRABANT – Waterschap Aa en Maas red de modderkruiper en daarmee ook de andere vissoorten van het droogvallen van de Strijpsebeek bij Oploo.

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, vanwege de aanhoudende droogte een beek in het Brabantse landschap afsluiten van watertoevoer. Maar dat is juist wat het waterschap Aa en Maas aan het doen is. Hierdoor kan er voldoende water blijven stromen naar andere, ecologisch meer waardevolle beken met beschermde vissoorten zoals de grote modderkruiper, steur en beekprik.

B-categorie

Toch worden de vissen van de B-categorie niet aan hun lot overgelaten, bezweert loco-dijkgraaf Ernest de Groot van het waterschap. “Voor ons zijn deze vissen net zo waardevol als de beschermde soortgenoten. We zien het als een algemene zorgplicht.”

Droogte
Na de droogte in 2018 die alle records brak, heeft het waterschap een zogeheten vissenprotocol opgesteld. Bedoeld om op tijd te kunnen handelen in noodsituaties. Zodat vissen niet happend naar adem uit een bijna drooggevallen sloot of beek moeten worden gered. De Groot: “Er is een duidelijke rol- en taakverdeling gemaakt tussen het waterschap, vissers, ecologen en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Daarmee winnen we enorm veel tijd en komen we in actie voordat het waterpeil te ver is gezakt.”

Vissers
Het waterschap zorgt voor het juiste materieel, de vissers en natuurbeschermers leveren de handjes in geval van nood. En die nood was er onder meer bij de Strijpsebeek bij Oploo. Daar werden tientallen vissen door beroepsvisser Jan-Peter Kooistra uit het water gehaald. Bijgestaan door leden van de hengelsportfederatie.

MEER LEZEN | OMROEP BRABANT