Dat vissen een gezonde activiteit is, weten sportvissers natuurlijk al langer. In tijden van corona, en mentale bedreigingen als depressie en burnout, komen echter ook steeds meer mensen buiten de sportvisserij achter de heilzame kanten van activiteiten als vissen. In de regio Manchester gaat de officiële Menthal Health Trust nu een proef starten waarbij het vissen in praktijk wordt gebracht als middel van voorkoming en genezing van mentale aandoeningen.  

In de buurt van water verblijven is al heilzaam, wees onderzoek uit.

 

De Menthal Health Trust (MHT) heeft hiertoe de samenwerking gezocht met Tackling Minds, een organisatie die mensen uit alle geledingen van de maatschappij aan het vissen probeert te krijgen, met name bij issues als depressie, sociale isolatie, verslavingszorg, gehandicapten, gezinsproblemen of gezondheidsklachten.

 

In de natuur

De MHT hoopt hiermee patiënten zonder zware medicatie naar genezing te leiden door ze bij het vissen uit een isolement te houden; andere mensen te ontmoeten, de rust in de natuur te ondergaan en bezig te zijn zonder aan hun problemen te denken, die in de praktijk van de MHT vaak met depressie of verslavingen te maken hebben.

In feite kan het vissen min of meer worden voorgeschreven als ‘natuurlijk geneesmiddel’ in plaats van medicatie, door huisartsen, verpleegsters en professionals uit de gezondheidszorg.

Ontstressen...

 

Uit de dagelijkse struggle

De initiator van Tackling Minds, David Lyons, is opgetogen over deze stap van de officiële gezondheidsinstanties. Lyons weet als geen ander hoe heilzaam het vissen en een verblijf bij het water kan zijn. In zijn vroegere leven was hij alcohol-verslaafd en tot vier keer probeerde hij weer via ‘detox’ van de drank af te raken, met gebruik van veel soorten medicatie en therapieën. Toen hij na 15 jaar het vissen weer herontdekte, ging het ineens de goede kant op met hem. “Het vissen was 100% effectiever voor mij dan medicatie of therapie. Het heeft me enorm geholpen. Vissen is een vlucht uit je dagelijkse struggle, zegt hij. “Het brengt je naar een plaats waar rust en kalmte is”

===============================

===============================

Voorgeschreven

‘Fishing therapy’ is inmiddels al aan meerdere mensen voorgeschreven, en de hoop en de verwachting is dat ook de nationale gezondheidszorg (NHS) het zal gaan overnemen en aanbevelen in haar sociale programma’s.

Meer lezen: klik hier.