Hoe zet je een voerkorf op de lijn? Met welke hengel vis je voerkorven? Welke lijnen, gevlochten of nylon? Wat voor soorten voerkorf zijn er en waarin verschillen ze? De theorie en praktijk is niet zo moeilijk als het lijkt wanneer je deze discipline wil oppakken. Feedervissen is gewoon leuk, effectief en spannend!

Bij een feederhengel horen meestal twee of drie tips die de aanbeten doorgeven.

 

Populair

Feedervissen is binnen de witvisserij een populaire discipline, die naast het vissen met de matchhengel en de vaste stok een hoofddiscipline vormt. In feite is het feedervissen niet meer dan vissen met een langere werphengel en een gevulde voerkorf met een onderlijn eraan. Een effectieve methode om de haak dichtbij het voer aan te bieden. Met welke materialen kun je dit het beste aanpakken?

Een viskist met feedersteun. Opletten: de hengeltop (tip) buigt als er een aanbeet doorkomt.

 

Method of feeder?

Het moderne feedervissen doe je met een feederhengel. Een hengel met een stevig onderdeel en een soepele top waar je diverse tips (topjes) in kunt zetten. In ‘grote lijnen’ een hengel van 300 tot 420 cm, afhankelijk van de afstanden die je ermee wil bereiken en de gewichten van de (gevulde) voerkorven die je ermee wil ingooien. Een subcategorie vormt het actuele vissen met de methodfeeder, een discipline die we hier even buiten beschouwing laten.

Welke korf nemen we?

 

Afstanden

Stel, je vist op een kleine rivier, een kanaal, meertje of een visvijver, singel of eendenvijver in de stad. Hier zul je over het algemeen geen 100 meter ver hoeven te werpen. Een feederhengel van 330 of 360 is wat dat betreft redelijk allround. Hiermee kun je met voerkorven van 30 tot 80 gram overal uit de voeten op afstanden tussen de 20 en 70 meter.

Een molen in de maat 3000-5000 past hier goed bij. Het liefst eentje met een reservespoel, zodat je die kunt vullen met óf nylon, óf gevlochten lijn. Met gevlochten lijn heb je directer contact met de vis, terwijl nylonlijn iets meer rek en demping biedt. Vis je binnen een afstand van ongeveer 35 meter, dan kun je gerust nylon gebruiken. Vis je wat verder weg, dan wordt gevlochten lijn interessanter en effectiever. Een nylonlijn van 20/00 is een mooie diameter om mee te beginnen, terwijl een gevlochten lijn van 12/00 in dat genre een mooi gemiddelde geeft.

Welke lengte voor welke afstanden en korfgewichten?

 

Montage

Om de voerkorf aan de lijn te bevestigen, zijn er diverse montages mogelijk. Het voert te ver om ze hier allemaal te behandelen, maar de meest simpele methode is de montage met de voerkorf aan het einde, en het zijlijntje daarboven. Deze montage creëer je door een grote lus aan het eind van je hoofdlijn te maken, en die op 2/3 af te knippen. Aan het langste eind knoop je de speldwartel om de voerkorf te bevestigen, aan het kortste lijntje de haak, of een verbinding naar een dunner onderlijntje, zoals met een lus-in-lus-verbinding. Ook een schuivende montage van de korf over de hoofdlijn wordt vaak gekozen.

De korf aan de hoofdlijn, al dan niet schuivend.

 

Soorten korven

Er zijn veel soorten voerkorven. Naast de verschillen in gewicht, variëren ze in materiaal (metaal, lood, loodvrij, kunststof); in dichtheid (madenkorf, grote maaswijdte of kleine maaswijdte, gesloten korf, halfgesloten korf) en in vorm (speedkorf voor afstanden, river cage voor aerodynamische vorm in stromend water, groot en ‘lomp’ om veel voer ‘aan te voeren’).

Het lege gewicht en gevuld gewicht van de voerkorf…

 

Voer!

Ontbreekt er nog een belangrijk ding: het voer! Wat voor voer stoppen we in de voerkorf? We willen tenslotte de vis lokken naar je haakaas. Omdat er in de meeste gevallen met een made, caster of pellet aan de haak of hair-montage gevist wordt – dat zijn nu eenmaal aasjes die goed op de haak blijven bij het inwerpen en vissen – is een geurig vers voertje met attractieve ingrediënten gauw gevonden onder de bekende en ervaren voermerken.

Een gevulde voerkorf met een pellet aan de hair of haak is een veel gebruikte montage.

Een zoet voertje, of een vismeelvoertje…?

 

Ga je met een madenkorf aan de gang? Dan vul je die uiteraard met maden. Ga je met een doorsnee voerkorf aan de gang, dan kun je dat voer nog aanpassen aan de vissoort die je verwacht, bijvoorbeeld brasem, karper of voorn. Let op de verpakking bij het voer, die heel simpel namen als ‘Feeder’, ‘Brasem/Bream, Voorn/Roach of Carp/F1 zullen luiden. Een simpel voertje hoef je alleen maar te bevochtigen, zeven en kneden, dan kun je het in de voerkorf drukken. Met toevoegingen als leem, zoete mixen, kruidige mixen of vismeel mixen, en met stukjes worm (brasem), dode of levende maden, casters of vers de vase, kun je het voer voor de korf nog toespitsen op de vissoort of de waterdiepte.

Wil je nog verder in detail gaan bij het feedervissen? Op YouTube vind je leerzame tutorials en handleidingen over het feedervissen.

Klik hieronder om een leerzaam filmpje te bekijken over de montages voor het feederen.